Δεν… ιδρώνει το αυτί των Τούρκων παρά τις προειδοποιήσεις που έχουν δεχθεί τόσο από την Ελλάδα όσο και από τρίτες χώρες αλλά και την ΕΕ για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ. Μια μέτα μετά την κοινή δήλωση της τετραμερούς για την ενέργεια αλλά και του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, ο Τούρκος ομόλογός του επανέρχεται με απειλές.
Ο Χουλουσί Ακάρ βρέθηκε στα κατεχόμενα με αφορμή την μαύρη επέτειο από τον βομβαρδισμό της Τυλληρίας από την τουρκική αεροπορία που άφησε πίσω του δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες θύματα των βομβών Ναπάλ που οι Τούρκοι έριχναν ανεξέλεγκτα.
Παρόλα αυτά ο Τούρκος ΥΠΕΘΑ εμφανίστηκε ενωτικός επιμένοντας στα όσα η γειτονική χώρα υποστηρίζει για την Κύπρο, χωρίς όμως να αποφύγει και τις απειλές κατά της Ελλάδας.
«Είμαστε υπέρ της ειρηνικής διευθέτησης των θεμάτων στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο, την Κύπρο, στο πλαίσιο των καλών σχέσεων γειτονίας και με τρόπο σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο, επιδεικνύοντας σε αυτό σεβασμό» είπε σύμφωνα με το ΚΥΠΕ ενώ έκανε λόγο για σημαντική έκκληση από πλευράς του κ. Ακιντζί και της Τουρκίας προς την ε/κ πλευρά, «στο όνομα της ειρήνης και της φιλίας», παραπέμποντας στην πρόταση για το φυσικό αέριο.
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Ακάρ ανέφερε ότι «η έκκληση για να δημιουργηθεί μια κοινή επιτροπή υπό την αιγίδα των ΗΕ που θα αφορά τις εργασίες για τους υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο, δυστυχώς δεν έγινε αποδεκτή από τους γείτονές μας στον νότο, την ε/κ διοίκηση της νότιας Κύπρου».
Πρόσθεσε ότι «παρά τις εξελίξεις αυτές, η Τουρκία με πείσμα υπερασπίζεται τα ίσα κυριαρχικά δικαιώματα στη θαλάσσια περιοχή στην ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο και θεωρεί ότι οι πηγές πρέπει να διαμοιραστούν με δίκαιο τρόπο, να καθοριστεί με συμφωνία όλων των χωρών με χωρικά ύδατα στην περιοχή».
«Η Τουρκία, συνέχισε, ως εγγυήτρια χώρα, σε θαλάσσια περιοχή της αρμοδιότητάς της και στην αντίστοιχη που αδειοδοτήθηκε από το ψευδοκράτος, προβαίνει σε δραστηριότητες, συνεχίζει και θα συνεχίσει», όπως είπε. Επιθυμία τους, ανέφερε, η Ελλάδα και η ε/κ πλευρά, να σκεφτούν κι αυτές, όπως οι ίδιοι, στο πλαίσιο καλής γειτονίας και με τρόπο που να δείχνει σεβασμό προς το διεθνές δίκαιο, να ενεργήσουν σκεπτόμενοι πόσα μπορούν όλοι μαζί να κερδίσουν από έναν δίκαιο διαμοιρασμό των πηγών.
Ταυτόχρονα, ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΑΜ, ως εγγυήτρια χώρα, που εγγυάται την ειρήνη, την σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής, θα συνεχίσει να διαφυλάττει τα υφιστάμενα δικά της συμφέρονται και δικαιώματα, όπως και του ψευδοκράτους, με τρόπο σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες εγγυήσεων. «Δεν θα επιτραπεί με τετελεσμένα να υπάρξει σφετερισμός των δικαιωμάτων της Τουρκίας και του ψευδοκράτους. Αυτή η αποφασιστικότητά μας πρέπει να γίνει καλά αντιληπτή».
«Ας μην δοκιμάσουν την ισχύ, τις δυνάμεις, το τίμημα θα είναι βαρύ, αυτό το έχουμε πει σε κάθε ευκαιρία, με όλους τους κατάλληλους τρόπους και θα συνεχίσουμε να το λέμε» τόνισε.
Μήνυμα Ακιντζί σε Αναστασιάδη
Έκκληση προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ενόψει της συνάντησης της Παρασκευής, «αντί να γίνει η Κύπρος το επίκεντρο συγκρούσεων και αντιπαραθέσεων, να μετατραπεί σε περιοχή ειρήνης και συνεργασίας», απηύθυνε από τα Κόκκινα ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί λέγοντας ότι δείχνοντας σεβασμό ο ένας στα δικαιώματα του άλλου, τα πιθανά ενεργειακά αποθέματα, ας τα αξιολογήσουμε ως ένα στοιχείο, όχι διαχωριστικό για τις κοινότητες, αλλά ενοποιητικό για ένα κοινό όφελος.
«Παρήλθε εδώ και καιρό ο χρόνος για να δείξουμε την απαραίτητη συμπεριφορά ώστε να επιτευχθεί ένα κλίμα μόνιμης ειρήνης στο νησί μας. Ελάτε να κάνουμε την Κύπρο αντί το επίκεντρο συγκρούσεων και αντιπαραθέσεων, σε πεδίο συνεργασίας και ειρήνης». Αυτό δεν είναι μόνο δική του έκκληση, είπε ο κ. Ακιντζί, αλλά και του Τούρκου ΥΠΑΜ, στην οποία αναφέρθηκε προηγουμένως.
«Δείχνοντας σεβασμό ο ένας στα δικαιώματα του άλλου, τα πιθανά ενεργειακά αποθέματα, ας τα αξιολογήσουμε ως ένα στοιχείο, όχι διαχωριστικό για τις κοινότητες, αλλά ενοποιητικό για ένα κοινό όφελος».