Το καλοκαίρι είναι και επισήμως εδώ και τα σχολεία έχουν πια κλείσει. Τί σημαίνει αυτό; Ότι το παιδί σου, θα περνά πλέον τον περισσότερο χρόνο του στο σπίτι και υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να καταλήξει να περνά όλο του τον χρόνο μπροστά από μια τηλεόραση ή πάνω από ένα τάμπλετ. Είναι στο χέρι σου να το τραβήξεις έστω και για λίγο μακριά από την τεχνολογία και να κάνεις τον χρόνο στο σπίτι λίγο πιο δημιουργικό.
Ψάχνεις λοιπόν, τρόπους να ενθαρρύνεις την καλλιτεχνική δημιουργικότητα των παιδιών σου στο σπίτι; Αυτές οι πέντε ιδέες θα σε βοηθήσουν.
Κινηθείτε: Η άσκηση θα κάνει εσένα αλλά και το παιδί σου ικανούς να αντιμετωπίσετε κάθε πρόκληση. Φτιάξτε μια ιστορία με αφορμή την άσκηση. Πηγαίνετε από δωμάτιο σε δωμάτιο, ταξιδεύοντας στον γαλαξία, φρόντισε όμως, να κινείστε με έναν συγκεκριμένο τρόπο σε κάθε πλανήτη. Ενθάρρυνε το παιδί σου να προτείνει πράγματα.
Άσε να επιλέξουν: Ρώτα το παιδί σου τι θέλει να κάνει ως καλλιτεχνική δραστηριότητα. Απόφυγε να το κατευθύνεις, έτσι θα αισθάνεται ότι έχει την εξουσία να λαμβάνει αποφάσεις. Αφού επιλέξει μια δραστηριότητα, ενθάρρυνέ το να δοκιμάσει νέα πράγματα, όπως να ζωγραφίσει με ένα νέο βουρτσάκι ή σε ένα άλλο είδος χαρτιού, ή να προσθέσει άλλα υλικά για να κάνει μια γλυπτική δημιουργία.
Λερωθείτε: Η τέχνη μπορεί και να λερώσει. Προετοίμασε το χώρο απλώνοντας στο πάτωμα ένα παλιό σεντόνι ή διάλεξε μια περιοχή του σπιτιού, όπου μπορείτε να δημιουργήσετε και να δημιουργήσετε. Αυτό το λέει στο παιδί σου ότι είναι καιρός για δημιουργία χωρίς όρια. Ενθάρρυνε το το τέλος να σε βοηθήσει να καθαρίσεις. Με αυτόν τον τρόπο θα αποκτήσει συγκέντρωση και πειθαρχία.
Να είσαι καλή ακροάτρια: Εάν δημιουργείστε μια μαριονέτα ή χορευτική παράσταση αφιέρωσε χρόνο για να είσαι καλή ακροάτρια. Η προσοχή σου αποδεικνύει την υποστήριξή σου για τις δημιουργικές επιδιώξεις του παιδιού. Εάν έχεις περισσότερα από ένα παιδιά, ενθάρρυνε τα τους να δημιουργήσουν κάτι μαζί. Ακόμα κι αν δημιουργούν ξεχωριστές παραστάσεις, δώσε το σωστό παράδειγμα και δείξ’ τους κάθε φορά πως πρέπει να συγκεντρωθούν σε αυτό που τους παρουσιάζει το αδερφάκι τους.
Συζητήστε για την τέχνη: Ενθάρρυνε τη συζήτηση για την τέχνη του παιδιού που δημιούργησε το παιδί σου, ζητώντας του να σου πει γιατί έφτιαξε αυτό που έφτιαξε. Ανακάλυψε τι το εμπνέει και κάνε θετικά σχόλια σχετικά με αυτές τις επιρροές.