Μεγάλη νίκη κατέγραψε στις εκλογές η Νέα Δημοκρατία, όπως προκύπτει από την εκτίμηση για τα εκλογικά ποσοστά των κομμάτων που έδωσε στη δημοσιότητα η SingularLogic στις 20.40 το βράδυ της Κυριακής.
Σύμφωνα με τη SingularLogic, προκύπτει εξακομματική Βουλή με αυτοδυναμία της ΝΔ και χωρίς τη Χρυσή Αυγή.
Νέα Δημοκρατία: 39,8% και 158 έδρες
- ΣΥΡΙΖΑ: 31,6% και 86 έδρες
- ΚΙΝΑΛ: 8,3% και 23 έδρες
- ΚΚΕ: 5,3% και 14 έδρες
- ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: 3,7% και 10 έδρες
- ΜέΡΑ25: 3,4% και 9 έδρες
- ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ: 2,9% και 0 έδρες
Μητσοτάκης: Αναλαμβάνω τη διακυβέρνηση έχοντας επίγνωση της εθνικής ευθύνης
«Η νίκη της Νέας Δημοκρατίας είναι νίκη της Ελλάδος και κάθε Έλληνα. Μια νέα ημέρα ξημερώνει για την Ελλάδα. Μου κάνατε το καλύτερο δώρο γιορτής» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον κόσμο που ήταν συγκεντρωμένος έξω από τα γραφεία του κόμματος στην Πειραιώς.
Αν θέλεις ειρήνη, προετοιμάσου για πόλεμο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει έτοιμη τη δομή του Μεγάρου Μαξίμου, στον νου του έχει κλειδώσει τους βασικούς υπουργούς και υφυπουργούς (και εναλλακτικές για κάθε υπουργείο) και έχει έτοιμα τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα (χωρίς, όμως, τα σχετικά ονόματα). Η «πολεμική» κυβέρνηση που θα προκύψει θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα κιόλας, αμέσως μετά την ορκωμοσία του πρωθυπουργού. Θα έχουν προηγηθεί τα διατάγματα για την τοποθέτηση του πρωθυπουργού, τη συγκρότηση της κυβέρνησης και τις συγχωνεύσεις υπουργείων.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν μιλάει σε κανέναν για τη σύνθεση του υπουργικού του συμβουλίου και ακόμη και κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. επιμένουν ότι δεν τους έχει κάνει καμία συζήτηση, τουλάχιστον όχι για συγκεκριμένα υπουργεία. Ο ίδιος έχει περιγράψει ένα «σφιχτό σχήμα» με στοχοθεσίες και μηχανισμό αξιολόγησης των υπουργών οι οποίοι στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης (αμέσως μετά την ορκωμοσία τους) θα πάρουν και από έναν φάκελο με το νομοθετικό έργο και τις προτεραιότητες ανά υπουργείο. Εχει μιλήσει ακόμη για υφυπουργό που θα εποπτεύει τη γενική γραμματεία της κυβέρνησης και προανήγγειλε ότι θα έχει πολλούς εξωκοινοβουλευτικούς υφυπουργούς «με εξειδικευμένη γνώση και από τις Βρυξέλλες». Ειδικά τους τελευταίους, όπως λένε στην Πειραιώς, τους γνωρίζει μόνο ο ίδιος και ίσως να αποτελέσουν εκπλήξεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι αποκλείονται άλλες εκπλήξεις σε σημαντικά υπουργεία, καθώς πολλά θα κριθούν προφανώς από το αποτέλεσμα την αυτοδυναμία και το εύρος αυτής.
Στο Μαξίμου
Στο Μαξίμου διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού με αρμοδιότητες υποστήριξής του, όπως θα περιγράφεται στο πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί για τη δομή και τη λειτουργία της κυβέρνησης, θα αναλάβει ο Γρηγόρης Δημητριάδης. Mετριοπαθής κεντροδεξιός και εξ απορρήτων του κ. Μητσοτάκη, έχει φέρει εις πέρας μέχρι σήμερα πολλές δύσκολες αποστολές ήδη από τις μέρες της καμπάνιας του κ. Μητσοτάκη για τις εσωκομματικές εκλογές. Συντονιστής του κυβερνητικού έργου θα αναλάβει ο Ακης Σκέρτσος, γενικός διευθυντής του ΣΕΒ μέχρι πρόσφατα.
Αυτά πρέπει να είναι και τα μόνα ονόματα που έχουν «κλειδώσει», αν και στο Μαξίμου φαίνεται ότι θα έχει κάποιο ρόλο και ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Ν.Δ. Γιώργος Γεραπετρίτης. Μένει να φανεί αν αυτός θα είναι σε ρόλο συμβούλου, ή αν θα είναι ο υφυπουργός (παρά τω πρωθυπουργώ) που θα εποπτεύει τη γενική γραμματεία της κυβέρνησης.
Ερώτημα παραμένει αν ο στενός συνεργάτης του προέδρου της Ν.Δ. και επίσης υποψήφιος στο Επικρατείας της Ν.Δ. Τάκης Θεοδωρικάκος θα βρίσκεται στο Μαξίμου, ή αν θα κάνει τη μετάβαση σε υπουργική θέση (ακούγεται για το υπουργείο Εσωτερικών). Επίσης, διακριτό ρόλο αναμένεται να έχει ο Παναγιώτης Πικραμμένος. Ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει υπογραμμίσει ότι ο κ. Πικραμμένος «έχει πολλά να δώσει στη Βουλή». Ερώτημα παραμένει και η προεδρία της Βουλής, κοντά στην οποία φαίνεται να είναι, πάντως, ο βουλευτής Ιωαννίνων Κώστας Τασούλας. Από τους παλαιότερους και πιο έμπειρους κοινοβουλευτικούς της Ν.Δ., ο κ. Τασούλας έχει μετριοπαθές προφίλ, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει και σε ψήφισή του και πέραν των βουλευτικών εδράνων της Ν.Δ., ενώ ήταν εισηγητής της Ν.Δ. στη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση και γνωρίζει καλά το θέμα.
Από κει και πέρα, όλα μοιάζουν σχεδόν με tabula rasa, ή μάλλον, με πίνακα που γράφεται διαρκώς, πλην, πάντως, των δύο υπερυπουργείων που θα δημιουργήσουν οι συγχωνεύσεις: Το Προστασίας του Πολίτη, όπου θα μεταφερθεί τόσο το Μεταναστευτικής Πολιτικής όσο και η αρμοδιότητα των φυλακών και το Εσωτερικών που θα συγχωνευθεί με το Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Για το πρώτο ακούγεται έντονα το όνομα του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος ταιριάζει απόλυτα στην περιγραφή που είχε κάνει πρόσφατα ο κ. Μητσοτάκης για εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς που γνωρίζουν καλά το χαρτοφυλάκιό τους.
Για το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται ότι έχει κλειδώσει ο Χρήστος Σταϊκούρας, με αναπληρωτή τον διευθυντή του γραφείου του κ. Μητσοτάκη Στέλιο Πέτσα (αν ο δεύτερος δεν ακολουθήσει τον κ. Μητσοτάκη στο Μαξίμου). Για το Επενδύσεων (Οικονομίας) ακούγεται έντονα το όνομα του Αδωνι Γεωργιάδη, αν και κάποιοι μιλούν για τον Κωστή Χατζηδάκη. Φαίνεται ότι θα εξαρτηθεί, πάντως, και από το ποιος θα πάει στο ΥΠΕΚΑ. Σημειώνεται, εξάλλου, ότι το όνομα του κ. Χατζηδάκη ακούγεται και για το υπουργείο Παιδείας.
Για το υπουργείο Εξωτερικών ακούγεται ο Νίκος Δένδιας και για το υπουργείο Aμυνας ο Βασίλης Κικίλιας. Εκεί, ακούγεται ότι υφυπουργός θα είναι ο τέως αρχηγός ΓΕΣ Αλκιβιάδης Στεφανής. Στο υπουργείο Παιδείας φαίνεται ότι θα κατευθυνθεί η αρμόδια τομεάρχης Νίκη Κεραμέως με υφυπουργό τη Σοφία Ζαχαράκη –χωρίς, πάντως, να αποκλείεται και η συμμετοχή ενός ακαδημαϊκού–και για το υπουργείο Τουρισμού η Oλγα Κεφαλογιάννη. Στο υπουργείο Μεταφορών φαίνεται να οδεύει ο Κώστας Αχ. Καραμανλής, ενώ άγνωστο παραμένει, τι έχει κατά νου ο κ. Μητσοτάκης για το υπουργείο Πολιτισμού. Πάντως, κάποιες πηγές κάνουν λόγο ακόμη και για την κ. Κεραμέως, ενώ πληροφορίες θέλουν εκεί ως υφυπουργό τη Λίνα Μενδώνη. Για το Δικαιοσύνης ακούγεται το όνομα του Νίκου Παναγιωτόπουλου.
Επικρατείας
Κλειδωμένος θεωρείται ως υπουργός Επικρατείας με αρμοδιότητα τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας και εξ αυτού Ψηφιακής Πολιτικής ο Κυριάκος Πιερρακάκης, κατά πάσα πιθανότητα με δύο υφυπουργούς.
Τα υπουργεία Υγείας, Εργασίας και Αγροτικής Ανάπτυξης αποτελούν ερωτήματα. Σε ένα από αυτά, πάντως, δεν αποκλείεται να αξιοποιηθούν ο Κώστας Τσιάρας και ο Γιώργος Γεωργαντάς. Υπουργοποίηση ακούγεται και για τον νυν γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. Λευτέρη Αυγενάκη, χωρίς να είναι σαφές σε ποιο υπουργείο.
Σε κάθε περίπτωση, τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι να συμφωνηθούν όλα. Ο κ. Μητσοτάκης αποφασίζει μόνος του για τη σύνθεση του υπουργικού. Αυτό σημαίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν θα τηλεφωνήσει σε κανέναν αν δεν έχει σαφή εικόνα για το τελικό αποτέλεσμα.