Σοκαρισμένος είναι ο καλλιτεχνικός κόσμος μετά την ξαφνική απώλεια ενός βιρτουόζου της ροκ μουσικής ο οποίος έφυγε από τη ζωή στα 69 του χρόνια!
Το ελληνικό πεντάγραμμο πενθεί για τον ξαφνικό χαμό ενός σπουδαίου καλλιτέχνη.
Ο λόγος για τον Γιάννη Σπάθα, ιδρυτικό μέλος του θρυλικού συγκροτήματος της ελληνικής μουσικής σκηνής Socrates, μαζί με τον Αντώνη Τουρκογιώργη.
Ο Γιάννης Σπάθας γεννήθηκε και μεγάλωσε στους Παξούς, αλλά έφυγε 13 χρονών από εκεί. Όλοι οι Σπαθαίοι –ο παππούς του είχε κάνει 7 παιδιά– έπαιζαν από κάποιο όργανο˙ άλλος βιολί, άλλος κλαρίνο. Ο Γιάννης από μικρός έπαιζε ακορντεόν και ντραμς με τον πατέρα του, ο οποίος είχε μάθει βιολί από 6 χρονών. «Ήταν τόσο καλός που κάποτε μαζευτήκαν οι προύχοντες του νησιού και συγκέντρωσαν λεφτά για να τον στείλουν στην Πάτρα, αλλά ο πάππος μου δεν τον άφησε. Έγινε οικοδόμος και μάλιστα πολύ καλός. Είχε πάει στο γυμνάσιο της εποχής εκείνης και μπορούσε να κυβίζει τους όγκους από τα μπετά, αλλά ταυτόχρονα έκανε και τζάκια, σκάλες, κορνίζες και νεοκλασσικά σπίτια στην Πάργα» είχε αποκαλύψει ο ίδιος σε συνέντευξή του.
Περιγράφοντας τα πρώτα χρόνια της ζωής του, είχε αποκαλύψει: «Στους Παξούς είχαμε ένα ραδιόφωνο της κακιάς ώρας, τηλεόραση ούτε κατά διάνοια, δεν υπήρχε ακόμα. Δεν είχαμε ρεύμα, αλλά λάμπα με λάδι. Όταν ήρθαμε στην Αθήνα το 1962 και πάτησα τον διακόπτη, τρόμαξα. Τον πρώτο χρόνο μείναμε στη Γλυφάδα και τον δεύτερο στον Πειραιά. Έπρεπε να φύγουμε από το νησί, γιατί η επαρχία τότε δεν είχε ψωμί, ενώ οι μεγάλες πόλεις προσέφεραν δουλειά. Πραγματικά, όταν ήρθαμε εδώ, όλη η οικογένεια δούλευε με πολλή ευκολία. Όταν ήμουν 16 χρονών, πηγαίναμε με φίλους σε διάφορους χώρους εργασίας και ρωτούσαμε: «Θέλετε εργάτη;» Αμέσως μας απαντούσε κάποιος: «Έμπα μέσα…» Ούτε χαρτιά ούτε τίποτα… Καθόμασταν μια μέρα, παίρναμε το χαρτζιλίκι, τρώγαμε μετά από 3-4 μέρες τα λεφτά και φτου και από την αρχή… Ο πατέρας μου ήθελε να γίνω μουσικός, αλλά εγώ ήθελα να γίνω πολιτικός μηχανικός. Ζωγράφιζα κιόλας, ήθελα να γίνω και αρχιτέκτονας, όλα τα ήθελα. Τελικά πέρασα στην ΑΣΟΕΕ για να σπουδάσω οικονομικά. Ήμουνα καλός στα μαθηματικά αλλά στην ΑΣΟΕΕ δεν τα κατάφερα. Έκατσα ένα χρόνο, δεν μπορούσα όμως να διαβάσω και την παράτησα».
Ακολούθησε η γνωριμία του με τον Αντώνη Τουρκογιώργη με τον οποίο δημιούργησαν τους Socrates, το συγκρότημα που έμελλε να κάνει τη ροκ μουσική να ανθίσει στην Ελλάδα. Ο ίδιος είχε πει στην ίδια συνέντευξη για την επιτυχία που γνώρισε το συγκρότημα, κάνοντας εμφανίσεις στο θρυλικό, πλέον, Κύτταρο: «Πετύχαμε σε καλές εποχές, τις δεκαετίες 1970-1990. Το 1970 ήμουν 21 χρονών και το 1971 ξεκινήσαμε στο Κύτταρο, όπου παίζαμε εμείς ως Socrates, ο Δημήτρης Πουλικάκος με το συγκρότημα Εξαδάχτυλος και άλλοι πολλοί. Είχαμε πολύ κόσμο: Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο-Κυριακή δύο παραστάσεις. Εκεί έβρισκες όλα τα είδη της νεολαίας. Έρχονταν πολλοί φοιτητές αλλά ταυτόχρονα υπήρχαν και υδραυλικοί και οικοδόμοι, τα πάντα. Εκεί ξεκίνησε το ροκ στην Ελλάδα, από αυτό το κλαμπ».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γιάννης Σπάθας συνεργάστηκε με σπουδαίους καλλιτέχνες της χώρας μας, όπως οι: Μίκης Θεοδωράκης, Μάνος Χατζηδάκις, Μαρία Φαραντούρη, Γιάννης Μαρκόπουλος, Γιώργος Νταλάρας, Χάρις Αλεξίου, Μανώλης Λιδάκης, Νίκος Αντύπας, Λίνα Νικολακοπούλου, Διονύσης Σαββόπουλος, Μάνος Λοΐζος, Ελένη Καραΐνδρου κ.ά. Επίσης συνέθεσε τη μουσική τριών δίσκων του Βασίλη Λέκκα. Το 1999 κυκλοφόρησε τον πρώτο προσωπικό του δίσκο, στον οποίο είχε συμμετοχή η Χάρις Αλεξίου.
Δείτε φωτογραφίες του…
Πηγή: www.gossip-tv.gr