Τη μία μέρα προσαρμόζουμε τη θερμοκρασία στον εργασιακό μας χώρο και την επόμενη προσπαθούμε με φράσεις επιβεβαίωσης και έμπνευσης να δημιουργήσουμε μέχρι να κουραστούμε. Όμως τίποτα δεν λειτουργεί σταθερά.
Αν αντιμετωπίζετε κι εσείς το ίδιο πρόβλημα και δυσκολεύεστε να θυμάστε τι είναι αυτό που θα βελτιώσει τη δημιουργικότητά σας και πότε χρειάζεται να εργάζεστε, η παρακάτω λίστα ελπίζουμε να σας βοηθήσει να τα ξεμπερδέψετε.
8 εκπληκτικοί τρόποι να βελτιώσουμε τη δημιουργική μας σκέψη
1. Ο εγκέφαλος μας είναι πιο δημιουργικός όταν είμαστε κουρασμένοι
Σε αντίθεση με την επίλυση ενός αναλυτικού προβλήματος, η δημιουργικότητα έρχεται όταν αφήνουμε το νου μας να περιπλανιέται ανάμεσα σε διάφορες άσχετες περιοχές. Η δημιουργική σκέψη λειτουργεί καλύτερα τις μη βέλτιστες ώρες σκέψης. Οπότε αν είστε πρωινοί τύποι, ο εγκέφαλός σας μπορεί να λειτουργεί πιο δημιουργικά το βράδυ που θα είστε κουρασμένοι.
Ο λόγος είναι ότι ο κουρασμένος εγκέφαλος προσπαθεί να απομακρύνει τους περισπασμούς και να εστιάσει σε ένα πράγμα. Είναι επίσης πιθανότερο να περιπλανηθεί σε μη συνηθισμένες σκέψεις. Αν και αυτό είναι αντιπαραγωγικό όταν εργαζόμαστε, η δημιουργική σκέψη επωφελείται από τους περισπασμούς και τις τυχαίες σκέψεις.
2. Η άσκηση βελτιώνει τη δημιουργικότητα
Γνωρίζουμε ότι η άσκηση είναι ευεργετική για διάφορους λόγους, αλλά τώρα έχουμε ακόμη έναν. Οι έρευνες επιβεβαιώνουν ότι η άσκηση μπορεί να βελτιώσει την ικανότητά μας να σκεφτούμε δημιουργικά. Ας το σκεφτούμε έτσι: ο ιδρώτας, θα λέγαμε, ότι λειτουργεί λιπαντικά στο μυαλό μας – ξυπνά όλες τις συνάψεις του εγκεφάλου μας και καθιστά τη σκέψη μας πιο ρευστή.
3. Η ατμοσφαιρική μουσική μας εμπνέει
Μπορεί να πιστεύαμε ότι η απόλυτη ησυχία είναι η καταλληλότερη για τη δημιουργική σκέψη, αλλά αποδεικνύεται ότι η ατμοσφαιρική μουσική κάνει ακόμα καλύτερη δουλειά. Η σιωπή από την άλλη πλευρά μας βοηθά να συγκεντρωθούμε περισσότερο σε κάτι, οπότε είναι χρήσιμη σε περιπτώσεις επίλυσης προβλημάτων ή σε λεπτομερείς εργασίες. Οπότε αν βγείτε από το σπίτι και πάτε σε ένα ήρεμο καφέ με χαλαρωτική μουσική, ίσως εμπνευστείτε κάτι μοναδικά ενδιαφέρον.
4. Τίποτα δεν είναι πρωτότυπο: Δημιουργικότητα είναι η ικανότητα να κάνουμε συνδέσεις
Το ζητούμενο δεν είναι να ανακαλύψουμε πρωτότυπες ιδέες, αλλά να κάνουμε νέες συνδέσεις ανάμεσα σε ήδη υπάρχουσες ιδέες. Με αυτό τον τρόπο το έργο της δημιουργίας φαντάζει λιγότερο τρομακτικό. Ακόμα και ο Steve Jobs συμφωνεί με τη θεωρία αυτή: «Η δημιουργικότητα είναι απλά η σύνδεση πραγμάτων. Όταν ρωτάτε τους δημιουργικούς ανθρώπους πώς έκαναν κάτι, νιώθουν ενοχές επειδή δεν έκαναν κάτι καινούριο στην ουσία, απλά το είδαν να έρχεται».
5. Τα ταξίδια στο εξωτερικό βελτιώνουν τη δημιουργική μας σκέψη
Οι έρευνες ως προς αυτή τη σύνδεση είναι ακόμα ελάχιστες, αλλά μία μελέτη έδειξε ότι ανάμεσα σε φοιτητές / συμμετέχοντες, εκείνοι που ταξίδευαν στο εξωτερικό έφερνα καλύτερα αποτελέσματα σε τεστ δημιουργικής σκέψης σε σύγκριση με όσους έμεναν κυρίως στην ίδια χώρα. Σε πολλές χώρες, οι πολιτισμικές νόρμες διαφέρουν σημαντικά, οπότε φαίνεται λογικό, εξαιτίας των πολλαπλών, διαφορετικών ερεθισμάτων, να αυξάνεται η δημιουργικότητά μας.
6. Ο χαμηλός φωτισμός μας κάνει να νιώθουμε πιο ελεύθεροι
Μία ερευνητική ομάδα διεξήγαγε έξι διαφορετικά πειράματα, στα οποία αποδείχτηκε ότι ο χαμηλός φωτισμός αύξανε τη δημιουργικότητα. Βρήκαν ότι ακόμα κι αν οι συμμετέχοντες δεν παρατηρούσαν συνειδητά τη διαφορά στο φωτισμό, το χαμηλό φως τους έκανε πιο δημιουργικούς. Η εξήγηση προέρχεται από την υποσυνείδητη αίσθηση ότι νιώθουμε πιο ελεύθεροι να εξερευνήσουμε.
7. Το μπλε και το πράσινο βελτιώνουν την επίδοση σε δημιουργικές εργασίες
Το πράσινο και το μπλε φάνηκε να επιδρούν με διαφορετικό τρόπο στη γνωστική μας επίδοση σε σχέση με τα υπόλοιπα χρώματα: συγκεκριμένα, τα δύο χρώματα αυξάνουν την επίδοση σε εργασίες που απαιτούν δημιουργικότητα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει απαραίτητα ότι χρειάζεται να βάψουμε το γραφείο μας μπλε ή πράσινο, αλλά αποτελεί ένα χρήσιμο tip σε περίπτωση που δουλεύουμε πάνω σε ένα σημαντικό δημιουργικό project.
8. Ο περιορισμός αποδεικνύεται ευεργετικός στη δημιουργική εργασία
Μπορεί να πιστεύαμε ότι η ελευθερία οδηγεί σε πιο δημιουργικές ιδέες. Αντιθέτως, αποδεικνύεται ότι τα όρια έχουν την ικανότητα να ενισχύσουν τη δημιουργική σκέψη. Αυτό ίσως να οφείλεται στο ότι αποκλείονται ορισμένες επιλογές που θα μπορούσαν να μας μπερδέψουν περισσότερο. Ίσως λοιπόν χρειάζεται να δημιουργήσουμε περιορισμούς χώρου και χρόνου.