Σε αυτή την συνταγή χρησιμοποιώ παλεύρι δίκοκκου σταριού Ζέας, γίνονται πολύ τραγανά και νόστιμα!
Υλικά
30-35 τεμάχια
500 γρ αλεύρι ζέας
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. μαγειρική σόδα
150 γρ. κρασί λευκό ή ροζέ
150 γρ. λάδι
100 γρ. νερό
1 κ.γ. ζάχαρη
1 κ.γ. αλάτι
50-60 γρ. ηλιόσπορους χοντροκομμένους
Για το τύλιγμα ηλιόσπορους, λιναρόσπορο, μαραθόσπορο,
σουσάμι ή οτιδήποτε άλλο σας αρέσει
Βήματα
60′ περίπου
Προσθέτουμε στο αλεύρι την μπέικιν πάουντερ.
Σε ένα μπωλ ρίχνουμε το νερό,την ζάχαρη,το αλάτι και ανακατεύουμε, μέχρι να λιώσουν. Μετά προσθέτω το λάδι. Στο κρασί προσθέτουμε την σόδα να αφρίσει και προσθέτουμε στα υπόλοιπα υγρά.
Προσθέτουμε το αλεύρι και τους ηλιόσπορους μέσα στα υγρά υλικά και ανακατεύουμε, μέχρι να μην κολλάει στα χέρια η ζύμη,η οποία είναι μαλακή. Σκεπάζουμε και αφήνουμε για 30′ να ξεκουραστεί.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Πλάθουμε την ζύμη σε μπαλίτσες των 30 γρ. περίπου
Κάθε μπαλίτσα την πλάθουμε σε μπαστουνάκια 10 εκατοστά περίπου.
Σε ένα ταψάκι ρίχνουμε τους σπόρους και σε ένα άλλο νερό. Βουτάμε τα μπαστουνάκια στο νερό, στραγγίζουμε και μετά στο ταψί με τους σπόρους. Κουνάμε πέρα- δώθε το ταψί,να κολλήσουν τα σπόρια.
Σε ταψί με λαδόκολλα προσθέτουμε τα κριτσίνια και ψήνουμε για 30-40 λεπτά περίπου. Όταν ψηθούν αφήνουμε για 10 λεπτά να κρυώσουν. Γίνονται τραγανά και πεντανόστιμα! Καλή επιτυχία!