Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι η συμφωνία για τα ανώτατα αξιώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι όλο και πιο κοντά.
«Ολοένα και πιο κοντά» σε συμφωνία βρίσκονται οι 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα ύπατα αξιώματα, όπως εκτιμά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε μια ανάρτησή του στο Twitter, μετά από τρεις ημέρες δύσκολων διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες.
«Έχουμε α πριόρι μια συμφωνία», είπε από την πλευρά της μια υψηλόβαθμη ευρωπαϊκή πηγή, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Την ίδια ώρα, «μη αποδεκτή» κρίνουν οι Πράσινοι και οι Σοσιαλιστές την υποψηφιότητα της Γερμανίδας υπουργού Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για το ύπατο αξίωμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο.
Ο Γερμανός Σοσιαλδημοκράτης ευρωβουλευτής Ούντο Μπούλμαν είπε στο DPA ότι η πρόταση που έκανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στην κρίσιμη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες «δεν είναι αποδεκτή».
Εξάλλου, ο Σβεν Γκίγκολντ, των Πρασίνων, έγραψε στο Twitter ότι «στην Ευρώπη αξίζει κάτι καλύτερο», σημειώνοντας ότι η φον ντερ Λάιεν δεν ήταν υποψήφια στις ευρωεκλογές του Μαΐου, κάτι που οι πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θεωρούν ως αναγκαία προϋπόθεση για να αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προέρχεται από την κεντροδεξιά Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU).
Σύμφωνα με πολλές πηγές, η ντερ Λάιεν προτάθηκε από τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Σήμερα – Τρίτη- το απόγευμα οι τέσσερις χώρες του Βίσεγκραντ (Ουγγαρία, Σλοβακία, Τσεχία, Πολωνία), οι οποίες είχαν αντιταχθεί στην υποψηφιότητα του Φρανς Τίμερμανς για την προεδρία της Κομισιόν, γνωστοποίησαν ότι θα στηρίξουν την Γερμανίδα πολιτικό, με μια ανάρτηση στο Twitter του εκπροσώπου της ουγγρικής κυβέρνησης Ζόλταν Κόβατς.
Μια ευρωπαϊκή πηγή ανέφερε ότι με τη λύση αυτή θα ανοίξει ο δρόμος και για να αναλάβει η Λαγκάρντ επικεφαλής της ΕΚΤ. Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δεν είναι αντίθετη με την υποψηφιότητα της νυν γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, διαβεβαίωσε η πηγή αυτή.
Εφόσον επιβεβαιωθούν αυτές η πληροφορίες, Γαλλία και Γερμανία θα αναλάβουν η καθεμιά τουλάχιστον μία από τις πλέον προβεβλημένες θέσεις στην ΕΕ ενώ η ευρωπαϊκή δεξιά θα διατηρήσει την προεδρία της Κομισιόν μετά την αποχώρηση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Άλλες πηγές ανέφεραν ότι ο Φιλελεύθερος Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ ενδέχεται να αναλάβει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη θέση του Ντόναλντ Τουσκ ενώ για Ύπατος Εκπρόσωπος της εξωτερικής πολιτικής προαλείφεται ο Σλοβάκος Μάρος Σέφκοβιτς –ανεξάρτητος, υποστηριζόμενος από τους Σοσιαλδημοκράτες– ή ο Ισπανός Σοσιαλιστής υπουργός Εξωτερικών Ζοσέπ Μπορέλ.
Τα ονόματα δύο άλλων Σοσαλιστών, των Ιράτσε Γκαρθία (Ισπανία) και Σεργκέι Στανίτσεφ (Βουλγαρία) ακούγονται επίσης για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η ψηφοφορία στο ευρωκοινοβούλιο θα διεξαχθεί αύριο Τετάρτη (3/7).
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που έχει σπουδάσει ιατρική και είναι μητέρα επτά παιδιών, προαλειφόταν πριν από μερικά χρόνια για διάδοχος της Άγγελα Μέρκελ. Η 60χρονη πολύπειρη και πολύγλωσση πολιτικός είναι ωστόσο αντιδημοφιλής στη Γερμανία, λόγω του αμφιλεγόμενου έργου της στο υπουργείο Άμυνας.
Η σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου
Η πλειοψηφία είναι νεοεισερχόμενοι, οι γυναίκες είναι περισσότερες, αν και παραμένουν μειοψηφία: αυτά είναι τα βασικότερα δεδομένα του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που συγκλήθηκε για πρώτη φορά σήμερα στο Στρασβούργο.
– 58% νεοεισερχόμενοι
Μεταξύ των 748 ευρωβουλευτών που ορκίστηκαν σήμερα (σε τρεις Καταλανούς αυτονομιστές ευρωβουλευτές δεν τους επετράπη από τις ισπανικές αρχές να καταλάβουν την έδρα τους), οι 436 δεν είχαν ποτέ εκτίσει θητεία στο Ευρωκοινοβούλιο, ήτοι σχεδόν οι 6 στους 10, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων που διατηρεί το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Εκ των 312 ευρωβουλευτών που γνωρίζουν ήδη “τα κατατόπια”, οι περισσότεροι (293) είχαν εκτίσει τη θητεία τους στο προηγούμενο σώμα.
Η Σλοβακία είναι η χώρα που γνώρισε τη μεγαλύτερη ανανέωση, με ποσοστό 85% στους νεοεισερχόμενους, μπροστά από τη Σουηδία (80%) και τη Γαλλία (69%). Αντιθέτως, η Μάλτα έστειλε 33% νεοεκλεγέντες.
Μεταξύ των κοινοβουλευτικών ομάδων, η Ταυτότητα και Δημοκρατία (ακροδεξιά) έστειλε το μεγαλύτερο ποσοστό νέων ευρωβουλευτών (81%), ακολουθούν οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι (69% έκαστος). Χωρίς να προκαλούν έκπληξη, οι δύο ιστορικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Σοσιαλδημοκράτες είναι εκείνες που ανανεώθηκαν λιγότερο (αντιστοίχως 41% και 51%).
Αύξηση της παρουσίας των γυναικών
Το νέο Ευρωκοινοβούλιο απαριθμεί σε ποσοστό 40% γυναίκες.
Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό γυναικείας εκπροσώπησης από τις πρώτες Ευρωεκλογές το 1979. Εκείνη την εποχή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε εκλέξει γυναίκες σε ποσοστό μόλις 16%. Το ποσοστό αυτό αυξήθηκε από εκλογές σε εκλογές για να ανέλθει στο 37% το 2014.
Εκείνη τη χρονιά, έξι χώρες είχαν ίση εκπροσώπηση: η Γαλλία, η Αυστρία, η Σλοβενία, η Λετονία, η Μάλτα και το Λουξεμβούργο και δύο χώρες έστειλαν περισσότερες γυναίκες από άνδρες, η Σουηδία (55%) και η Φινλανδία (54%).
Η Κύπρος είναι η μοναδική χώρα που δεν έχει στείλει καμία γυναίκα. Η Σλοβακία (15%), η Ρουμανία (22%) και η Ελλάδα (24%) δεν τα πάνε και τόσο καλύτερα.
Οι Οικολόγοι και οι Φιλελεύθεροι είναι οι δύο ομάδες που υποστηρίζουν περισσότερο την ισότιμη εκπροσώπηση με 53% και 47% γυναίκες. Η ευρωσκεπτικιστική δεξιά των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (32%) και οι Χριστιανοδημοκράτες (34%) έχουν τα μικρότερα ποσοστά ισότιμης εκπροσώπησης.
Από 21 έως 82 ετών
Το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ηλιακό μέσο όρο στα 50 έτη, ήτοι σχεδόν τον ίδιο με τα οκτώ προηγούμαν.
Οι Λιθουανοί, κατά μέσο όρο 60 ετών, είναι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, ενώ οι Μαλτέζοι (44 ετών) είναι οι νεότεροι. Οι Γερμανοί ευρωβουλευτές, Γάλλοι και Ιταλοί (49 ετών) βρίσκονται ελαφρά κάτω από τον μέσο όρο.
Από την πλευρά των ομάδων, η ευρωσκεπτικιστική δεξιά είναι η μεγαλύτερη (55 έτη) και οι Πράσινοι η νεότερη (47 ετών).
Η Δανέζα οικολόγος Κίρα Μαρί Πέτερ-Χάνσεν έγινε, σε ηλικία 21 ετών, 4 μηνών και 9 ημερών, η νεότερη ευρωβουλευτίνα της ιστορίας, καταρρίπτοντας το ρεκόρ μιας άλλης οικολόγου, της Γερμανίδας Ίλκα Σρέντερ που εξελέγη το 1999.
Όσο για τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι, είναι, στα 82 του, ο πρεσβύτερος του νέου κοινοβουλίου.
με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Κάντε Bookmark τις σελίδες του Newsbomb.gr για τα Exit Poll 2019και τα Αποτελέσματα Εκλογών 2019 της 7ηςΙουλίου, ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι και με εγκυρότητα!