Μαμάδες και μπαμπάδες, η πειθαρχία είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο στη διαπαδαγώγηση των παιδιών μας και οφείλουμε να το θυμόμαστε αυτό, όσο δύσκολο και επίπονο κι αν είναι κάποιες φορές.
Πρέπει όμως να είμαστε κι εμείς… πειθαρχημένοι στο πώς εφαρμόζουμε την πειθαρχία στα παιδιά μας.
Αυτοί είναι 4 κανόνες πειθαρχίας που πρέπει να ακολουθούμε:
1. Να είμαστε συνεπείς στα λόγια μας
Όταν το παιδί κάνει κάτι και του βάλουμε μια τιμωρία, πρέπει αυτή την τιμωρία να την εφαρμόσουμε, κι όχι να την πάρουμε πίσω με την πρώτη ευκαιρία ή την πρώτη γλυκιά ματιά που θα μας ρίξουν.
Εάν δεν είμαστε συνεπείς, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι το παιδί θα επαναλάβει το λάθος του.
2. Να μην απειλούμε το παιδί για τιμωρίες που δεν θα βάλουμε ποτέ
Δεν θα ξαναπαίξεις με το κινητό, δεν θα πας στο ποδόσφαιρο, δεν θα δεις τους φίλους σου, και άλλα τέτοια ωραία που λέμε πάνω στα νεύρα μας αλλά ποτέ δεν τα εννοούμε πραγματικά. Τα λέμε απλά για να φοβήσουμε το παιδί και να του επιβληθούμε.
Και το παιδί το ξέρει. Έτσι, χάνεται η αξιοπιστία μας απέναντί του, και στα αυτιά του ηχεί μόνο ένα διαρκές μπλα-μπλα-μπλα.
3. Να είμαστε σίγουροι για την ρεαλιστική εφαρμογή της τιμωρίας
Εάν λέμε στο παιδί μας ότι θα μπει τιμωρία για ένα μήνα χωρίς να παίζει, για παράδειγμα, μέσα μας ξέρουμε, και το ξέρει και εκείνο ότι αυτό είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί. Το πιο πιθανό είναι να ξεκινήσει η τιμωρία και μετά από λίγες μέρες να λάβει τέλος. Μια τρύπα στο νερό, με λίγα λόγια.
4. Να θυμόμαστε ότι η επιβράβευση είναι καλύτερη από την τιμωρία
Από τις συνεχείς και επαναλαμβανόμενες τιμωρίες, που και εκνευριστικές μπορεί να καταλήξουν και ίσως μια ρουτίνα άνευ ουσίας για το παιδί είναι προτιμότερο να το επιβραβεύουμε για την καλή του συμπεριφορά και να το ενθαρρύνουμε να τη συνεχίσει.