Ικανότητα πλήγματος ακριβείας απέκτησε ο αντιαρματικός εκτοξευτής Carl Gustaf, μετά την ανάπτυξη κατευθυνομένων πυρομαχικών. Η σουηδική Saab Dynamics, από κοινού με την αμερικανική Raytheon Missile Systems, ανέπτυξαν ένα πυρομαχικό κατευθύνσεως λέιζερ, με πολεμική κεφαλή πολλαπλών στόχων, για την καταστροφή τσιμέντινων οχυρώσεων, ελαφρών οχημάτων και τεθωρακισμένων οχημάτων, με εμβέλεια που προσεγγίζει τα 2.000 μέτρα!
Το νέο πυρομαχικό, βάρους 6,8 κιλών, προσφέρει ικανότητα πλήγματος ακριβείας στα χαμηλά κλιμάκια της διμοιρίας, είτε των περιπόλων, στην περίπτωση των Ειδικών Δυνάμεων. Ο αντιαρματικός εκτοξευτής Carl Gustaf, στην σύγχρονη έκδοση που από το φθινόπωρο του 2017 ταξινομήθηκε από το Υπουργείο Αμύνης των ΗΠΑ ως M3E1 (ο κατασκευαστής το είχε ταξινομήσει ως Μ4) συγκεντρώνει προσφάτως μεγαλύτερο ενδιαφέρον στις ΗΠΑ. Τον Σεπτέμβριο του 2017 ανακοινώθηκε η έγκριση προμήθειας 1.111 Carl Gustaf M3E1 για τον Στρατό των ΗΠΑ.
Σχεδόν ταυτοχρόνως, έγινε γνωστό ότι και το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ εξετάζει την περίπτωση της προμήθειας 1.073 όπλων της συγκεκριμένης εκδόσεως, προκειμένου να αναβαθμίσει την φονικότητα των μικρών κλιμακίων του. Η διαφορά είναι ότι ενώ ο Στρατός χορηγεί το όπλο σε επίπεδο Διμοιρίας, οι Πεζοναύτες επιθυμούν την ένταξή του σε επίπεδο Ομάδος Τυφεκιοφόρων, αντικαθιστώντας τον υφιστάμενο αντιαρματικό εκτοξευτή MK153 SMAW.
Το νέο πυρομαχικό, ενισχύσει την τακτική ευελιξία του αντιαρματικού εκτοξευτού, δεδομένου ότι επιτρέπει την πυροδότηση εντός περιορισμένων χώρων, δηλαδή μπορεί να ανοίξει πυρ ο σκοπευτής, ευρισκόμενος καλυμμένος σε κτίρια, καθώς δεν προκαλείται πίσω από το όπλο επικίνδυνος κώνος αερίων. Χάρη δε στην κατεύθυνση λέιζερ, ο σκοπευτής μπορεί απλώς να προβάλει από την θέση καλύψεως, να πυροδοτήσει το βλήμα και αμέσως να καλυφθεί, ενώ ο αισθητήρας λέιζερ στον κώνο του βλήματος, ακολουθεί την ακτίνα λέιζερ που εκπέμπει άλλος άνδρας μέσω φορητού καταδείκτου λέιζερ, “φωτίζοντας” τον στόχο.
Η επιχειρησιακή απαίτηση για ένα κατευθυνόμενο πυρομαχικό του Carl Gustaf M3E1, έχει εκφραστεί από τις SOF των ΗΠΑ. Έναντι κινούμενων στόχων (ταχύτητα μικρότερη των 56 χ.ά.ώ.) το νέο κατευθυνόμενο πυρομαχικό έχει βεληνεκές 1.500 μέτρα, διπλασιάζοντας επί της ουσίας το δραστικό βεληνεκές του όπλου. Ο Στρατός των ΗΠΑ ανέθεσε στην Raytheon σύμβαση για την εκτέλεση τριών βολών με πραγματικά βλήματα την άνοιξη του 2020, εναντίον δύο σταθερών και ενός κινητού στόχου.
Η έκδοση Μ3 που υιοθετήθηκε το 1993 από το 75ο Σύνταγμα Ranger και υιοθετήθηκε από την Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ (USSOCOM) το 1997, έχει βάρος 10 κιλά, σημαντικά μειωμένη από τις προηγούμενες εκδόσεις Μ1 και Μ2 του όπλου. Κατά την διάρκεια των αντιανταρτικών αγώνων στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, εκτιμήθηκαν δεόντως η ευκολία μεταφοράς σε σχέση με το βαρύτερο σύστημα του αντιαρματικού πυραύλου Javelin, όσο και η ικανότητα πολλαπλών χρήσεων, έναντι του μίας χρήσεως αντιαρματικού AT-4, βάρους 7 κιλών. Ως εκ τούτου, το 2011 ο Στρατός των ΗΠΑ προέβη σε περιορισμένη προμήθεια του Carl Gustaf M3 για τις μονάδες που αναπτύσσοντο σε πολεμικά μέτωπα. Το 2013 η USSOCOM εξέφρασε επιχειρησιακή απαίτηση για μία ελαφρύτερη έκδοση, με αποτέλεσμα να εμφανίσει η Saab το επόμενο έτος την έκδοση Μ4, βάρους 6,6 κιλών, χάρη στην χρήση τιτανίου, η οποία είναι και βραχύτερη, με συνολικό μήκος 95 εκ. προκειμένου να διευκολύνει την χρήση στους αγώνες εντός κατοικημένων τόπων.
Από Σάββας Δ. Βλάσσης