Απλές ιδέες για σάντουιτς


Το σάντουιτς (τοστάκι, όταν το ψήσουμε), είναι από τα πιο σημαντικά γεύματα του ανθρώπινου πολιτισμού. Το αναγνωρίζουμε αυτό, το ξέρουμε και δεν θα το αμφισβητήσουμε ποτέ. Αλλά, να, το κλασικό με το ζαμπόν και το τυρί δεν μας εμπνέει πια. Μετά την εκατομμυριοστή φορά που το φάγαμε, ίσως να θελήσαμε κάτι πιο ψαγμένο. Και αυτό ακριβώς βρήκαμε με τις παρακάτω συνταγές, που θα πάνε τα σάντουιτς που φτιάχνουμε σε άλλο επίπεδο.

Σάντουιτς με αυγοσαλάτα
Υλικά:
Για την αβγοσαλάτα: 3 αυγά βρασμένα, 2 αγγουράκια τουρσί, 3 κ.σ. μαγιονέζα, 1 κ.σ. άνηθο
Για το σάντουιτς: 12 φέτες ψωμί του τοστ, 6 φέτες κασέρι, 6 φέτες αλλαντικό, 1 ντομάτα (προαιρετικά)

Εκτέλεση: Κόβουμε σε μικρά κομματάκια τα βρασμένα αβγά, το ίδιο και τα αγγουράκια τουρσί. Προσθέτουμε τη μαγιονέζα και τον άνηθο και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Αλείφουμε το ψωμί με την αυγοσαλάτα, βάζουμε το αλλαντικό, το κασέρι, κλείνουμε και έτοιμο.

Ελληνικό σάντουιτς BLT
Υλικά: 2 μακρόστενες φέτες ψωμί, 1 κουτ. σούπας πάστα ελιάς, 2 φύλλα μαρούλι, 2 φέτες ντομάτα, αλάτι, πιπέρι, λίγη ξερή ρίγανη, 4 λεπτές φέτες απάκι (ή μπέικον), 1 αυγό

Εκτέλεση: Ψήνουμε τις φέτες ψωμί στο γκριλ και τις αλείφουμε με την πάστα ελιάς στη μία πλευρά τους. Ακουμπάμε το μαρούλι και τη ντομάτα, αλατίζουμε και πασπαλίζουμε με τη ρίγανη. Σοτάρουμε ελαφρώς το απάκι σε ένα τηγανάκι και τηγανίζουμε το αυγό. Απλώνουμε τις φέτες του αλλαντικού πάνω στην ντομάτα και από πάνω βάζουμε το τηγανητό αυγό. Αλατοπιπερώνουμε ελαφρώς και σκεπάζουμε με την άλλη φέτα ψωμιού.

Panini με καπνιστό χοιρομέρι και μπρι
Υλικά: 2 ζαπατάκια (ciabatta), 4 φέτες μπρι, 4 λεπτές φέτες καπνιστό χοιρομέρι, 4 φέτες ντομάτα, λίγο ελαιόλαδο

Εκτέλεση: Ανοίγουμε τη ζιαπάτα κατά μήκος και βρέχουμε με λίγο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε 2 φέτες καπνιστό χοιρομέρι, 2 φέτες μπρι και τις 2 φέτες ντομάτα. Σερβίρουμε.

Ρολά με καπνιστό σολομό
Υλικά:
Για τη σως: 200 γρ. τυρί νιβατό 10%, ξύσμα από ½ λεμόνι, 1 κ.σ. χυμό λεμόνι, πιπέρι, 1 κ.γ. μπούκοβο, 100 γρ. αγγουράκι τουρσί, 1 κ.γ. ελαιόλαδο
Για το σερβίρισμα: 2 αραβικές πίτες, ½ ματσάκι δυόσμο (μόνο τα φύλλα), 200 γρ. κόκκινο λάχανο, 200 γρ. καπνιστό σολομό, 100 γρ. ρόκα

Εκτέλεση:
Για τη σως: Σε ένα μπολ βάζουμε το νιβατό, το ξύσμα και τον χυμό από το λεμόνι, πιπέρι, το μπούκοβο το τουρσί ψιλοκομμένο, το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
Για το σερβίρισμα: Βάζουμε τις αραβικές πίτες στον πάγκο εργασίας μας. Απλώνουμε με ένα κουτάλι τη σως και στις δύο αραβικές πίτες. Προσθέτουμε τα φύλλα δυόσμου, το κόκκινο λάχανο ψιλοκομμένο, τον σολομό και τυλίγουμε. Απλώνουμε ρόκα σε ένα πιάτο, βάζουμε τις αραβικές πίτες και σερβίρουμε.

Σάντουιτς με κιμά και τυρί έμενταλ
Υλικά:
Για τα σάντουϊτς: 10 ψωμάκια για χάμπουργκερ, 20 φέτες έμενταλ, 10 φέτες ντομάτα
Για τη γέμιση: 50 γρ. ελαιόλαδο, 500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος, 225 γρ. κρεμμύδια (ψιλοκομμένα), 150 γρ. καρότα (κομμένα σε μικρό καρέ), 100 γρ. πιπεριές κόκκινες (κομμένες σε μικρό καρέ), 50 γρ. σκόρδο (ψιλοκομμένο), 200 γρ. ντομάτα κονκασέ, 300 γρ. ζωμός κοτόπουλου ή νερό, 100 γρ. ντομάτες (χωρίς σπόρους και φλούδες, ψιλοκομμένες), 10 γρ. θυμάρι φρέσκο και ψιλοκομμένο, 150 γρ. έμενταλ (χοντροτριμμένo), αλάτι

Εκτέλεση:
Για τα σάντουϊτς: Ανοίγουμε τα ψωμάκια στη μέση και τα φρυγανίζουμε, ώστε να γίνουν λίγο τραγανά στην επιφάνεια τους. Στην κάτω φέτα του κάθε ψωμιού βάζουμε μια φέτα έμενταλ και από πάνω βάζουμε μια φέτα ντομάτα. Πάνω από τη ντομάτα, βάζουμε όσο από το μίγμα του κιμά θέλουμε και σκεπάζουμε με ακόμη μια φέτα έμενταλ. Βάζουμε τα ψωμιά σε ένα ταψί με λαδόκολα και ψήνουμε στο γκριλ του φούρνου μόνο μέχρι να λιώσει το τυρί. Βγάζουμε από τον φούρνο, σκεπάζουμε με την πάνω φέτα του ψωμιού και σερβίρουμε.
Για τη γέμιση: Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τον κιμά, αλατίζουμε και σοτάρουμε ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να πάρει ο κιμάς καλό χρώμα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το καρότο και τις πιπεριές. Τα αλατίζουμε και τα «ιδρώνουμε», μέχρι να μαλακώσουν καλά. Προσθέτουμε το σκόρδο και, μόλις αυτό μυρίσει, προσθέτουμε τη ντομάτα κονκασέ και τον ζωμό. Φέρνουμε σε βρασμό, χαμηλώνουμε τη φωτιά, αλατίζουμε και προσθέτουμε ζάχαρη, αν χρειάζεται. Σιγομαγειρεύουμε ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να χάσει τα υγρά του ο κιμάς, για μία ώρα περίπου. Προσθέτουμε το θυμάρι και την υπόλοιπη ντομάτα, τον βγάζουμε από τη φωτιά, δοκιμάζουμε για αλάτι και τον αφήνουμε λίγο στο πλάι να κρυώσει. Προσθέτουμε το έμενταλ και ανακατεύουμε καλά.
Ή, εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε τον κιμά που μας έμεινε από την χθεσινή Μπολονέζ. 😉

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ