Ένα καλό κρασί είναι πάντα η αδυναμία και των πιο απαιτητικών καταναλωτών και φυσικά η πρώτη αίσθηση που ανιχνεύει την ποιότητά του είναι το άρωμά του. Το καλό κρασί έχει μια ιδανική ισορροπία των συστατικών. Η ποσότητα ενός μόνο συστατικoύ, θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά ανάμεσα σε ένα γλυκό κρασί κι σε ένα με φρουτώδες άρωμα.
Πρωτοποριακή συσκευή ανίχνευσης των αρωμάτων του κρασιού, έρχεται από την Ιαπωνική ΑCS, η οποία είναι τόσο ευαίσθητη, όπου είναι σε θέση να εντοπίσει τα αρώματα του κρασιού και την ποιότητά του, αλλά και να εντοπίσει μια σύνθεση που μπορεί να επηρεάσει το άρωμά του. Η συσκευή αυτή στηρίζεται στα επίπεδα ακεταλδεΰδης τα οποία παράγονται κατά την διαδικασία της ζύμωσης, όπου τα επίπεδά της διαφέρουν ανάλογα με τη θερμοκρασία, το pΗ και τις συγκεντρώσεις οξυγόνου. Γνωρίζοντας λοιπόν τα επίπεδα σε κάθε περίοδο της ζύμωσης, μπορούμε να ελέγξουμε το τελικό άρωμα του κρασιού.
Η ακεταλδεΰδη απαντάται συχνά σε πολλά μέρη και τρόφιμα, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και το ανθρώπινο σάλιο, έτσι και στο κρασί είναι ένα παραπροιόν της αλκοολικής ζύμωσης, που τελικά οι επιστήμονες κατάφεραν να το συνδέσουν με τα αρώματα των κρασιών. Η περιεκτικότητα της ουσίας αυτής εξαρτάται από τα θειώδη, τα οποία είναι ουσίες που περιέχονται στις φλούδες των σταφυλιών, τα κρεμμύδια, το σκόρδο και πολλά άλλα φυτά. Έτσι λοιπόν, στο άρωμα μιας ποικιλίας κρασιού που εξαρτάται από τη φλούδα, η ουσία αυτή είναι σημαντική, διότι εμποδίζει την οξείδωση του κρασιού.
Στην σύγχρονη αγορά κρασιών οι ποικιλίες οι οποίες έχουν προκύψει είναι πάρα πολλές μιας και το κρασί αποτελεί το αρχαιότερο ποτό στην ανθρώπινη ιστορία. Ενίοτε, πέρα από σταφύλια, στην παραγωγή κρασιού για να ενισχύσουν την φρουτώδη γεύση του, χρησιμοποιούν χυμούς φρούτων ή εσπεριδοειδών καθώς και διάφορα μπαχαρικά πάντα όμως με απρόβλεπτα αποτελέσματα. Σήμερα, πλέον με την συσκευή αυτή θα είναι σε θέση ο παραγωγός να του προσδίδει ελεγχόμενα το άρωμα το οποίο επιθυμεί να δημιουργήσει.
Αικατερίνη Στεφάνου, Κλινική Χημικός