Έτοιμη για “μπλακ άουτ” η ΔΕΗ


Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης βρίσκεται η ΔΕΗ, με τη διοίκηση της εταιρείας να καταβάλλει αγωνιώδεις προσπάθειες για να διασφαλίσει μέσα στο επόμενο δεκαήμερο 300 εκατ. ευρώ προκειμένου να μην ενεργοποιηθούν ρήτρες για άμεση επιστροφή δανείων

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προ ημερών, η οικονομική διευθύντρια της ΔΕΗ Αλ. Κονιδά ενημέρωσε τη διοίκηση και τους γενικούς διευθυντές για τα προβλήματα που δημιουργούνται για την επιχείρηση από τα πολύ κακά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του έτους και, σύμφωνα με πληροφορίες, έθεσε θέμα δυνατότητας της ΔΕΗ να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της προς προμηθευτές, εργολάβους και φορείς της αγοράς μετά τον Αύγουστο.

Η κ. Κονιδά φέρεται να είχε εγκαίρως ενημερώσει για την ανάγκη λήψης μέτρων ενίσχυσης της εταιρείας μέσα στο πρώτο τρίμηνο με ένα ποσό της τάξης των 300 εκατ. ευρώ, με την επισήμανση ότι εάν αυτό δεν γίνει, τότε στο δεύτερο εξάμηνο θα απαιτηθούν μέτρα ύψους 600 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση της ΔΕΗ, που λειτουργεί υπό τη στενή επίβλεψη του πολιτικού της προϊσταμένου Γιώργου Σταθάκη, αγνόησε και τις προειδοποιήσεις της McKinsey ένα χρόνο πριν για τη βιωσιμότητα της εταιρείας, κρατώντας στο συρτάρι το σχέδιο εξυγίανσης που της παρέδωσε και ενέκρινε το διοικητικό συμβούλιο. Επίσης, αγνόησε και τα δραματικά αποτελέσματα της χρήσης 2018 που έκλεισε με ζημίες ύψους 903,8 εκατ. ευρώ. Ετσι, το πρώτο τρίμηνο του έτους κλείνει με καθαρές ζημίες ύψους 254 εκατ. ευρώ και με αρνητικό ΕBITDA 80 εκατ. ευρώ, μεγέθη που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τη βιωσιμότητα της εταιρείας και την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας, δεδομένου ότι η ΔΕΗ παράγει περίπου το 60% της ενέργειας που καταναλώνουμε και τροφοδοτεί 7,5 εκατ. καταναλωτές.

Με τον κόμπο να έχει φτάσει στο χτένι, αφού όλο το προηγούμενο διάστημα η διαχείριση του προβλήματος της ΔΕΗ, που η ίδια η κυβέρνηση δημιούργησε, κινήθηκε στη γραμμή «πετάμε το μπαλάκι στους επόμενους», αναζητείται λύση σωτηρίας για να μην προλάβει τελικά η βόμβα να σκάσει στα χέρια της. Οι προσπάθειες τις τελευταίες ημέρες κινούνται σε δύο κατευθύνσεις. Αφενός, στη βελτίωση του EBITDA  προκειμένου να διατηρηθεί ο δείκτης ρευστότητας (EBITDA προς τόκους πάνω από δύο) και να μην μπορούν οι τράπεζες να ενεργοποιήσουν σχετική ρήτρα για επιστροφή των δανείων. Αφετέρου, στην ενίσχυση της ρευστότητας ώστε να μην επιδεινωθεί περαιτέρω ο βαθμός ανταπόκρισης στις οικονομικές της υποχρεώσεις προς προμηθευτές και εργολάβους, εξέλιξη που μπορεί επίσης να προκαλέσει απαίτηση επιστροφής των δανείων από τις τράπεζες. Αλλά ακόμη και εάν αυτό δεν συμβεί, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στον ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας, λόγω αδυναμίας τροφοδοσίας πετρελαίου για την ηλεκτροδότηση των νησιών, για λειτουργία των ορυχείων κ.λπ. Λύσεις αναζητούνται σε δύο κατευθύνσεις.

Η πρώτη αφορά την προσπάθεια να μην υπάρξει εγγραφή πρόβλεψης ύψους 109 εκατ. ευρώ για τόκους υπερημερίας που διεκδικεί ο ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ για παρακρατήσεις ποσών προς την αγορά ηλεκτρισμού, κάτι που προϋποθέτει παραίτηση του ΑΔΜΗΕ από τη σχετική απαίτηση και γι’ αυτό τον λόγο έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, ζητηθεί η παρέμβαση του κ. Σταθάκη. Σε αυτή την περίπτωση, για την οποία πάντως οι οικονομικές υπηρεσίες της ΔΕΗ έχουν εκφράσει ενστάσεις, βελτιώνεται το EBITDA του πρώτου τριμήνου και διατηρείται ο δείκτης ρευστότητας που έχουν θέσει ως ρήτρα οι τράπεζες στις δανειακές τους συμβάσεις. Η δεύτερη αφορά κονδύλι ύψους 200-300 εκατ. ευρώ ως επιστροφή δαπανών για υπηρεσίες κοινής ωφελείας (ΥΚΩ) του 2011. Για την ανάκτηση αυτού του ποσού από τον προϋπολογισμό είχε προβλεφθεί τροπολογία που τελικά δεν πρόλαβε να κατατεθεί στη Βουλή. Η διοίκηση της ΔΕΗ πιέζει είτε για την ανάκτησή τους με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, θέμα για το οποίο ο κ. Σταθάκης επισκέφθηκε προχθές το πρωί τον κ. Τσακαλώτο,  είτε μέσω απόφασης της ΡΑΕ.

Πρόκειται για λύση εξαιρετικά βραχυπρόθεσμου ορίζοντα, η οποία μάλιστα θα πρέπει να προχωρήσει πριν από το κλείσιμο του τριμήνου, δηλαδή σε διάστημα 10 ημερών. Αν δεν προχωρήσουν τα δύο αυτά μέτρα, είναι πολύ πιθανόν η ΔΕΗ να μην ανακοινώσει αποτελέσματα τριμήνου. Είναι όμως υποχρεωμένη να ενημερώσει τις τράπεζες, γι’ αυτό και η αγωνία σε κάθε περίπτωση κορυφώνεται.

Σε κατάσταση απόγνωσης βρίσκεται η διοίκηση της επιχείρησης και για το θέμα της Πτολεμαΐδας 5, καθώς η μονάδα για την οποία η ΔΕΗ έχει προϋπολογίσει δαπάνες 1,4 δισ. ευρώ κινδυνεύει να καταστεί μη βιώσιμη. Ο επικεφαλής της επιχείρησης Μανόλης Παναγιωτάκης, με μια δραματική επιστολή προς την επίτροπο Ανταγωνισμού της Ε.Ε. Μαργκρέτε Βεστάγκερ, ζητεί την έγκαιρη έγκριση του Μηχανισμού Αποζημίωσης Ισχύος για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας της Πτολεμαΐδας 5, επισημαίνοντας ότι «το αντίθετο θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τη ΔΕΗ και συνακόλουθα για την ελληνική αγορά ενέργειας αλλά και την εθνική οικονομία».


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ