Πόση νοστιμιά μπορεί να χωρέσει σε ένα ταψί; Το αμπελόφυλλο δίνει ένα ξεχωριστό άρωμα στο ψάρι και εντείνει τη φίνα γεύση του.
Υλικά
4 λαβράκια (περίπου 350 γρ. το καθένα)
χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι
1/2 βαζάκι αμπελόφυλλα (220 γρ.)
1/2 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν
0,5 γρ. κρόκος Κοζάνης, σε σκόνη
100 ml ελαιόλαδο
αλάτι
Διαδικασία
Αλατίζουμε τα ψάρια και τα αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε τον μισό χυμό λεμονιού, το ξύσμα, τον κρόκο και το καγιέν.
Απλώνουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα σε πάγκο εργασίας, ραντίζουμε με λίγο λάδι και λεμόνι και στρώνουμε 5-6 αμπελόφυλλα με τρόπο που να μισοκαλύπτει το ένα το άλλο. Τα ραντίζουμε με λίγο λάδι ακόμa και βάζουμε το ένα λαβράκι κατά μήκος των φύλλων. Αλείφουμε το ψάρι με το 1/4 του μείγματος του μπολ και το τυλίγουμε στα αμπελόφυλλα. Τυλίγουμε με τη λαδόκολλα και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα ψάρια.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C, στη λειτουργία του αέρα. Ψήνουμε τα ψάρια για 15-20 λεπτά. Συνοδεύουμε με ζεστή πατατοσαλάτα με κρεμμύδι και μαϊντανό ή με πιλάφι με αμύγδαλα.
Στο ποήρι μας μια φρέσκια Σαντορίνη δεξαμενής.
Συνταγή: Νένα Ισμυρνόγλου