Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν αποσμητικό σε καθημερινή βάση για να εμποδίσουν και να καταπολεμήσουν την άσχημη μυρωδιά των μασχαλών,υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες θενικές ομάδες οι οποίες δεν χρειάζεται να το κάνουν. Αυτό συμβαίνει επειδή έχουν μια σπάνια μορφή του γονιδίου ABCC11 , το οποίο συναντάται με τρεις διαφορετικούς γονότυπους: GG, GA, ή AA. Αυτό το γονίδιο καθορίζει εάν το άτομο εχει υγρό ή ξηρό κερί στα αυτιά του καθώς επίσης και εάν το άτομο έχει οσμιδρωσία ή μυρωδιά που σχετίζεται με τον ιδρώτα που σχετίζεται με τις εκτεταμμένες αποκρίσεις. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2012 στο Frontiers in Genetics, η συντριπτική πλειοψηφία των Κορεατών έχουν το σπάνιο γενότυπο AA του γονιδίου ABCC11 και το οποίο δεν παράγει μυρωδιά στον ιδρώτα. Ας δούμε πώς λειτουργεί αυτό το γονίδιο και πώς επηρεάζει τους Κορεάτες, σύμφωνα με το knowledgenuts.com.
Πώς λειτουργεί το γονίδιο ABCC11;
Το γονίδιο ABCC11 περιέχει δύο αλληλόμορφα γονίδια, πράγμα που σημαίνει ότι μπορέι να έχει διαφορετικές εκδοχές. Ένα άτομο που έχει τον έναν τύπο θα έχει διαφορετικά παρατηρήσιμα αποτελέσματα από κάποιον άλλον που έχει διφορετικό τύπο γενότυπου. Το γονίδιο ABCC11 έχει ένα νουκλεοτίδιο που διαφέρει και ονομάζεται μονό νουκεοτίδιο πολυμορφισμού ή SPN για συντομία. Το SPN στο γονίδιο ABCC11 έχει 16 χρωμοσώματα στη βασική θέση, με 528 παραλλαγές γουανίνης (G) ή αδενίνης (A). Εξαιτίας της ύπαρξης δύο αλληλούχιων μεταβλητών στο γονίδιο ABCC11, οι άνθρωποι μπορεί να έχουν τρεις πιθανές εκδοχές: GG, GA, ή AA. Αυτές οι τρεις εκδοχές είναι υπεύθυνες για τα ιδιαίτερα φαινότυπα που έχουμε σαν άνθρωποι. Αυτά τα φαινότυπα εκφράζονται από γενότυπα που έχουν σύνθεση από υγρό ή ξηρό κερί και είναι υπεύθυνα για την εμφάνιση ή όχι της οσμιδρωσίας (μυρωδιάς στον ιδρώτα). Τα άτομα που έχουν τα γενότυπα GG ή GA παράγουν ξηρό κερί στα αυτιά, το οποίο είναι καφέ και κολλώδες και παράγουν έντονη μυρωδιά όταν ιδρώνουν. Οι άνθρωποι που έχουν το σπάνιο γενότυπο ΑΑ παράγουν ξηρό κερί στα αυτιά, το οποίο είναι νιφαδωτό, και ήπια μυρωδιά όταν ιδρώνουν.
Ποιο είναι το πλεονέκτημα του ιδρώτα που μυρίζει;
Από την εξελικτική σκοπιά, υπάρχουν ενδείξεις ότι ο άοσμος ιδρώτας ίσως έχει βοηθήσει τους βόρειους ευρασιατικούς πληθυσμούς να προσαρμοστούν καλύτερα στον κρύο καιρό. Στα άλλα πλάσματα παρατηρούμε ότι ο ιδρώτας που μυρίζει ενιχσύει την έκκριση αποκρίσεων, πράγμα που τα βοηθάει να βρουν και να δελεάσουν άλλα πλάσματα για σεξ. Με απλά λόγια, ο ιδρώτας που μυρίζει ίσως παίζει ρόλο στην προσέλκυση σεξουαλικών παρτενέρ.
Εθνικές ομάδες και γονίδιο ABCC11
Η εκδοχή ΑΑ του γονιδίου ABCC11 συναντάται συχνά σε ασιατικούς πληθυσμούς ενώ σπάνια σε αφρικανικούς και καυκάσιους. Όσονα φορά σε περιοχές έξω από την Ανατολική Ασία, το 30-50% των ανθρώπων που ζουν στη Μικρά Ασία, στα νησία του Ειρηνικού και οι αυτόχθονες αμερικανοί έχουν μασχάλες που δεν μυρίζουν και έχουν την εκδοχή ΑΑ του γονιδίου. Οι Κορεάτες από την άλλη, έχουν το γονίδιο κατά 95% σε αντίεθεση με τους Βρετανούς οι οποίοι, όταν εξετάσθηκαν για αυτό το 2013, ανακάλυψαν πως μόλις το 2% από αυτούς έχει την παραλλαγή ΑΑ.