Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε από την περασμένη Παρασκευή το σχέδιο νόμου με τίτλο «Aδειοδότηση και έλεγχος κατασκευών κεραιών στην ξηρά». Πρόκειται για σχέδιο νόμου που στόχο έχει να εντάξει την ανάπτυξη και την κατασκευή κεραιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών στο γενικότερο πλαίσιο έκδοσης οικοδομικών αδειών, έτσι όπως ορίσθηκε από τον ν. 4495/2017.
Πλέον η κατασκευή μιας κεραίας, εφόσον λάβει την έγκριση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), θα εντάσσεται στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Οικοδομικών Αδειών που τώρα αναπτύσσει το ΤΕΕ. Με τον τρόπο αυτό, αναμένεται να επιταχυνθεί η διαδικασία έκδοσης των αδειών κατασκευής κεραιών, οι οποίες σήμερα χρονίζουν κυρίως στα πολεοδομικά γραφεία της χώρας. Παράλληλα, η διαδικασία έκδοσης των αδειών κατασκευής περνάει στον θεσμό του ελεγκτή πολεοδομίας, έτσι ώστε να περιοριστεί η έκταση των συναλλαγών και της διαφθοράς στις πολεοδομίες. Οπως ήδη συμβαίνει με τις οικοδομικές άδειες, έτσι κι εδώ οι ελεγκτές των σχεδίων κατασκευής κεραιών θα επιλέγονται με κλήρωση μέσα από το μητρώο ελεγκτών.
Την αλλαγή αυτή υποδέχεται με συγκρατημένη ικανοποίηση η αγορά. Οι φορείς της, αν και επιφυλάσσονται να τοποθετηθούν μέχρι το τέλος της διαβούλευσης, εντούτοις σημειώνουν ότι το σχέδιο νόμου κινείται προς τη θετική κατεύθυνση. Κατ’ αρχάς, επειδή κωδικοποιεί το σύνολο της νομοθεσίας για την αδειοδότηση των κεραιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών. Δευτερευόντως, επειδή η ηλεκτρονικοποίηση της διαδικασίας έκδοσης των αδειών μπορεί να επιλύσει πολλά θέματα αξιοπιστίας και επιτάχυνσης της διαδικασίας. Κατά τρίτον, καθώς το σχέδιο νόμου επιβάλλει πολύ βαρύτερες ποινές σε όσους παρανομούν, γεγονός που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει πολλούς που σήμερα λειτουργούν παρανόμως να σταματήσουν να εκπέμπουν, είτε πρόκειται για κεραίες κινητής ή ραδιοτηλεόρασης.
Πάντως, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί της αγοράς, το σχέδιο νόμου υπόσχεται ένα ρηξικέλευθο πλαίσιο αδειοδότησης κεραιών που πρέπει να δοκιμαστεί στην πράξη. Ειδικά στην κινητή τηλεφωνία, η οποία τώρα ετοιμάζεται για την ανάπτυξη των δικτύων νέας γενιάς (5G), απαιτεί ένα εύρυθμο και λιγότερο γραφειοκρατικό μοντέλο αδειοδότησης κεραιών.
Αξίζει να αναφερθεί ότι, από τις 11.000 κεραίες που σήμερα λειτουργούν, ακόμη εκκρεμεί η τακτοποίηση 2.000 κεραιών με βάση τις διατάξεις νόμου που ψηφίστηκε το 2006, τροποποιήθηκε το 2012 και στη συνέχεια το 2015. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι καθυστερήσεις αποδίδονται στην ΕΕΤΤ, η οποία, λόγω μείωσης προσωπικού, αδυνατεί οργανωτικά να ικανοποιήσει παραπάνω από 80-100 αιτήματα τακτοποίησης τον μήνα.
Εκτιμάται ότι η 5η γενιά στην κινητή τηλεφωνία θα απαιτήσει την αδειοδότηση εκ νέου των κεραιών, πιθανώς αλλαγή της διάταξής τους και κυρίως περισσότερες κεραίες. Παράγοντες της αγοράς κινητής τηλεφωνίας κάνουν λόγο για λειτουργία τουλάχιστον 15.000 κεραιών σε πλήρη ανάπτυξή των δικτύων 5G.
Το σχέδιο νόμου θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 2 Νοεμβρίου 2018.