Είναι γεγονός! Η NASA θα στείλει τουρίστες στο διάστημα, και συγκεκριμένα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) από το 2020, χρεώνοντας 35.000 δολάρια το βράδυ. Και για όσους δεν διαθέτουν αυτό το υπέρογκο ποσό μπορούν να επισκεφτούν το μουσείο στη Μόσχα που τους “ταξιδεύει” στο διάστημα!
Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι θα υπάρχουν δύο ιδιωτικές αποστολές προς τον διαστημικό σταθμό, απευθυνόμενες σε ιδιώτες τουρίστες ή σε εμπορικές επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της NASA θα επιτρέπεται στους ιδιώτες αστροναύτες να παραμένουν στον σταθμό για διάστημα έως και 30 ημερών, ταξιδεύοντας σε αμερικανικά διαστημόπλοια. Όμως, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να τους επιτραπεί να κάνουν διαστημικό περίπατο.
Οι ταξιδιώτες αυτοί μπορεί να έχουν οποιαδήποτε εθνικότητα. Όμως, οι «ιδιώτες αστροναύτες», όπως προτιμά να τους αποκαλεί η NASA, θα μεταφέρονται υποχρεωτικά με τα διαστημικά οχήματα που κατασκευάζουν δύο αμερικανικές εταιρείες, η SpaceX (σκάφος Crew Dragon) και η Boeing (σκάφος Starliner). Οι εταιρείες αυτές θα επιλέγουν τους πελάτες και θα τους χρεώνουν τη μεταφορά, η οποία αναμένεται πως θα είναι το πιο κοστοβόρο μέρος της περιπέτειάς τους, αφού το «εισιτήριο» αλέ-ρετούρ μπορεί να φτάσει τα 58 εκατομμύρια δολάρια – με το ποσό αυτό θα χρεώνεται –κατά μέσο όρο– και η NASA για τη μεταφορά των δικών της αστροναυτών. Για τη διαμονή, το νερό και το φαγητό τους οι ιδιώτες θα πληρώνουν κατ’ άτομο περίπου 35.000 δολάρια την ημέρα, σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post. Στο κόστος περιλαμβάνεται επίσης η δυνατότητα επικοινωνίας με τη Γη, η χρήση των τουαλετών και η αποθήκευση των αποσκευών τους.
Όσοι ταξιδέψουν δεν θα είναι οι πρώτοι τουρίστες στο διάστημα
Αυτοί οι διαστημικοί τουρίστες δεν θα είναι οι πρώτοι αφού τους πρόλαβε ο Αμερικανός επιχειρηματίας Ντένιτ Τάιτο που ταξίδεψε στον ISS το 2001, αφού πλήρωσε στη Ρωσία περίπου 20 εκατομμύρια δολάρια. Ακολούθησαν μερικοί ακόμη, όπως ο Καναδός Γκι Λαλιμπερτέ, ο ιδρυτής του Cirque de Soleil, το 2009.
Από το 2011, οι ρωσικοί πύραυλοι Soyuz είναι το μοναδικό «ταξί» για τη μεταφορά ανθρώπων στον ISS και με αυτούς έχουν σταλεί αποκλειστικά αστροναύτες και Ρώσοι κοσμοναύτες. Στον Σταθμό υπάρχει σε μόνιμη βάση πλήρωμα που αποτελείται από 3 έως 6 άτομα. Αυτήν την περίοδο βρίσκονται εκεί τρεις Αμερικανοί, δύο Ρώσοι και ένας Καναδός. Η Ρωσία σχεδιάζει επίσης να ξαναρχίσει τις τουριστικές πτήσεις γύρω στα τέλη του 2021.
Τέλος, αυτή η νέα πρωτοβουλία κινείται προς την κατεύθυνση της πλήρους ιδιωτικοποίησης του Σταθμού. “Η NASA ανοίγει τις πόρτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού για εμπορικές ευκαιρίες”, δήλωσε, επίσης, ο επικεφαλής οικονομικών υπηρεσιών Jeff DeWit στη Νέα Υόρκη.
Τι θα λέγατε αυτή τη φορά να γίνετε τουρίστες στο διάστημα;
Η Virgin Galactic σχεδιάζει να πραγματοποιεί υποτροχιακές πτήσεις για διαστημικούς τουρίστες που θα πληρώνουν εισιτήριο 250.000 δολαρίων. Ποσό αστρονομικό βέβαια αλλά μάθαμε ότι ο Λεονάρντο ντι Κάπριο και ο Τζάστιν Μπίμπερ το έχουν πληρώσει και είναι έτοιμοι…
Περισσότεροι από 600 άνθρωποι από 58 χώρες έχουν ήδη πληρώσει τη Virgin ή έχουν δώσει προκαταβολή για μια υποτροχιακή πτήση διάρκειας 90 λεπτών, όπου θα βιώσουν την μειωμένη βαρύτητα και θα μπορέσουν να δουν την καμπυλότητα της Γης.
Το πειραματικό πυραυλοκίνητο αεροπλάνο SpaceShip Two VSS Unity της εταιρείας Virgin Galactic του Βρετανού δισεκατομμυριούχου Ρίτσαρντ Μπράνσον πέταξε ψηλότερα από κάθε άλλη φορά, σε ύψος 89,9 χιλιομέτρων πάνω από την έρημο Μοχάβι των ΗΠΑ και αυτή τη φορά, εκτός από τους δύο πιλότους, στην πτήση συμμετείχε και ένα στέλεχος της εταιρείας σε ρόλο δοκιμαστικού επιβάτη.
Τι θα λέγατε αυτή τη φορά να γίνετε τουρίστες στο διάστημα;
Να σημειωθεί ότι είναι η δεύτερη φορά που το αεροπλάνο ξεπερνά το ύψος των 80 χιλιομέτρων, που ορισμένοι θεωρούν όριο του διαστήματος.
Το αεροπλάνο μεταφέρθηκε στον αέρα από ένα δεύτερο μεγαλύτερο αεροσκάφος το WhiteKnight Two, και περίπου μετά από μια ώρα πτήσης, σε ύψος 13.000 μέτρων, πυροδότησε τον πυραυλικό κινητήρα του, ξεκινώντας την αυτόνομη πτήση του για μεγαλύτερα ύψη.
Πιλότοι ήσαν ο Σκωτσέζος Ντέιβ Μακέι και ο Αμερικανός Μάικλ Μασούτσι και οι δύο με χιλιάδες ώρες πτήσης στο ενεργητικό τους, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς και το BBC. Συμμετείχε επίσης η Μπεθ Μόουζες, υπεύθυνη για την εκπαίδευση των αστροναυτών της εταιρείας, που ήθελε να έχει από πρώτο χέρι εμπειρία για το πώς αντιδρά το ανθρώπινο σώμα στις πτήσεις αυτού του είδους. Η πτήση μετέφερε επίσης τέσσερα φορτία της NASA.