Καρδιακή προσβολή (έμφραγμα): Γιατί δεν πρέπει να αγνοήσετε τα συμπτώματα


Η αίσθηση ενός ανθρώπου ότι αδυνατεί να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα μιας καρδιακής προσβολής μπορεί να του στοιχίσει τη ζωή, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Cardiovascular Nursing.

Οι περισσότεροι θάνατοι από καρδιακή προσβολή (έμφραγμα του μυοκαρδίου) συμβαίνουν τις πρώτες ώρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων, στοιχείο που υποδηλώνει ότι η γρήγορη αντιμετώπιση είναι ζωτικής σημασίας για την αποκατάσταση της ροής του αίματος και τη διάσωση του ασθενούς.

Ο χρόνος που χρειάζεται ο ασθενής για να καταλάβει τι του συμβαίνει, ωστόσο, είναι ο κύριος λόγος για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στη μετάβαση σε νοσοκομείο και τη λήψη της φροντίδας που χρειάζεται.

Η μελέτη, έγινε από ερευνητές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Karolinska της Στοκχόλμης, της Σουηδίας, περιλαμβάνοντας 326 ασθενείς που τελούσαν υπό εντατική θεραπεία για πρώτη ή δεύτερη καρδιακή προσβολή και οι οποίοι κλήθηκαν να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο.

Οι ασθενείς της μελέτης περίμεναν, κατά μέσο όρο, τρεις ώρες πριν αναζητήσουν ιατρική βοήθεια, ενώ κάποιοι καθυστερούσαν περισσότερο από 24 ώρες. Τι συνέβη κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος;

Η μελέτη βρήκε ότι η αντίληψη περί αδυναμίας αντίδρασης είχε σημαντικό αντίκτυπο στους ασθενείς που περίμεναν περισσότερο από 12 ώρες. «Έχασα κάθε δύναμη να ενεργήσω όταν εμφανίστηκαν τα πρώτα συμπτώματα», «Δεν ήξερα τι να κάνω όταν άρχισαν τα συμπτώματα», «Τα συμπτώματα με έκαναν να παραλύσω», «Ένιωθα ότι είχα χάσει τον έλεγχο του εαυτού όταν εκδηλώθηκαν τα συμπτώματα», δήλωσαν ορισμένοι ασθενείς.

«Αυτή η αδράνεια κατά τη διάρκεια των συνεχιζόμενων συμπτωμάτων της καρδιακής προσβολής δεν είχε μελετηθεί μέχρι τώρα, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να μην ξέρουμε γιατί κάποιοι ασθενείς αντιδρούν με αυτόν τον τρόπο. Ίσως η συμπεριφορά αυτή να συνδέεται με φόβο ή άγχος, κάτι που πρέπει να αποτελέσει ένα νέο στοιχείο στην εκπαίδευση των ανθρώπων για το τι πρέπει να κάνουν όταν έχουν συμπτώματα ενός εμφράγματος του μυοκαρδίου», δήλωσε Carolin Nymark, εκ των συγγραφέων της μελέτης.

Η ανακριβής αξιολόγηση των συμπτωμάτων επηρέασε αυτούς που καθυστέρησαν περισσότερο από 12 ώρες. Όπως σημείωσαν, χρειάστηκε πολύς χρόνος για να κατανοήσουν τα συμπτώματά τους, νόμισαν ότι επρόκειτο για κάτι παροδικό, ότι δεν ήταν αρκετά σοβαρό για να καλέσουν βοήθεια και ότι θα ήταν δύσκολο να αναζητήσουν ιατρική περίθαλψη.

Αντίθετα, οι ασθενείς που αναγνώρισαν με ακρίβεια τα συμπτώματα της καρδιακής προσβολής και ζήτησαν άμεσα ιατρική βοήθεια έδειχναν επιθυμία να αναζητήσουν φροντίδα, ήξεραν ότι τα συμπτώματα ήταν σοβαρά, και πού έπρεπε να απευθυνθούν για να λάβουν βοήθεια. Επίσης, δεν προσπάθησαν να αγνοήσουν τα συμπτώματα.

Ποια είναι τα συμπτώματα
Προειδοποιητικό σύμπτωμα για την καρδιακή προσβολή αποτελεί η μέτρια έως σοβαρή ενόχληση που περιλαμβάνει πόνο στο στήθος, το λαιμό, τον αυχένα, την πλάτη, το στομάχι ή τους ώμους και διαρκεί περισσότερο από 15 λεπτά. Συχνά συνοδεύεται από ναυτία, κρύο ιδρώτα, αδυναμία, δύσπνοια ή φόβο.

«Ένα άλλο σημάδι κινδύνου καρδιακής προσβολής είναι η αίσθηση ότι δεν έχετε καμία δύναμη να αντιδράσετε στα συμπτώματά σας. Αυτό μπορεί να υποδηλώνει μια πραγματική απειλή για την υγεία και την ανάγκη να καλέσετε ένα ασθενοφόρο», επισήμανε η Nymark.

Όπως τονίζουν οι ειδικοί, το νέο στοιχείο που αναδείχθηκε από τη μελέτη θα μπορούσε να συζητηθεί σε ένα προγραμματισμένο ραντεβού με τον γιατρό από τα άτομα με παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, αλλά και σε προγράμματα καρδιακής αποκατάστασης για επιζώντες από καρδιακή προσβολή. Επιπλέον, το ερωτηματολόγιο της μελέτης θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ταυτοποίηση ασθενών που σε προηγούμενη παρόμοια κατάσταση είχαν αδυναμία να ενεργήσουν ή να αξιολογήσουν σωστά τα συμπτώματα.

«Τα ευρήματά μας είναι ανησυχητικά, διότι ακόμη και μια μικρή μείωση στον χρόνο της καθυστέρησης θα μπορούσε να σώσει τον καρδιακό μυ και τελικά τη ζωή του ασθενή. Η μικρότερη καθυστέρηση των ασθενών φαίνεται να αποτελεί ένα πολύπλοκο ζήτημα, γι’αυτό και πρέπει να βρούμε καινοτόμους τρόπους ενημέρωσης και εκπαίδευσης των ασθενών και του κοινού», σχολίασε η Nymark, καταλήγοντας ότι αν κάποιος έχει συμπτώματα που μπορεί να οφείλονται σε καρδιακή προσβολή, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τα αγνοήσει αλλά αντιθέτως να ζητήσει αμέσως βοήθεια.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ