Βαρουφάκης και… σία, κρίνουν την αυτοδυναμία. Τα “κουκιά” και τα σενάρια


Η ΝΔ θέλει αυτοδυναμία, ο ΣΥΡΙΖΑ… ούτε να το σκέφτεται.
Λίγες ώρες πριν ο Αλέξης Τσίπρας προκηρύξει πρόωρες εθνικές εκλογές, τα… κομπιουτεράκια έχουν πάρει “φωτιά”.
Γιατί η τελική διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ δεν παίζει κάποιο ρόλο και γιατί Βαρουφάκης, Βελόπουλος και “κόμματα του 3%” θα κρίνουν τα πάντα.
Όλα τα σενάρια για το πώς και… αν μπορεί να καταφέρει η “γαλάζια” παράταξη το απόλυτο κόλπο – γκρόσο.

Μια ημέρα πριν τις επαναληπτικές αυτοδιοικητικές εκλογές, η συζήτηση έχει ήδη «ανάψει» για τις… εθνικές εκλογές! Ο Αλέξης Τσίπρας, διεμήνυσε πως θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές αμέσως μετά τον δεύτερο γύρο των Περιφερειακών και δημοτικών εκλογών και η λέξη… κλειδί είναι μία: Αυτοδυναμία!

Το αν δηλαδή η ΝΔ θα καταφέρει να έχει την απόλυτη πλειοψηφία των 151 εδρών στο επόμενο Κοινοβούλιο, έχοντας την… φόρα της μεγάλης νίκης στις ευρωεκλογές, ή αν θα χρειαστεί να προβεί σε μετεκλογικές συνεργασίες για να «ανέβει» στην εξουσία.

Στο «γαλάζιο» στρατόπεδο η αυτοδυναμία αποτελεί τον απόλυτο στόχο, ενώ από την πλευρά της κυβέρνησης θεωρείται ως η πρώτη προτεραιότητα. Να μην έχει δηλαδή η ΝΔ την απόλυτη πλειοψηφία και όσον αφορά στην τελική διαφορά… ό, τι καλύτερο γίνεται.

Πώς μπορεί όμως να προκύψει αυτοδυναμία; Τι πρέπει να γίνει και τι… να μην γίνει; Πώς και πόσο επηρεάζουν οι «μικροί», δηλαδή τα κόμματα που θα φλερτάρουν με το «χρυσό» 3% που δίνει αυτομάτως κοινοβουλευτική εκπροσώπηση;

Όλες οι απαντήσεις είναι εδώ!Τσίπρας – Μητσοτάκης στη… μάχη

Τα «μαθηματικά» της κάλπης και οι παράγοντες που τα επηρεάζουν (όπως είναι η συμμετοχή των ψηφοφόρων και η προοπτική-των μικρότερων κομμάτων) απασχολούν τα πολιτικά επιτελεία, μετά τις ευρωεκλογές και ενόψει των εθνικών εκλογών. Η χώρα έχει ήδη εισέλθει σε νέα προεκλογική περίοδο, που θα συνοδευτεί καθ’ όλη τη διάρκειά της από ποικίλα μετεκλογικά σενάρια.

Βενιζέλος: Το άγριο παρασκήνιο της ρήξης με την Γεννηματά!

Η λέξη «αυτοδυναμία» κυριαρχεί και ακολουθείται από το ερώτημα εάν, αλλά και με ποιο εύρος η ΝΔ (με δεδομένο τον αέρα της νίκης στην ευρωκάλπη) μπορεί να την εξασφαλίσει στις 7 Ιουλίου. Στόχος της ΝΔ προφανώς και είναι να λάβει αδιαμφισβήτητη εντολή από τον λαό, προκειμένου να κινηθεί χωρίς δεσμεύσεις και περιορισμούς στην επόμενη μέρα, ωστόσο σύμφωνα με όσα αναφέρει και ρεπορτάζ της εφημερίδας Τα Νέα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επιλέξει προς το παρόν να μην αναδείξει ευθέως την αυτοδυναμία ως διακύβευμα των εκλογών. Βεβαίως για το γαλάζιο επιτελείο «κάθε ψήφος μετράει» , όμως η κατεύθυνση που δίνει ο πρόεδρος της ΝΔ παραμένει να επιδιωχθούν όσο το δυνατόν μεγαλύτερες πολιτικές και κοινοβουλευτικές συναινέσεις, με μετριοπάθεια μέχρι να στηθούν οι εθνικές κάλπες. Αυτή η στρατηγική της Πειραιώς, με εντατικοποίηση της προσπάθειας συσπείρωσης των ψηφοφόρων και προσέλκυσης περισσότερων πολιτών, αναμένεται να είναι σταθερή μέχρι τις 7 Ιουλίου.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας προτρέπει πλέον τα στελέχη του κόμματος και της κυβέρνησης να «ξεχάσουν» το χθες (την ήττα στις ευρωεκλογές, δηλαδή) και να ριχτούν στη μάχη ακόμα και για τη νίκη. Μπροστά όμως στην προεξοφλημένη επικράτηση της ΝΔ, ο βασικότερος στόχος για τον ΣΥΡΙΖΑ, που σίγουρα θα διεκδικήσει όσο το δυνατόν καλύτερο ποσοστό στην κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση, είναι τουλάχιστον να «κόψει» τη γαλάζια αυτοδυναμία. Το σενάριο αυτό εξάλλου θα πυροδοτούσε αυτομάτως πολιτικές και κοινοβουλευτικές εξελίξεις, πρωτίστως σε ό,τι αφορά τις κινήσεις του Κινήματος Αλλαγής.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι στο «παιχνίδι» της αυτοδυναμίας διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο δύο βασικές παράμετροι (πέραν των ψήφων που θα λάβει ο νικητής): Η συμμετοχή στις κάλπες και η «απόδοση» των μικρότερων κομμάτων, τα οποία επιχειρούν την είσοδό τους στην επόμενη Βουλή, όπως είναι η Ελληνική Λύση τον Κυριάκου Βελόπουλου, το ΜεΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη κ.ά. Κυρίως γιατί -εκτός των επιλογών που ανοίγονται για τυχόν συγκλίσεις εντός Κοινοβουλίου -όσο ανεβαίνει το ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων τόσο μειώνεται το απαραίτητο ποσοστό για αυτοδυναμία.Τα σενάρια για την αυτοδυναμία με βάση τις ευρωεκλογές

Ενόψει των βουλευτικών εκλογών, τα σενάρια για το πώς θα κινηθούν τα κόμματα είναι πολλά με το κυρίαρχο ερώτημα να είναι το εξής:

Έχει η ΝΔ τη δυνατότητα να αποκτήσει την περίφημη αυτοδυναμία, να διαθέτει δηλαδή την πλειοψηφία τουλάχιστον 151 εδρών;

Σε μια προσπάθεια στοιχειώδους θεώρησης, εξετάζεται αρχικά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και, όπως προκύπτει από αυτό, αν το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης της 26ης Μαΐου αφορούσε βουλευτικές εκλογές, η ΝΔ θα είχε πράγματι αυτοδυναμία με 155 έδρες. Το συμπέρασμα ίσως είναι εντυπωσιακό, δεδομένου ότι η ΝΔ διαθέτει σχετικά χαμηλό ποσοστό (33,1%), αλλά παράλληλα συμπληρώνεται το πολύ υψηλό 21% που μένει εκτός αντιπροσώπευσης. Πρόκειται για το άθροισμα όλων των κομμάτων που δεν μπόρεσαν να φτάσουν στο όριο του 3% ώστε να δικαιούνται έδρες.

Με δεδομένο όμως ότι στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών υπάρχει η οριακή περίπτωση τον κόμματος ΜΕΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη (με ποσοστό στο 2,99%) θα μπορούσε να εξεταστεί και η περίπτωση που είχε καταφέρει να πιάσει το 3%. Στην περίπτωση αυτή, όπως φαίνεται στον ΠΙΝΑΚΑ Α2, το έβδομο κατά σειρά κόμμα θα αποκτούσε κοινοβουλευτικά εκπροσώπηση με εννέα βουλευτές, αφαιρώντας τέσσερις έδρες από την προπορευόμενη ΝΔ.

Ακόμα και έτσι πάντως η ΝΔ θα διέθετε πλειοψηφία, αν και απολύτως οριακή με 151 έδρεςαυτοδυναμίααυτοδυναμίαΠίνακας από: Τα ΝέαΈτσι κρίνεται η αυτοδυναμία

Να σημειωθεί ότι η δυνατότητα αυτοδυναμίας εξαρτάται από δύο παράγοντες και μόνο:

α) Το εκλογικό ποσοστό στο οποίο φτάνει το πρώτο κόμμα,

σε σχέση β) με το συνολικό ποσοστό πού μένει εκτός αντιπροσώπευσης.

Η διαφορά μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων (είτε μεγάλη είτε μικρή) δεν παίζει κανέναν ρόλο. Έτσι, χαρακτηριστικό είναι το σενάριο με βάση το οποίο οι δύο πρώτοι αυξάνουν τη δύναμή τους (όπως εξάλλου συμβαίνει πάντα μεταξύ ευρωεκλογών και βουλευτικών εκλογών), αλλά η διαφορά των ευρωεκλογών μειώνεται.

Click4more: Ατελείωτο πάρτυ στο Twitter για το διαζύγιο Βενιζέλου με το ΚΙΝΑΛ!

Θεωρείται δηλαδή ότι αθροιστικά τα δύο κόμματα φτάνουν στο 64%, όπως είχε συμβεί στις βουλευτικές εκλογές τον Σεπτεμβρίου του 2015, αλλά βέβαια έχουν αλλάξει οι ρόλοι. Τώρα προηγείται η ΝΔ με 36% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με 28%. Θεωρείται παράλληλα ότι τα κόμματα που ακολουθούν έχουν κάποια μείωση σε σχέση με τις ευρωεκλογές, ενώ και το συνολικό ποσοστό εκτός αντιπροσώπευσης πέφτει στο 16,5%.

Το γεγονός όμως ότι παραμένει σε σχετικά υψηλό επίπεδο επιτρέπει στη ΝΔ να αποκτήσει άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία με 158 έδρες στην περίπτωση που υπάρχουν έξι κόμματα πάνω από το 3% ή 154 εδρών στην περίπτωση των επτά κομμάτων. Σημειώνεται, ότι τα κόμματα μετά το ΚΚΕ δεν αναφέρονται ονομαστικά, αλλά ως Κ5, Κ6, Κ7, γιατί ομολογουμένως με την κινητικότητα που υπάρχει στον χώρο των μικρότερων κομμάτων κανείς δεν μπορεί να πει μετά βεβαιότητος ούτε ποια ακριβώς θα είναι η σειρά, ενδεχομένως ούτε και ποια θα είναι τα κόμματα αυτά.

Στο τρίτο σενάριο εξετάζεται το αντίθετο, δηλαδή το ενδεχόμενο αύξησης της διαφοράς μεταξύ των δύο πρώτων, με τη ΝΔ να φτάνει στο ψηλό 39% ακολουθώντας τη δυναμική που της δίνει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Σε αυτό την περίπτωση η ΝΔ κινείται πάνω ή κάτω στην περιοχή των 160 εδρών, ανάλογα με τον αριθμό των κομμάτων που κερδίζουν την αντιπροσώπευσή τους.

Πηγή: Τα Νέα


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ