Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης η ευτυχία της μέλλουσας μαμάς βρίσκεται πραγματικά στο ζενίθ. Βιώνει σημαντικές αλλαγές τόσο στο σώμα, όσο και την ψυχολογία της. Είναι φυσικό και αναμενόμενο ότι εκείνη την περίοδο οι διατροφικές της ανάγκες είναι αυξημένες και αυτή η…αύξηση, μοιραία θα φανεί και στα κιλά.
Αρκετές γυναίκες ωστόσο, δυσκολεύονται να συμβιβαστούν με την ιδέα ότι θα παχύνουν και φτάνουν στο σημείο να κάνουν αυστηρή δίαιτα, με αποτέλεσμα να θέτουν σε κίνδυνο τόσο την δική τους υγεία, όσο και του μωρού τους. Αυτή η εμμονική συμπεριφορά με τα κιλά είναι γνωστή ως Pregorexia και οι επιπτώσεις της είναι σοβαρότερες απ’ό,τι ενδεχομένως φαίνεται.
Πώς η εμμονή της εγκύου με το βάρος βάζει σε κίνδυνο το έμβρυο
Τι είναι η Pregorexia
Ο όρος Pregorexia -αν και δεν είναι επίσημος όρος της ιατρικής- χρησιμοποιείται για να περιγράψει την εμμονή της μέλλουσας μητέρας να μην παχύνει στην εγκυμοσύνη. Συχνά, αυτό οδηγεί στο να παραλείπει γεύματα, να κάνει αυστηρές δίαιτες ή ακόμη και να καταφεύγει στην λήψη λιποτροπικών συμπληρωμάτων για να αδυνατίσει. Το εμμονικό άγχος για την εξωτερική εικόνα δυστυχώς υπερισχύει της λογικής, ακόμα και της αυτοσυντήρησης, με – αρκετές φορές – άσχημες επιπτώσεις και για το έμβρυο.
Πιθανές αιτίες εκδήλωσης Pregorexia
Έρευνες έχουν δείξει ότι η Pregorexia οφείλεται κυρίως σε εξωγενείς παράγοντες: παραδοσιακά media και τύπος, social media, ακόμα και ο κοινωνικός περίγυρος αρκετά συχνά προβάλλουν ένα γυναικείο πρότυπο η εικόνα του οποία είναι σε… αρκετά στενή γραμμή… Γυναίκες, διάσημες και μη εμφανίζονται να ολοκληρώνουν την κύησή τους συχνά χωρίς να έχουν πάρει ούτε γραμμάριο! Αυτές οι εικόνες δημιουργούν ασυνείδητα την επιθυμία σε πολλές εγκύους να μοιάζουν εκθαμβωτικές και αδύνατες, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι θα ακολουθήσουν ένα αυστηρό πρόγραμμα διατροφής και άσκησης.
Επιβαρυντικός παράγοντας αποτελεί πολλές φορές ενδεχόμενη διατροφική διαταραχή στο ιστορικό της εγκύου και στις περιπτώσεις αυτές ο ασθενής είναι πιο επιρρεπής στην Pregorexia. Φυσικά, οι σωματικές αλλαγές και συναισθηματικές μεταπτώσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, δε βοηθούν.
Ποιοι είναι οι κίνδυνοι
Η ελλιπής διατροφή, πόσο μάλλον όταν αυτή συνοδεύεται από αδυνατιστικά συμπληρώματα, δεν μπορεί παρά να είναι επιζήμια στην ανάπτυξη του εμβρύου. Ανάπτυξη με σημαντικά χαμηλότερους ρυθμούς, πρόωρη γέννηση, ανεπαρκές βάρος, ακόμα και τερματισμός της κύησης και αποβολή είναι όλα συνδεδεμένα με την Pregorexia. Ακόμα και στην περίπτωση της επιτυχούς γέννησης όμως, η ανεπαρκής διατροφή κατά τη διάρκεια της κύησης συνδέεται με προβλήματα όρασης, καρδιακές παθήσεις και προβλήματα στο αναπνευστικό σύστημα των παιδιών.
Σε όλα τα παραπάνω, καλό είναι να σημειώσει κανείς και τους κινδύνους για την ίδια τη μητέρα: επιλόχειος κατάθλιψη, καρδιακές διαταραχές και παθήσεις οι οποίες συνδέονται ή οφείλονται σε επιπλοκές στην γέννα ελοχεύουν πάντα με αυξημένες πιθανότητες.
Ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια
Τα χαρακτηριστικά σημάδια της pregorexia εμφανίζουν έντονες ομοιότητες με της ανορεξίας. H έγκυος ασχολείται υπερβολικά με τα κιλά που παίρνει κάθε μήνα, ζυγίζεται καθημερινά, σχολιάζει αρνητικά την εικόνα του σώματός της. Συχνά θα παραλείψει επίτηδες γεύματα ή μπορεί ακόμη και να κάνει εμετούς. Συνήθως, οι γυναίκες με pregorexia ακολουθούν μια ρουτίνα γυμναστικής, αλλά αυτό εύκολα μετατρέπεται σε εμμονή. Νιώθουν ότι πρέπει να γυμναστούν για ώρες, με σκοπό να κάψουν όλες τις θερμίδες που κατανάλωσαν κατά τη διάρκεια της μέρας. Είναι ένας συνεχής αγώνας ανάμεσα στο φαγητό, την άσκηση και την εικόνα του σώματος. Κάθε μέρα είναι μια πάλη και ένα παιχνίδι αριθμών στη ζυγαριά.
Μια σκέψη που θα έπρεπε να είναι ξεκάθαρη σε όλους
Το έμβρυο χρειάζεται όλα τα απαραίτητα συστατικά που προσλαμβάνονται μέσω της τροφής για να μπορέσει να αναπτυχθεί, αφού η έλλειψή τους μπορεί να επηρεάσει την υγεία του. Τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από το να είναι το έμβρυο υγιές και να μεγαλώνει σωστά. Τι έχει λοιπόν περισσότερη αξία, το μωρό ή τα κιλά; Φυσικά το πρώτο!