Δεν υπάρχει ασφαλές τσιγάρο, αλλά τα άφιλτρα είναι ακόμη πιο πιθανό να σας σκοτώσουν, σύμφωνα με νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Θωρακικής Εταιρείας στο Ντάλας του Τέξας (ATS 2019),
Οι άνθρωποι που καπνίζουν άφιλτρα τσιγάρα έχουν 30% μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, σε σχέση με όσους καπνίζουν τσιγάρα με φίλτρο, σύμφωνα με μια αμερικανική μελέτη. Επίσης αντιμετωπίζουν 40% μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο των πνευμόνων και διπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν από αυτόν τον καρκίνο.
Η έρευνα, με επικεφαλής την Nina Thomas του Πνευμονολογικού Τμήματος του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνα, βρήκε επίσης ότι οι καπνιστές ελαφριών τσιγάρων με φίλτρο έχουν τις ίδιες πιθανότητες με τους καπνιστές κανονικών τσιγάρων να πεθάνουν από καρκίνο των πνευμόνων ή από άλλη αιτία, ενώ είναι λιγότερο πιθανό να κόψουν το κάπνισμα.
Η Thomas είπε ότι τα συμπεράσματα βρήκαν από ένα εθνικό αντιπροσωπευτικό δείγμα περίπου 14.000 ατόμων. Οι συμμετέχοντες ήταν όλοι ηλικίας 55 έως 74 ετών και κάπνιζαν για τουλάχιστον 30 χρόνια.
Ο Eric Jacobs, επιστημονικός διευθυντής επιδημιολογικής έρευνας στην Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου, είπε: “Γνωρίζουμε εδώ και πολλά χρόνια ότι τα τσιγάρα που κυκλοφορούσαν παραπλανητικά από τη βιομηχανία καπνού ως ‘ελαφριά’ δεν ήταν σημαντικά λιγότερο θανατηφόρα από τα άλλα τσιγάρα, γεγονός που οδήγησε την αμερικανική κυβέρνηση να απαγορεύσει τη χρήση του όρου ‘ελαφρύ’ στην σήμανση και τη διαφήμιση τσιγάρων το 2010”.
Ηλεκτρονικό τσιγάρο και γρίπη
Μια άλλη μελέτη, που παρουσιάστηκε στο ίδιο ιατρικό συνέδριο, βρήκε ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορεί να μειώσουν την ικανότητα του σώματος του ατμιστή να καταπολεμά τους ιούς, ιδίως της γρίπης.
Ακόμη, η ίδια έρευνα βρήκε ότι τα κανονικά τσιγάρα φαίνονται επίσης να αυξάνουν τον κίνδυνο να αρρωστήσει ένας καπνιστής από γρίπη, όμως η αύξηση του κινδύνου προκαλείται από διαφορετικούς παράγοντες από εκείνους που σχετίζονται με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.
Όταν οι πολίτες άρχισαν να ανησυχούν για τους πιθανούς κινδύνους των τσιγάρων για την υγεία -ακόμη και από τη δεκαετία του 1950- οι εταιρείες καπνού απάντησαν κάνοντας αλλαγές στα τσιγάρα, όπως η μείωση των επιπέδων πίσσας και η προσθήκη γεύσης μενθόλης.
Παρά τις αλλαγές αυτές, τα τσιγάρα εξακολουθούν να συνδέονται με το 90% του καρκίνου των πνευμόνων, σύμφωνα με τους συγγραφείς.