Συνοδεύεται ιδανικά από αραβική πίτα.
Συστατικά
Για την πικάντικη σως
2 ματσάκια λεμονόχορτο
2 σκελίδες σκόρδο
3 κόκκινες καυτερές πιπεριές, χωρίς τα σπόρια αν δεν σου αρέσουν τα πολύ καυτερά φαγητά
5 εκ. φρέσκο τζίντζερ, αποφλοιωμένο
4 φύλλα λάιμ
Χυμό από 1 λάιμ
Για την σούπα
1 κουταλιά της σούπας φυτικό λάδι
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1 πρέζα αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού σπόρους από κύμινο
500 gramm παντζάρια βρασμένα
600 ml ζωμό λαχανικών
400 ml γάλα καρύδας light
Αλάτι και πιπέρι
Για το γιαούρτι
2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι
1 κουταλιά της σούπας φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 αγγούρι μικρό, ψιλοκομμένο χωρίς τα σπόρια
1 κουταλιά της σούπας φρέσκο κόλιανδρο
Τρόπος μαγειρέματος
Ρίξε όλα τα υλικά της σως σε ένα μπλέντερ και χτύπα τα μέχρι να αποκτήσουν λεία υφή. Όσο πιο λεία η υφή, τόσο καλύτερη η σούπα, γι’ αυτό πάρε τον χρόνο σου και χτύπα καλά όλα τα υλικά.
Για την σούπα, ρίξε το φυτικό λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά. Ρίξε μέσα τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το αλάτι και τους σπόρους κύμινο και τηγάνισέ τα μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμυδάκια. Πρόσθεσε την πικάντικη σως και άσε να μαγειρευτούν όλα μαζί για 5 περίπου λεπτά.
Στην κατσαρόλα με την σως και τα κρεμμυδάκια ρίξε τα παντζάρια και άσε να μαγειρευτούν για 2 λεπτά. Πρόσθεσε τον ζωμό λαχανικών και άσε να βράσουν όλα μαζί για 7-8 λεπτά.
Για το γιαούρτι με τα μυρωδικά, ανακάτεψε μαζί όλα τα υλικά σε ένα μπολ.
Πριν σερβίρεις ρίξε την σούπα και το γάλα καρύδας σε ένα πολυμίξερ και χτύπα την μέρχι να αποκτήσει βελούδινη υφή. Ρίξε αλάτι και πιπέρι.
Βάλε την σούπα σε μπολ και γαρνίρισε με το γιαούρτι με τα μυρωδικά.