Η εκδοχή αυτή της pastry chef Leigh Omilinsky από το Nico Osteria στο Σικάγο θα σε ξαφνιάσει και είναι μια πολύ καλή επιλογή για να ξεκινήσεις τις δοκιμές. Τα φιστίκια, μάλιστα, προσθέτουν στο παγωτό σου μια πλούσια γεύση ξηρών καρπών που θα λατρέψεις. Επίσης προσθέτουν μια καλή δόση βιταμινών του συμπλέγματος Β και μετάλλων, όπως κάλιο, στο επιδόρπιό σου.
Μπορώ να φτιάξω εύκολο υγιεινό παγωτό;
Δε χρειάζεσαι ειδικά μηχανήματα, τόνους ζάχαρης, ούτε καν γαλακτοκομικά, αν δεν τα θέλεις. Παίζοντας με τα συστατικά και τις τεχνικές, μπορείς εύκολα να παρασκευάσεις ένα πεντανόστιμο και υγιεινό γλυκό.
Συνταγή για παγωτό nicecream με μούρα και κολοκύθι χωρίς ζάχαρη από τη διατροφολόγο Ιωάννα Μανδηλάρη
Σπιτικό παγωτό φιστίκι – καρύδα
Συνολικός χρόνος: 4 ώρες και 20 λεπτά (συμπεριλαμβάνονται 4 ώρες στην κατάψυξη)
Υλικά:
1/2 φλ. φιστίκια Αιγίνης
1/4 φλ. λάδι από σπόρους σταφυλιού ή άλλο φυτικό λάδι χωρίς άρωμα
2 κ.σ. ζάχαρη
1½ κ.γ. αλάτι ή περισσότερο αν θες
2 φλ. κρύο γάλα καρύδας
3 κ.σ. μέλι
Φρούτα, ξύσμα καρύδας, μαρμελάδα ή φιστίκια για γαρνίρισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Στρώσε μια φόρμα με αλουμινόχαρτο και βάλ’ τη στην κατάψυξη. Προθέρμανε το φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου.
Σε μια λαμαρίνα του φούρνου ψήσε τα φιστίκια για 5 λεπτά. Βάλε σε μπλέντερ τα ζεστά φιστίκια, το λάδι, τη ζάχαρη και μια μικρή πρέζα αλάτι και χτύπησέ τα μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
Άνοιξε τις παγωμένες κονσέρβες με το γάλα καρύδας. Με ένα κουτάλι μετάφερε το στερεοποιημένο γάλα σε ένα μεγάλο μπολ. Κράτησε το υγρό στην άκρη για άλλη χρήση. Με ένα μίξερ χειρός χτύπησε το γάλα καρύδας μέχρι να γίνει σαν απαλή κρέμα γάλακτος.
Πρόσθεσε το μέλι, το αλάτι και την πάστα φιστικιού και αναδίπλωσε μαλακά μέχρι να αναμειχθούν.
Άπλωσε το μείγμα στην παγωμένη φόρμα και άφησέ το στην κατάψυξη για τουλάχιστον 4 ώρες. Σέρβιρε τις μπάλες παγωτού με τη γαρνιτούρα που προτιμάς.
Υγιεινό παγωτό σοκολάτα μπανάνα χωρίς ζάχαρη και μάφιν σοκολάτας με σπανάκι για τα παιδιά και όχι μόνο!
Διατροφική αξία ανά μερίδα: 247 θερμίδες, 32 γρ. λιπαρά (17,4 γρ. κορεσμένα), 18 γρ. υδατάνθρακες, 4 γρ. πρωτεΐνες, 625 mg νάτριο