Δεν εκχωρεί την αρμοδιότητα ορισμού νέου προέδρου και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου το Μέγαρο Μαξίμου, εντείνοντας τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλαγές στη Δικαιοσύνη τέθηκαν επί τάπητος κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου και υπογραμμίστηκε πως η κυβέρνηση είναι κατοχυρωμένη για να προχωρήσει τη διαδικασία αυτή.
Τη θέση αυτή εκφράζουν άλλωστε και δημόσια υπουργοί και στελέχη του κόμματος, όπως ο Δημήτρης Τζανακόπουλος αλλά και η Όλγα Γεροβασίλη.
Το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζεται αποφασισμένο να μην υποκύψει στις πιέσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΚΙΝΑΛ και να «παγώσει» την επιλογή των νέων ανώτατων δικαστικών.
Ωστόσο, φαίνεται πως εξετάζεται και μια συναινετική πρόταση προς την αξιωματική αντιπολίτευση, με στόχο να βρεθεί κοινός τόπος για τις επιλογές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης.
Στο «κόκκινο» η πολιτική αντιπαράθεση
Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει «θύελλα» αντιδράσεων από την αντιπολίτευση, με τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ να εξαπολύουν σφοδρές επιθέσεις εναντίον του πρωθυπουργού υπογραμμίζοντας πως μια υπό παραίτηση κυβέρνηση δεν μπορεί να προχωρήσει αυτή τη διαδικασία.
«Ο κ. Τσίπρας, υπό το βάρος της ήττας του, προανήγγειλε ότι αμέσως μετά τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, θα προκηρύξει εθνικές εκλογές. Είναι, επομένως, αυτονόητο ότι, η υπό προθεσμία πλέον κυβέρνησή του, για λόγους στοιχειώδους πολιτικής και ηθικής τάξης δεν νοείται να λαμβάνει στο εξής καμία απόφαση που θα δεσμεύσει την χώρα για τα επόμενα χρόνια. Πολύ περισσότερο κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν την ηγεσία της Δικαιοσύνης» υπογράμμιζε η σχετική ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας.
Με τη σειρά του, ο εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, κ. Παπαθεοδώρου, έκανε λόγο για απαράδεκτη, αντισυνταγματική και αντιδημοκρατική κίνηση της κυβέρνησης.
Ενστάσεις έχουν εκφράσει, επίσης, και συνταγματολόγοι.
Το «βάρος» στον Παυλόπουλο
Σε κάθε περίπτωση, το βάρος για την υλοποίηση των αλλαγών αυτών προεκλογικά «πέφτει» στον Προκόπη Παυλόπουλο.
Και αυτό επειδή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να υπογράψει το σχετικό προεδρικό διάταγμα, εάν το Μαξίμου προχωρήσει τελικά τον διορισμό των ανώτατων δικαστικών.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε χτες στον ΣΚΑΪ ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος «οφείλει να αρνηθεί».