Προς οριστικό ναυάγιο η λιγνιτική αποεπένδυση της ΔΕΗ


Νέα δεδομένα δημιουργεί το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα ως προς το πιο φλέγον θέμα της ενεργειακής ατζέντας της αγοράς, το διαγωνισμό για τη λιγνιτική αποεπένδυση της ΔΕΗ. Η διαδικασία επρόκειτο να λήξει αύριο Τρίτη 28 Μαΐου, με την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Πλέον μετά τις χθεσινές εξελίξεις η θετική έκβαση του διαγωνισμού ως σενάριο απομακρύνεται από τον ορίζοντα και η πιο πιθανή εξέλιξη είναι είτε η αναβολή ή ματαίωση του διαγωνισμού.

Ωστόσο η δεύτερη κατά σειρά, διαφαινόμενη αποτυχία στην προσπάθεια πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, αφήνει ορθάνοιχτη την πόρτα για την επαναφορά στο τραπέζι των σεναρίων συνολικής επαναδιαπραγμάτευσης και αλλαγής της διαδικασίας για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού.

Αυτό άλλωστε είχε υπαινιχθεί πρόσφατα αλλά σε ανύποπτο χρόνο, ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης, κάνοντας λόγο για ανάγκη να αναζητηθούν άλλες φόρμουλες από μηδενική βάση για το άνοιγμα της αγοράς.

Το διαδικαστικό

Ως προς το διαγωνισμό που βάσει χρονοδιαγράμματος ολοκληρώνεται αύριο με την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών, ήδη από την περασμένη εβδομάδα είχαν κυκλοφορήσει σενάρια περί νέας ολιγοήμερης αναβολής ανάλογα και με το αποτέλεσμα των εκλογών.

Ως προς το διαδικαστικό, μέχρι χθες το βράδυ δεν υπήρχε κάποια επίσημη ή άτυπη ενημέρωση από τη ΔΕΗ ή το σύμβουλο. Η αίσθηση, πάντως που επικρατεί στην αγορά είναι ότι μετά τα χθεσινά αποτελέσματα εξαλείφθηκαν οι τελευταίες λιγοστές πιθανότητες για επιτυχή ολοκλήρωση του διαγωνισμού.

Το προηγούμενο διάστημα, οι επενδυτές είχαν καταστήσει σαφές ότι δεν έχουν διαπιστώσει ουσιαστικές αλλαγές που να διαφοροποιούν την αξία των μονάδων σε σχέση με τον προηγούμενο διαγωνισμό και είχαν ζητήσει συγκεκριμένες τροποποιήσει στη συμφωνία αγοραπωλησίας (SPA) που όμως δεν ενσωματώθηκαν.

Να θυμίσουμε ότι στον προηγούμενο διαγωνισμό τον περασμένο Φεβρουάριο με την αποτίμηση που είχε διενεργηθεί για λογαριασμό της ΔΕΗ να είναι στα 300 εκατ. ευρώ (για τις δύο μονάδες) κατατέθηκε μία έγκυρη προσφορά στα 25 εκατ. ευρώ για τη μονάδα της Μελίτης, και μία δεύτερη παράτυπη προσφορά στα 103 εκατ. ευρώ για τις δυο μονάδες (Μελίτης και Μεγαλόπολης).

Με τις εθνικές εκλογές να ορίζονται στις 30 Ιουνίου, ακόμη και εάν δεν ακυρωθεί ο διαγωνισμός και κατατεθεί προσφορά, είναι πρακτικά αδύνατον να γίνει αποδεκτή εάν είναι χαμηλότερη από τον ψηλό πήχη που τέθηκε στον πρώτο διαγωνισμό.

Δηλαδή, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, η υπόθεση της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων οδηγείται σε αμετάκλητο ναυάγιο και η επόμενη κυβέρνηση θα κληθεί να διαπραγματευτεί μια εφικτή λύση όχι μόνο για το άνοιγμα της αγοράς αλλά και για τη μεσομακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της ΔΕΗ.

Του Χάρη Φλουδόπουλου

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ