Έξυπνα γιατροσόφια με… μπανανόφλουδες


 Οι περισσότερες φλούδες από τις μπανάνες καταλήγουν στον κάδο απορριμμάτων. Φαίνεται όμως πως έχουν μεγάλη θρεπτική αξία για τον οργανισμό και ειδικά για το στομάχι.

Η μπανανόφλουδα τρώγεται και έχει πολλά οφέλη για την υγεία

Το 2013, οι μπανάνες ήταν το πιο δημοφιλές φρούτο παγκοσμίως, αφού η κατανάλωσή τους υπολογίστηκε στα 12 δισεκατομμύρια τεμάχια. Οι μπανάνες έχουν πολλά και σημαντικά θρεπτικά συστατικά.

Μία μόνο μπανάνα είναι πλούσια σε:

Σίδηρο, αφού προσφέρει το 12% της ημερήσιάς συνιστώμενης πρόσληψης

Βιταμίνη C, προσφέροντας το 17% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης

Βιταμίνη Β6, προσφέροντας το 20% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης

Κάλιο, προσφέροντας το 12% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης

Μαγνήσιο, προσφέροντας το 8% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης

Η φλούδα της μπανάνας από την άλλη φαίνεται να έχει ακόμα περισσότερα θρεπτικά συστατικά, τα οποία βοηθούν:

Την πέψη

Τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος

Την ανάπτυξη των κυττάρων

Την ανάπτυξη των ιστών και των οργάνων

Μπορείτε να δοκιμάσετε να φάτε την φλούδα τής μπανάνας πολτοποιημένη, τηγανητή, ψητή ή ακόμα και βραστή. Όσο πιο ώριμη είναι η μπανάνα, τόσο πιο γλυκιά θα είναι και η γεύση της φλούδας της.

Γιατί δεν πρέπει να πετάτε τις «κλωστές» από τις μπανάνες

Καθώς ξεφλουδίζουμε τη μπανάνα σχεδόν πάντα θα δούμε τις χαρακτηριστικές «κλωστές», τις οποίες ενστικτωδώς τραβάμε και πετάμε μαζί με τη φλούδα.

Πού χρησιμεύουν όμως αυτές οι «κλωστές» και γιατί η θέση τους δεν είναι στα σκουπίδια αλλά στο… στομάχι μας;

Στη φυτολογία ονομάζονται επίσημα φλοίωμα και πρόκειται για ένα είδος ιστού. Αποτελούνται από ζωντανά κύτταρα και επιτρέπουν στα θρεπτικά συστατικά και στα σάκχαρα να φτάνουν στα διαφορετικά μέρη του φυτού. Με άλλα λόγια οι «κλωστές» λειτουργούν ως αρτηρίες ώστε το φρούτο να πάρει τα συστατικά που χρειάζεται για να αναπτυχθεί σωστά.

Μπορεί η υφή τους να διαφέρει ελαφρώς από αυτή της μπανάνας, όμως είναι το ίδιο νόστιμες το ίδιο πλούσιες σε κάλιο, φυτικές ίνες, βιταμίνη Α και βιταμίνη Β6 όπως το ίδιο το φρούτο.

Επίσης, οι «κλωστές» δείχνουν πόσο ώριμη είναι η μπανάνα. Αν καθώς την ξεφλουδίζετε αυτές αποχωρίζονται εύκολα από το φρούτο τότε σημαίνει ότι η μπανάνα έχει ωριμάσει αρκετά κι έτσι θα είναι πιο νόστιμη!

Μπανάνα: Πότε έχει τα περισσότερα αντικαρκινικά οφέλη

Εκτός από αγαπημένο φρούτο μικρών και μεγάλων, η μπανάνα έχει μεγάλη θρεπτική αξία.

Είναι πλούσια σε άμυλο που προσφέρει ενέργεια, σε κάλιο που καταπολεμά την κατακράτηση και τις κράμπες, αποτελεί φάρμακο κατά της διάρροιας και συμβάλει στην καλύτερη υγεία του καρδιαγγειακού μειώνοντας τη χοληστερόλη.

Ταυτόχρονα, έχει βρεθεί ότι μειώνει και τις πιθανότητες για ορισμένες μορφές καρκίνου.

Για να αποκομίσετε όμως όλα τα παραπάνω οφέλη της μπανάνας, είναι σημαντικό να την καταναλώσετε στην κατάλληλη φάση.

Οι ώριμες μπανάνες, ακόμη κι αν έχουν ωριμάσει τόσο που έχουν μαύρα σημάδια, είναι η καλύτερη επιλογή.

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι πολύ ώριμες μπανάνες είναι πιο αποτελεσματικές στη θωράκιση της υγείας, καθώς περιέχουν μια ουσία που αποκαλείται «παράγοντας νέκρωσης όγκων», (TNF – Tumor Necrosis Factor) που έχει την ικανότητα να δρα ενάντια στα μη φυσιολογικά κύτταρα.

Επιπλέον, όσο περισσότερα μαύρα σημάδια έχει η μπανάνα, τόσο περισσότερο μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό  σύστημα. Ιαπωνική έρευνα έδειξε πως ο παράγοντας TNF που βρίσκεται στις ώριμες μπανάνες διαθέτει ισχυρή αντικαρκινική δράση και ενισχύει το ανοσοποιητικό. Οι Ιάπωνες ερευνητές κατέληξαν πως η τακτική κατανάλωση μπανανών θα μπορούσε ακόμη και να προλαμβάνει ασθένειες όπως ο καρκίνος.

Η έρευνα έδειξε πως ο παράγοντας TNF υπάρχει και στις άγουρες μπανάνες, αλλά σε πολύ μικρότερη δόση, γι’ αυτό και είναι λιγότερο αποτελεσματικός κατά των μη φυσιολογικών κυττάρων.

Η προστατευτική δράση της μπανάνας, καθώς και τα αντιοξειδωτικά που περιέχει, αυξάνονται όσο περισσότερο ωριμάζει.

Έξυπνα γιατροσόφια με… μπανανόφλουδες

Μην πετάτε τη φλούδα της μπανάνας, όχι μόνο γιατί μπορεί αργότερα να βρεθεί στο δρόμο κάποιου άτυχου που θα την πατήσει, αλλά κυρίως γιατί μπορεί να σας φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη ως γιατροσόφι.

Δείτε τέσσερις πιθανές χρήσεις της μπανανόφλουδας που δεν σας περνούν από το μυαλό.

Μυρμηγκιές

Το εσωτερικό από τη φλούδα της μπανάνας μπορεί να χρησιμεύσει ώστε να υποχωρήσουν ταχύτερα οι μυρμηγκιές, σύμφωνα με Ινδούς ειδικούς, οι οποίοι συνιστούν να καλύπτεται το εξάνθημα με τη φλούδα της μπανάνας, με το εσωτερικό μέρος της φλούδας να ακουμπά το δέρμα, και να στερεώνεται στο σημείο με ταινία. Όταν η φλούδα μαυρίσει, την πετάτε και την αντικαθιστάτε με ένα νέο κομμάτι.

Εξάνθημα από κισσό

Εάν έχετε αλλεργία στον κισσό, τρίψτε το εσωτερικό της φλούδας επάνω στο εξάνθημα ώστε να καταπραΰνετε και να δροσίσετε το δέρμα. Εάν το εξάνθημα συνοδεύεται από αρκετό πόνο και το τρίψιμο προκαλεί δυσφορία, αφαιρέστε με ένα μαχαίρι το μαλακό μέρος από το εσωτερικό της φλούδας και απλώστε την πάστα επάνω στο δέρμα για να αντιμετωπίσετε τον ερεθισμό και τη φλεγμονή.

Μελανιές

Εάν χτυπήσατε και έχει σχηματιστεί μελανιά, στερεώστε με ταινία τη φλούδα της μπανάνας επάνω στο δέρμα και αφήστε την να δράσει όλο το βράδυ.

Τσίμπημα από κουνούπι

Τρίψτε το εσωτερικό της μπανανόφλουδας επάνω στο σημείο που σας τσίμπησε το κουνούπι για άμεση ανακούφιση από τον πόνο και/ή τη φαγούρα.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ