Υλικά για ένα cheesecake, σε αποσπώμενη φόρμα με βάση διαμέτρου 20 εκ.
Για τη βάση:
250 γρ. μπισκότα Digestive
60 γρ. θρυμματισμένα αμύγδαλα
3 κ.σ. μαύρη ζάχαρη
110 γρ. βούτυρο λιωμένο
Για τη γέμιση:
420 γρ. cream cheese
150 γρ. άχνη ζάχαρη
1 κάψουλα σκόνης βανίλιας ή 1 κ.γ εκχύλισμα βανίλιας
½ λεμόνι, τον χυμό
450 γρ. κρέμα γάλακτος Arla
500 γρ. φρέσκες φράουλες, κομμένες στη μέση για την περιφέρεια και σε φέτες για την κορυφή
Για το κουλί φράουλας:
200 γρ. φράουλες
4 κ.γ. άχνη ζάχαρη
Διαδικασία Παρασκευής:
1. Ετοιμάστε τη βάση από μπισκότα:
Ξεκινάτε θρυμματίζοντας τα αμύγδαλα σε ένα πολυκόφτη. Εκεί μέσα βάζετε σταδιακά και τα μπισκότα digestive να θρυμματιστούν. Μεταφέρετε το μίγμα σε μπασίνα και προσθέτετε το λιωμένο βούτυρο και την μαύρη ζάχαρη. Τα ανακατεύετε όσο δυνατόν καλύτερα με ένα κουτάλι, να γίνει ένα ομοιογενές μίγμα.
2. Τοποθετείστε τη βάση μπισκότου στη φόρμα:
Πάρτε μια φόρμα με αποσπώμενη βάση 20 εκ. , ρίξτε το μίγμα της βάσης μέσα και πιέστε το με ένα κουτάλι με αρκετή δύναμη, ώστε να συμπιεστεί καλά για να δέσει ως βάση, όταν κρυώσει το βούτυρο που δρα και ως συγκολλητικό υλικό.
3. Βάλτε τις φράουλες στη περιφέρεια της φόρμας:
Καθαρίστε και σταδιακά κόψτε κάθετα τις φράουλες στη μέση και τοποθετήστε τες πλάγια στη φόρμα, για να κάνετε την περιμετρική διακόσμηση. Όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες η ιδανική τοποθέτηση γίνεται με την κομμένη πλευρά να είναι σε επαφή με τη φόρμα και το κεφάλι της φράουλας κάτω, για να στέκεται.
Βάλτε τώρα τη φόρμα μέσα στο ψυγείο για να δέσει η βάση, όσο ετοιμάζετε τη γέμιση.
4. Ετοιμάστε τη γέμιση:
Βάλτε το κρημ τσηζ, την άχνη ζάχαρη, τη βανίλια και τον χυμό λεμονιού σε μπασίνα ζαχαροπλαστικής και χτυπήστε τα με σύρμα (χειρός ή ηλεκτρικό για ευκολία) μέχρι να γίνουν ένα αφράτο μίγμα.
Σε ξεχωριστή μπασίνα χτυπήστε τη κρέμα μέχρι να μπορεί να κρατήσει μαλακές κορυφές. Στη συνέχεια, μεταφέρτε την στο μίγμα του κρημ τσηζ και διπλώστε την με μαλακές κινήσεις (κάνοντας οχτάρια από κάτω, προς τη πάνω πλευρά του μίγματος). Προσπαθείτε να ενσωματώσετε πλήρως τα δύο μίγματα, κρατώντας τον αφράτο χαρακτήρα τους, που προέρχεται απ’ το χτύπημα της κρέμας που έχει μέσα της φυσαλίδες αέρα.
Βγάζετε απ’ το ψυγείο τη βάση του τσιζκέικ και ρίχνετε μέσα τη γέμιση. Με μαρίζ, την απλώνετε στις άκρες με προσοχή, προσπαθώντας να αγκαλιάσει όλες τις φράουλες της περιμέτρου, για να τις στηρίξει, χωρίς να τις μετακινήσει. Ξαναβάζετε το τσιζκέικ πίσω στο ψυγείο.
5. Ετοιμάζετε το κουλί φράουλας:
Βάζετε περίπου 200 γρ. φράουλες στον πολυκόφτη και τις πολτοποιείτε. Προσθέτετε την άχνη ζάχαρη, ανακατεύετε και σουρώνετε τον πολτό, ανακατεύοντας και πιέζοντας με ένα κουτάλι, ώστε να κρατήσετε μόνο το υγρό. Βάζετε το υγρό της φράουλας με τη ζάχαρη, σε κατσαρολάκι σε ήπια ένταση. Το αφήνετε να βράσει 1-2 λεπτά μέχρι ν’ αρχίσει να πήζει και το αφαιρείτε. Αφήνετε το κουλί φράουλας να κρυώσει και να γίνει πιο πηχτό (σαν μια αραιή μαρμελάδα = κουλί), όσο το υπόλοιπο cheesecake είναι στο ψυγείο και δένει.
6. Ολοκληρώνετε την σύνθεση:
Αφού έχετε αφήσει τουλάχιστον δύο ώρες το cheesecake να δέσει στο ψυγείο, το ξαναβγάζετε και περιχύνετε πάνω του το κουλί φράουλας. Το απλώνετε παντού και στη συνέχεια διακοσμήστε την κορυφή του cheesecake με τις φράουλες που περίσσεψαν, που τις κόβετε σε φέτες. Αφού ολοκληρώσετε την διακόσμηση, ξαναβάζετε το τσιζκέικ φράουλας μέσα στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 ώρες πριν σερβίρετε.
Σερβίρισμα:
Βγάζετε το τσηζκέικ με τη φόρμα του απ’ το ψυγείο, το ακουμπάτε πάνω στη πιατέλα απ’ όπου θα σερβίρετε και στη συνέχεια με προσοχή αφαιρείτε την περιφέρεια της αποσπώμενης φόρμας. Κόβετε κομμάτια και σερβίρετε στο τραπέζι, μια και το τσιζκεικ δείχνει πολύ εντυπωσιακό ως τούρτα.