Νέα έρευνα υποστηρίζει ότι η πολλαπλή μητρότητα “αφαιρεί” χρόνια από τις γυναίκες.
Οι χαρές της μητρότητας είναι πολλές και αδιαμφισβήτητες, όμως πολλές φορές μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα, απέναντι στα “βάρη” που έρχονται μαζί της. Η καθημερινότητα είναι σκληρή και θα ήταν ψέμα να μην παραδεχτούμε πως υπάρχουν στιγμές που μια μανούλα δε λυγίζει και δεν λεει το “αχ” της! Χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι αγαπά λιγότερο το παιδί της ή δεν απολαμβάνει αυτά που η σχέση της μαζί του της δίνει.
“Νιώθω να έχω γεράσει δέκα φορές πιο γρήγορα”, μπορεί να ακούσεις που και που από μαμάδες κουρασμένες και να που έρχονται τώρα οι επιστήμονες να τις επιβεβαιώσουν τις… υποψίες.
Έρευνα που διεξήχθη πρόσφατα από το Northwestern University του Illinois κα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι για κάθε παιδί που γεννάει μια γυναίκα βλέπει την κυτταρική της ηλικία να μεγαλώνει κατά δυο χρόνια!
Οι επιστήμονες της ομάδας μελέτησαν επί χρόνια ένα σύνολο 3.200 γυναικών ηλικίας 20-22 ετών στις Φιλιππίνες και συμπέραναν ότι κάθε γέννα, είχε καταστροφική επίδραση στα κυτταρικά επίπεδα του οργανισμού.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας, εξετάστηκαν δύο δείκτες κυτταρικής γήρανσης οι οποίοι προβλέπουν θνησιμότητα, το μήκος τελομερούς και η επιγενετική ηλικία.
«Το μήκος των τελομερών και η επιγενετική ηλικία είναι κυτταρικοί δείκτες που προβλέπουν την θνησιμότητα και φαίνονται ‘μεγαλύτεροι’ σε γυναίκες που είχαν πολλές κυήσεις στο αναπαραγωγικό ιστορικό τους. Ακόμα και όταν συνεκτιμήσαμε άλλους παράγοντες που επηρεάζουν την κυτταρική γήρανση ο αριθμός των κυήσεων εξακολουθούσε να είναι κυρίαρχος», εξηγεί ο Calen Ryan, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης
Σε άλλο σημείο της μελέτης υπογραμμίστηκε ότι οι κυτταρικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ενδέχεται να προέρχονται από αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα της μητέρας.
«Η μελέτη μας δείχνει ότι οι κυτταρικές αλλαγές κατά την κύηση, σχετίζονται πιθανόν με τις προσαρμοστικές αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα της μητέρας. Αλλά και πάλι είναι πολλά που δεν γνωρίζουμε για το θέμα. Όπως για παράδειγμα, δεν είναι ξεκάθαρο αν οι συσχετισμοί αυτοί εμμένουν σε όλη τη διάρκεια της ζωής της γυναίκας. Επίσης, δεν γνωρίζουμε αν αυτές οι αλλαγές τελικά οδηγούν σε λιγότερο επιθυμητά μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας. «Παραδόξως, αν και η βιολογική ηλικία μιας γυναίκα με κάθε παιδί επιπλέον που είχε ήταν μεγαλύτερη, αν ήταν έγκυος όταν γινόταν η μέτρηση, τότε η επιγενετική ηλικία της και σε μικρότερο βαθμό τα τελομερή της έδειχναν νεότερα από ότι η χρονολογική της ηλικία»,», συμπληρώνει ο dr Christopher Kuzawa, καθηγητής Ανθρωπολογίας στο Northwestern University και επικεφαλής της έρευνας.
Προφανώς υπάρχουν ακόμη πολλά ερωτήματα για να απαντηθούν και για τον λόγο αυτό, η ίδια επιστημονική ομάδα, έχει ξεκινήσει δεύτερη έρευνα σε στο δείγμα ίδιο δείγμα γυναικών, 13 χρόνια μετά τις αρχικές μετρήσεις του 2005, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένονται με μεγάλη ανυπονονησία.
Όποια και να είναι, όμως τα αποτελέσματα, που έχουν σίγουρα το ενδιαφέρον τους, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όταν μπουν στη ζυγαριά μαζί με τις χαρές της μητρότητας, είναι χαμένα “από χέρι”.