Ενώ οι ολοκληρωμένες αιτήσεις προς την εφορία έχουν ήδη ξεπεράσει τις 17.000, καλό είναι οι οφειλέτες –είτε χρωστούν στην εφορία είτε οφείλουν στα ασφαλιστικά ταμεία- να μελετούν με μεγάλη προσοχή τα «ψιλά γράμματα».
Ιδιαίτερα σε αυτά που αφορούν στις συνέπειες από την απώλεια της ρύθμισης. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή ειδικά στη ρύθμιση των ασφαλιστικών ταμείων. Αν η ρύθμιση χαθεί, τότε όχι μόνο θα ανακτήσει το ασφαλιστικό ταμείο το δικαίωμα για την επιβολή αναγκαστικών μέτρων αλλά θα αναβιώσουν και όλες οι οφειλές που υποτίθεται ότι έχουν «κουρευτεί».
Προσοχή λοιπόν, η απώλεια της ρύθμισης στα ασφαλιστικά ταμεία επέρχεται αν δεν καταβληθούν οι τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές ή αν δεν πληρωθεί στη ρύθμιση ποσό αντιστοιχεί σε δύο μηνιαίες δόσεις. Στην εφορία από την άλλη, πρέπει να υποβάλλονται όλες οι φορολογικές δηλώσεις, να πληρώνονται ή να ρυθμίζονται οι τρέχουσες υποχρεώσεις και φυσικά να μην χαθούν πάνω από δύο δόσεις από τη ρύθμιση. Αν χαθούν:
Στο ασφαλιστικό ταμείο, το χρέος επανέρχεται εκεί που ήταν πριν τον επανυπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών ενώ ο οφειλέτης φορτώνεται και τις προσαυξήσεις που υποτίθεται ότι κουρεύονται σε ποσοστό 85%. Φυσικά, τα λεφτά που έχουν πληρωθεί στο μεσοδιάστημα αφαιρούνται από το συνολικό χρέος αλλά η ζημιά είναι πολύ μεγάλη σε περίπτωση απώλειεας της ρύθμισης.
Στην εφορία, αναβιώνουν οι προσαυξήσεις που διαγράφονται (η διαγραφή κυμαίνεται από 10% έως και 90%) ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων.
Φυσικά, εκτός από τις οικονομικές απώλειες, μόλις χαθεί η ρύθμιση δίδεται αυτομάτως το δικαίωμα και στην εφορία και στο ασφαλιστικό ταμείο να επιβάλλει αναγκαστικά μέτρα.