Γιατί η Νέα Υόρκη γέμισε αρουραίους (και κανείς δεν σκέφτεται την πιο προφανή λύση)


Φανταστείτε να πηγαίνετε σε ένα όμορφο και ακριβό εστιατόριο στο Μανχάταν και στον δρόμο κυριολεκτικά να σκοντάψετε πάνω σε αρουραίους. Αυτή είναι η πραγματικότητα που μεταδίδουν οι New York Times για την κατάσταση που επικρατεί στην Νέα Υόρκη αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις όπως το Σικάγο, η Φιλαδέλφεια και το Λος Άντζελες.

Ο αριθμός καταγγελιών 311 της πόλης όπου πολίτες παίρνουν και δηλώνουν… συναντήσεις με αρουραίους, δέχτηκε πέρσι 38% περισσότερες κλήσεις, φθάνοντας τις 17.353, από 12.617 που ήταν το 2014, σύμφωνα με το OpenTheBooks.com.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάσιο, όπως και οι προκάτοχοί του, κήρυξε πόλεμο κατά των αρουραίων, αλλά για την ώρα χάνει.

Γιατί τόσοι αρουραίοι; Καταρχήν η ανάπτυξη του κατασκευαστικού κλάδου. Με τόσες κατασκευές, καταστράφηκαν οι υπόγειες φωλιές τους με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να βρουν στους δρόμους.

Επίσης, στους δρόμους της Νέας Υόρκης δεν υπάρχουν αδέσποτες γάτες που θα μπορούσαν να μειώσουν τον πληθυσμό των τρωκτικών.

Παράλληλα, οι πιο ήπιοι χειμώνες τα προηγούμενα χρόνια –λόγω της κλιματική αλλαγής- βοήθησαν ώστε να επιβιώσουν οι αρουραίοι και να αναπαραχθούν. Τέλος, η αύξηση των σκουπιδιών από τον αυξημένο πληθυσμό και τουρισμό της Νέας Υόρκης, την κάνει την πλέον κατάλληλη πόλη για εύρεση φαγητού.

«Οπουδήποτε πηγαίνω, ο πληθυσμός των αρουραίων έχει αυξηθεί», λέει ο Δρ. Ρόμπερτ Κόριγκαν, ερευνητής, ο οποίος εκτιμά ότι η αύξηση φτάνει και το 15% με 25% σε ορισμένες πόλεις.

Το 2017 ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης διέθεσε 32 εκατ. δολάρια για τη διαχείριση του προβλήματος, με μέτρα για την καλύτερη και άμεση συγκομιδή των απορριμμάτων, ενώ χρησιμοποίησαν ακόμη και πάγο για να πνίξουν τους αρουραίους στις φωλιές τους. Αλλά μετά την πρόσκαιρη μείωση του προβλήματος, οι αριθμοί ανέβηκαν ξανά.

Και αυτό γιατί ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας του προβλήματος είναι ο τρόπος με τον οποίο η πόλη συλλέγει τα σκουπίδια: οι σακούλες παραμένουν έξω για ώρες πριν τις παραλάβουν το επόμενο πρωί. Και όπως είναι λογικό, το βράδυ γίνεται πάρτι καλύτερο από τους Ρατατούι.

Και ενώ οι New York Times μίλησαν με πολλές πηγές που όλες αναγνώριζαν το πρόβλημα, αποτελεσματική λύση καμία. Ούτε καν η πιο προφανής, να στραφούν στην τροφική αλυσίδα.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ