Άφεση αμαρτιών: Γιατί να συγχωρέσεις αυτούς που σε πλήγωσαν;


Άνθρωποι είμαστε, λάθη κάνουμε. Πάντα για εσένα θα υπάρχει κάποιος «κακός» που θέλησε να σε βλάψει. Μα κι εσύ με τη σειρά σου, θα είσαι ο «κακός» στην ιστορία κάποιου άλλου.

Η συγγνώμη είναι πιο αποτελεσματική από την τιμωρία, Πιττακός ο Μυτιληναίος.

Δεν μπορείς να σε αυτομαστιγώσεις. Ή καλύτερα, μπορείς και υπάρχει πληθώρα κόσμου που το κάνει αλλά δεν έχει κανένα αποτέλεσμα. Η ζωή κυλά και μαζί της κυλούν και οι άνθρωποι, ο χρόνος, οι σχέσεις. Περισσότερο λυτρωτικό λοιπόν, από την αυτοτιμωρία ή την απλή τιμωρία, είναι η συγχώρεση.

Άφησε πίσω τον θυμό σου
Μόνο έτσι θα πας μπροστά. Αλλά ξέρεις πως είναι δύσκολο. Μια τόσο μικρή λέξη με τόσο μεγάλη δύναμη. Δεν είναι κάτι που το έχεις, είναι κάτι που το αποκτάς, κάτι που σε μαθαίνουν και φροντίζεις να διδάξεις και εσύ ο ίδιος τον εαυτό σου. Έχει να κάνει με το ότι αφήνεις πίσω τον θυμό σου και γενικότερα όποιο αρνητικό συναίσθημα έχεις ώστε να κερδίσεις το όφελος για την υγεία σου.

Τη δυσκολία στο να συγχωρείς όχι μόνο τους άλλους αλλά και τον ίδιο σου τον εαυτό παρατήρησε και ο Δρ. Thomas G. Plante, Καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ στην Καλιφόρνια. Σε μια ομιλία που είχε δώσει πριν από μερικά χρόνια και κατόπιν σχετικής συζήτησης με τους σπουδαστές, αντιλήφθηκε πόσο επίπονη είναι σαν διαδικασία η άφεση αμαρτιών.

Όλοι έχουμε άτομα στη ζωή μας που δεν συγχωρούμε
Μάλιστα, θέτοντάς τους ερώτημα για το πόσο ικανοί είναι να συγχωρήσουν, οι φοιτητές- σε μια κλίμακα από το 0 μέχρι και το 10- σχολίασαν πως, κατά 70%, δεν είναι σε θέση να μπουν σε αυτή τη διαδικασία. Και το οξύμωρο είναι ότι το παραπάνω δεν αποτελεί έκπληξη. Γιατί όλοι λίγο πολύ έχουμε άτομα στη ζωή μας που είτε δεν θέλουμε είτε νιώθουμε ότι δεν μπορούμε να δεχτούμε τη συγγνώμη τους.

Μπορείς να το σκεφτείς και τώρα. Άσε τη λίστα με όσους σε πλήγωσαν και σκέψου: Ποιος είναι ο πρώτος που θεωρείς ότι σε έβλαψε και δεν μπορείς να συγχωρέσεις; Έπεσες θύμα του και σε εξαπάτησε; Ή πλήγωσε τα συναισθήματά σου; Ή μήπως εσύ έβλαψες κάποιον και δεν μπορείς να το αφήσεις πίσω σου;

Γιατί, όμως, δεν μπορείς να δεχτείς τη συγγνώμη;
Η πραγματική ερώτηση όμως πιθανόν, δεν έγκειται τόσο στο γεγονός του ποιος είναι αλλά γιατί είναι. Γιατί είναι αυτό το άτομο που δεν μπορείς να δεχτείς την απολογία του και να ξεχάσεις ό,τι τυχόν έκανε; Ο Δρ. Plante θεωρεί πως κύρια αιτία είναι το γεγονός ότι είχες προσδοκίες από αυτό το άτομο και τη σχέση σας- όποια κι αν είναι αυτή (φιλική, οικογενειακή, ερωτική, επαγγελματική).

Αυτός, λοιπόν, ο άνθρωπος «ξέπεσε» στα μάτια σου γιατί γύρω του είχες φτιάξει ένα μύθο ξεχνώντας ότι κανείς δεν είναι τέλειος. Μάλλον έχεις ξεγράψει το γεγονός ότι τα λάθη- μικρά ή μεγάλα- είναι μέρος της καθημερινότητάς μας. Και ναι είναι δύσκολο να συγχωρείς, μα είναι λυτρωτικό. Μάλιστα, έρευνες δείχνουν πως όσοι είναι ικανοί να συγχωρήσουν, βιώνουν λιγότερο στρες, ένταση, άγχος, κατάθλιψη και θυμό.

Η οργή σου λειτουργεί σαν αγκάθι
Η οργή που «παγώνει» μέσα σου, καταλήγει να λειτουργεί σαν αγκάθι και γίνεσαι τοξικός, ενώ είσαι και πιο επιρρεπής σε παθήσεις αφού το ανοσοποιητικό σου κλονίζεται. Για παράδειγμα, εκείνοι που είναι άκαμπτοι στο ζήτημα της συγχώρεσης, κινδυνεύουν από καρδιαγγειακή νόσο, σε σημαντικό βαθμό.

Ωστόσο, το ότι γνωρίζεις ότι η άφεση αμαρτιών σε ωφελεί δε σημαίνει πως είναι και εύκολο να το εφαρμόσεις. Πρέπει να σε «διδάξεις». Καθημερινά. Ξεκινώντας από τα πιο μικρά, θα μπορέσεις να πας και στα πιο μεγάλα. Το ότι συγχωρείς δε σημαίνει ότι ξεχνάς.

ΕΣΥ είσαι δυνατός και ανώτερος
Εξάλλου, άτομα που έχουν κακοποιηθεί, παραμεληθεί ή πέσει θύματα εκμετάλλευσης δεν αφήνουν εύκολα τα τραύματά τους. Μπορούν να συγχωρούν και να θυμούνται συγχρόνως. Δεν υποτιμάς όσα σου συνέβησαν και λες «εντάξει, δεν ήταν άσχημα». Με το να συγχωρείς αναγνωρίζεις σε εσένα ότι ΕΣΥ είσαι δυνατός και ανώτερος.

Η συγχώρεση είναι μια διαδικασία που κρατά μέχρι να φύγεις από αυτή τη ζωή και όσα έμαθες, με τις πράξεις και τη στάση σου, τα… πέρασες και στους άλλους. Έτσι, ένα κομμάτι σου ζει και αφού φύγεις, μέσα από τους άλλους οι οποίοι θα το δείξουν στους επόμενους. Και με αυτό τον τρόπο ο κύκλος θα συνεχιστεί. Οπότε τι λες; Μπορείς να προσπαθήσεις να συγχωρέσεις;

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ