Αποφασίζει ο Άρειος Πάγος για την άδεια στον Κουφοντίνα – Αποφυλακίζεται ο Νίκος Ρωμανός


Στο προσκήνιο βρίσκονται δύο πρόσωπα τα οποία έχουν απασχολήσει την κοινή γνώμη με τη δράση τους.

Σήμερα Τρίτη (21/05) θα συνεδριάσει το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου το οποίο θα αποφασίσει εάν θα αναιρέσει ή όχι το βούλευμα για τη μη χορήγηση άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα.

Εισαγγελέας που θα προτείνει προς τους αρεοπαγίτες ορίστηκε μάλιστα η ίδια η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου.

Μπαράζ επιθέσεων

Για μία ακόμη ημέρα χθες, σημειώθηκαν επεισόδια, «παρεμβάσεις» καθώς και καταλήψεις σε γραφεία από ομάδες αντιεξουσιαστών υπέρ του Δημήτρη Κουφοντίνα.

Ομάδα νεαρών πραγματοποίησε κατάληψη στα γραφεία της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας thebest.gr στην Πάτρα, ενώ στον Βόλο πραγματοποιήθηκε πορεία αλληλεγγύης προς το νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται λόγω της απεργίας πείνας που συνεχίζει ο «Λουκάς» της «17 Νοέμβρη».

Σε άλλες πόλεις, όπως στο Ηράκλειο Κρήτης, αλληλέγγυοι προχώρησαν σε αναγραφή συνθημάτων, ενώ στην Πάτρα αντιεξουσιαστές έκαναν πορεία συμπαράστασης στον Κουφοντίνα.

Επεισόδια και σε πανεπιστημιακά ιδρύματα

Παράλληλα χθες, σημειώθηκαν ταυτόχρονες επιθέσεις σε τρία πανεπιστημιακά ιδρύματα, την ΑΣΟΕΕ, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και την Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου.

Αναρχικοί βγήκαν από τις εγκαταστάσεις Πανεπιστημίων και πυρπόλησαν κάδους απορριμμάτων ενώ πέταξαν τρικάκια υπέρ της χορήγησης άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα.

Το σκεπτικό της εισαγγελέως

Την αναίρεση του ομόφωνου βουλεύματος του Τριμελούς Δικαστικού Συμβουλίου Βόλου που απέρριψε το αίτημα του Δημήτρη Κουφοντίνα να πάρει την 7η άδεια από τις φυλακές, έχει ζητήσει η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου.

Η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός είχε ζητήσει από την περασμένη εβδομάδα τόσο το βούλευμα όσο και τον ιατρικό φάκελο του Κουφοντίνα ο οποίος είχε ξεκινήσει απεργία πείνας από τις 2 Μαΐου όταν άσκησε βέτο ο εισαγγελέας στη χορήγηση της άδειας οδηγώντας την υπόθεση στο Δικαστικό Συμβούλιο.

Μάλιστα, η άσκηση αναίρεσης ήρθε λίγες ώρες μετά την δημοσιοποίηση της πληροφορίας πως ο Δημήτρης Κουφοντίνας μεταφέρθηκε στην εντατική του νοσοκομείου Βόλου, κυρίως για προληπτικούς λόγους καθώς υπάρχει εξασθένιση του οργανισμού του.

Η εισαγγελέας με την αναίρεση κατά του βουλεύματος οδηγεί την υπόθεση στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου το οποίο θα αποφασίσει αν θα ζητήσει εκ νέου κρίση της υπόθεσης ή θα απορρίψει το αίτημα της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου. Σε περίπτωση που αναιρεθεί το βούλευμα θα πρέπει να συνεδριάσει εκ νέου το τριμελές Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Βόλου με άλλη σύνθεση, για να κρίνει εκ νέου το αίτημα του πολυισοβίτη κρατούμενου.

To σκεπτικό της εισαγγελικής αναίρεσης για τον Δ. Κουφοντίνα

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου επικαλείται στο έγγραφο της για αναίρεση της απόφασης του δικαστικού συμβουλίου του Βόλου, παλαιότερες γνωμοδοτήσεις της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, που ξεκινούν από το 1993 και φθάνουν ως το 2011 – τρείς τον αριθμό – και πρόσφατη δημοσίευση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παναγιώτη Μπρακουμάτσου, ότι και οι πολυισοβίτες εφόσον έχουν εκτίσει συγκεκριμένο χρόνο κράτησης, δικαιούνται και αυτοί άδειας.

Παράλληλα η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός αναφέρει, ότι το δικαστικό συμβούλιο Βόλου ερμήνευσε εσφαλμένα τις διατάξεις του σωφρονιστικού κώδικα για την περίπτωση Κουφοντίνα, και επιπλέον προσθέτει, ότι αφού δέχτηκε το δικαστικό συμβούλιο, ότι δεν υπήρχαν οι τυπικές προϋποθέσεις για χορήγηση άδειας, κακώς εισήλθε στην εξέταση των ουσιαστικών προϋποθέσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου από τις 15 του μηνός είχε αναθέσει σε αντεισαγγελέα του ανώτατου δικαστηρίου να κρίνει την υπόθεση, όμως σήμερα το πρωί (17/5) ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου την ενημέρωσε ότι η γνώμη του είναι πως δεν πρέπει να ασκηθεί αναίρεση.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, πέραν από τα νομικά θέματα το βούλευμα με το οποίο απορρίφθηκε το αίτημα Κουφοντίνα «έχει εμπεριστατωμένη αιτιολογία ως προς τη μη συνδρομή των προβλεπόμενων ουσιαστικών προϋποθέσεων», δηλαδή ότι είναι επικίνδυνος και αμετανόητος.

Η αποφυλάκιση Ρωμανού

Στην άμεση αποφυλάκιση του Νίκου Ρωμανού, μετά από έξι χρόνια εγκλεισμού του στις φυλακές Κορυδαλλού, οδηγεί απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών καθώς του αναγνώρισε το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μέσα στις φυλακές.

Βάσει του ελαφρυντικού αυτού, μειώθηκε η ποινή του από τα 18 στα 14 χρόνια κάθειρξη για «κατοχή και τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών» το 2012.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ