Λένε ότι οι τάσεις έχουν κυκλική ροή και αυτό που ήταν κάποτε παλιό, θα γίνει νέο! Αυτό ισχύει πραγματικά για τη μόδα, τη μουσική και την τέχνη.
Στην περίπτωση της αρχιτεκτονικής, δεν υπάρχει αρχιτεκτονικό στυλ που να αποδίδει αυτή την «αρχή» καλύτερα από το Μπρουταλισμό. Από τα μέσα του 20ού αιώνα, αυτό το αρχιτεκτονικό ύφος αυξήθηκε σε δημοτικότητα πριν φτάσει στο αποκορύφωμά του στα μέσα της δεκαετίας του ’70 (όπου και άρχισε απότομα να φθίνει).
Ο μπουταλοσμός έρχεται τώρα μ’ ένα ανανεωμένο ενδιαφέρον, πιο industrial από ποτέ. Γνωστό για τη χρήση του τσιμέντου, η μπρουταλιστική αρχιτεκτονική χρησιμοποιήθηκε κυρίως για θεσμικά κτήρια. Επιβλητικά και γεωμετρικά, τα κτήρια αυτά έχουν μια γραφική ποιότητα που τα καθιστά τόσο ελκυστικά μέχρι και σήμερα.
Η λέξη Μπρουταλισμός (Brutalist) προέρχεται από το ακατέργαστο σκυρόδεμα που συχνά κατασκευάζονται όλα τα κτήρια, από το béton brut. Ο μπουταλισμός συνδέεται συχνά με την αστική θεωρία του 20ού αιώνα που στρέφεται προς τα σοσιαλιστικά ιδανικά. Με την ανάγκη ανοικοδόμησης μετά τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο, ο μπρουταλισμός έλαβε χώρα σε όλο τον κόσμο, αλλά κυρίως στις Κομμουνιστικές χώρες, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ανατολική Ευρώπη.
Οι ρίζες του βρουταλισμού
Η αγάπη του ελβετικού-γαλλικού αρχιτέκτονα Le Corbusier για το τσιέμεντο απεικονίζεται σε ένα κτήριο που πολλοί θεωρούν τη γέννηση του μπρουταλισμού. Η Unité d’Habitation στη Μασσαλία της Γαλλίας ήταν το πρώτο του έργο, το οποίο διέκοψε ο Β’ παγκόσμιος πόλεμος. Ολοκληρώθηκε όμωςτο 1952 και δημιουργήθηκε ως κατοικία για την εργατική τάξη. Το συγκρότημα μαμούθ, το οποίο θα μπορούσε να φιλοξενήσει έως και 1.600 άτομα, ήταν σε μεγάλο βαθμό απαλλαγμένο από διακοσμητικά στοιχεία και έθεσε το πλαίσιο για μελλοντικά σχέδια του μπρουταλισμού.
Ο μπρουταλισμός σήμερα
Τα τελευταία 5 χρόνια έχει προκύψει μια νέα τάση για τον μπρουταλισμό. Έχει διαπιστωθεί για πρώτη φορά ένα «ανανεωμένο» ενδιαφέρον για τον μπρουταλισμό στο Instagram.Το hashtag #brutalism έχει πάνω από 500.000 εικόνες και οι ομάδες προσπαθούν όλο και περισσότερο να σώζουν οικοδομήματα της μπρουταλιστικής αρχιτεκτονικής, τα οποία πολύ συχνά κατεδαφίζονται χωρίς δεύτερη σκέψη.
Κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς γιατί ο μπρουταλισμός έχει επανέλθει, αλλά ο Brad Dunning της GQ έχει μια ενδιαφέρουσα θεωρία. «Ο μπρουταλισμός είναι η τεχνική που δημιουργεί κτήρια ακριβά στην συντήρηση και δύσκολο να καταστραφούν. Δεν μπορούν εύκολα να αναδιαμορφωθούν ή να αλλάξουν. Ίσως το κίνημα να έχει εμφανιστεί ξαφνικά για να δείξει πως η μονιμότητα είναι ιδιαίτερα ελκυστική στον χαοτικό κόσμο μας».
Ρίξτε μια ματιά σε μερικά από τα καλύτερα παραδείγματα της μπρουταλιστικής αρχιτεκτονικής στον κόσμο.