Το σχέδιο της Ρωσίας να απελευθερώσει δέκα αιχμάλωτες φάλαινες- δολοφόνους στη Θάλασσα της Ιαπωνίας, αντί να τις επιστρέψει στο αρχικό τους περιβάλλον έχει επικριθεί έντονα από ομάδα διεθνών επιστημόνων, που προειδοποιεί ότι η ζωή των θηλαστικών θα τεθεί σε κίνδυνο.
Η απόφαση των ρωσικών αρχών να αιχμαλωτίσουν τις φάλαινες όρκες, οι οποίες κρατούνταν μαζί με 87 φάλαινες μπελούγκα σε εξαιρετικά περιοριστικές συνθήκες στο λιμάνι της Νακόντκα, είχε προκαλέσει διεθνή κατακραυγή. Μάλιστα της προσπάθειας για απελευθέρωσή τους ηγήθηκε ο γνωστός ηθοποιός, Λεονάρντο ντι Κάπριο, ο οποίος και συγκέντρωσε σχεδόν 1,5 εκατομμύριο υπογραφές για την επιστροφής τους στον ωκεανό.
Υπό αυξανόμενη πίεση, η Ρωσία τον περασμένο μήνα υπέγραψε σχετική συμφωνία με ομάδα διεθνών επιστημόνων για την απελευθέρωση όλων των φαλαινών. Ωστόσο την περασμένη Τετάρτη ανακοινώθηκε πως οι δέκα όρκες θα αφεθούν στις 10 Ιουνίου στην Θάλασσα της Ιαπωνίας, περίπου 800 μίλια (1.290 χιλιόμετρα) από το αρχικό «σπίτι» τους, στη Θάλασσα του Οχότσκ.
«Η απόφαση θέτει την επιβίωση των φαλαινών σε αδικαιολόγητο κίνδυνο» τόνισε ο Ζαν Μισέλ Κουστό, γιος του Ζακ Υβ Κουστό, του φημισμένου Γάλλου ωκεανολόγου. «Δεν μπορούμε να στηρίξουμε ή να συμμετέχουμε σε αυτό το σχέδιο» πρόσθεσε σε ανακοίνωση του εξέδωσε για λογαριασμό του Whale Sanctuary Project. Όπως εξήγησε οι φάλαινες ενδεχομένως να μην είναι δυνατό να προσαρμοστούν στο νέο περιβάλλον και να επιστρέψουν στη «φυλακή» τους για φαγητό.
Από την πλευρά τους οι Ρώσοι επιστήμονες, που ανέλαβαν το έργο της απελευθέρωσης, υποστήριξαν ότι οι όρκες θα μπορούσαν να υποστούν τραυματισμούς και στρες, εάν επιχειρηθεί να μεταφερθούν στη Θάλασσα του Οχότσκ, ενώ σημείωσαν ότι η στρατηγική αυτή θα ήταν πολύ πιο περίπλοκη και θα απαιτούσε περισσότερο χρόνο.
Όσον αφορά στα σχέδια απελεύθερωσης των 87 μπελούγκα, διευκρίσαν ότι δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί.