Η “ευφυής” γεωργία και η ψηφιοποίηση της πρωτογενούς παραγωγής με τη χρήση των νέων τεχνολογιών είναι μια τάση που κερδίζει οπαδούς παγκοσμίως. Μετά από την ψηφιακή γεωργία, η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει προσπάθειες να εισάγει την τεχνολογία και στον τομέα της αλιείας.
Ένα δείγμα της “ευφυούς” αλιείας δίνει το εργαλείο CΑTCH, το πρώτο εγχείρημα της Ένωσης το οποίο επιστρατεύει τα ψηφιακά μέσα για την καταπολέμηση της παράνομης αλιείας. Το CATCH θα παρέχει μια ενιαία βάση δεδομένων για την παρακολούθηση των ελέγχων εισαγωγής σε πραγματικό χρόνο. Σε πρώτη φάση, η βάση δεδομένων θα παρέχει σε πραγματικό χρόνο πιστοποιητικά αλίευσης, δηλώσεις μεταποίησης και δήλωση εισαγωγέων. Σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό, πρόκειται για το πρώτο μόνο βήμα, καθώς οι νέες εκδόσεις του CATCH θα αναπτυχθούν τα επόμενα χρόνια.
Με το νέο εργαλείο, πρακτικά, ψηφιοποιείται το σύστημα ελέγχου και πιστοποίησης των αλιευμάτων, που εισέρχονται στην ευρωπαϊκή αγορά. Το καθεστώς πιστοποίησης αλιευμάτων θεσπίστηκε για να προστατεύσει την αγορά από προϊόντα που προέρχονται από παράνομη αλιεία. Ως εκ τούτου, απαιτούνται πιστοποιητικά για κάθε φορτίο αλιευτικών προϊόντων που εισέρχεται στην Ε.Ε., εξασφαλίζοντας ότι τα προϊόντα από τρίτες χώρες προέρχονται από νόμιμες πηγές.
Paperless εποχή
Το CATCH, το οποίο παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την προηγούμενη εβδομάδα, φιλοδοξεί να κάνει πλήρως ψηφιακή τη διαδικασία ελέγχου και πιστοποίησης των αλιευμάτων. Θα βοηθήσει τα κράτη-μέλη να εντοπίζουν τις περιπτώσεις παράνομων εισαγωγών, θα απλουστεύσει και θα επιταχύνει τους ελέγχους στα σύνορα της Ε.Ε. με τη μείωση του διοικητικού φόρτου, ενώ θα συμβάλει στη δημιουργία ίσων όρων ανταγωνισμού μεταξύ των κρατών-μελών, εξασφαλίζοντας ότι τα απορριφθέντα αλιεύματα σε ένα σημείο εισόδου δεν μπορούν να εισέλθουν στην Ε.Ε. από άλλη πύλη.
Επίσης, το ψηφιακό σύστημα CATCH θα βοηθήσει τις Κοινοτικές και εθνικές Αρχές να ελέγχουν τα εισαγόμενα ψάρια και να προειδοποιούν τις χώρες που ασκούν παράνομες αλιευτικές δραστηριότητες. “Το σημερινό, έγχαρτο, σύστημα πιστοποίησης έχει φτάσει στο όριο των δυνατοτήτων του, καθώς τα χάρτινα πιστοποιητικά είναι πιο εύκολο να παραβιαστούν”, αναφέρει η Επιτροπή.
“Η Ε.Ε. είναι παγκόσμιος ηγέτης στην καταπολέμηση της παράνομης αλιείας. Η πρόσβαση στην Ε.Ε. – τη μεγαλύτερη αγορά θαλασσινών στον κόσμο – αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα για να πεισθούν οι κυβερνήσεις και οι εξαγωγείς σε όλο τον κόσμο να σέβονται τους κανόνες προστασίας από την παράνομη, λαθραία και άναρχη αλιεία. Κάνουμε απλούστερη τη φροντίδα του ωκεανού μας και των καταναλωτών μας”, σχολίασε σχετικά o αρμόδιος Επίτροπος Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ. Carmenou Vella.