Αντιδράσεις, σχόλια και ακόμα ένα πεδίο πολιτικής σύγκρουσης αποτέλεσε η αναφορά του κ. Μητσοτάκη στην επταήμερη εργασία σε ερώτηση του Newsbomb.gr .
Στη χώρα µας προβλέπεται σύστηµα εξαήµερης ή πενθήµερης εργασίας. Κατόπιν συµφωνίας εργοδότη και εργαζοµένου, δύναται να συµφωνηθεί ότι ο εργαζόµενος θα απασχολείται είτε 6 ηµέρες την εβδοµάδα επί 7 ώρες ηµερησίως, είτε 5 ηµέρες την εβδοµάδα επί 8 ώρες ηµερησίως. Η επιλογή του ενός εκ των δύο συστηµάτων είναι υποχρεωτική.
Για τις επιχειρήσεις όπου ισχύει πενθήµερο σύστηµα απασχόλησης, η ηµέρα του Σαββάτου θεωρείται εξαιρετέα. Εφόσον, λοιπόν, ο εργαζόµενος εργαστεί κατά την ηµέρα αυτή, η απασχόλησή του θεωρείται παράνοµη και ο εργοδότης οφείλει να του καταβάλει το καταβαλλόµενο ηµεροµίσθιό του προσαυξηµένο κατά 30%.
Μόνο σε περίπτωση που συντρέχουν αυξηµένες και έκτακτες ανάγκες στην επιχείρηση, ο εργοδότης δύναται να απασχολήσει τον εργαζόµενο υπερωριακά, καταβάλλοντάς του το αντίστοιχο ποσό.
«Πόλεμος Μαξίμου-ΝΔ» για την επταήμερη εργασία
Πόλεμος ανακοινώσεων ξεκίνησε μετά την ερώτηση του Newsbomb.gr και της δημοσιογράφου Ευδοκίας Μύτιλη στη συνέντευξη του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με τις δηλώσεις του για τις συνθήκες εργασίας. Το Μαξίμου κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι προωθεί την επταήμερη εργασία και η Ν.Δ. έκανε λόγο για μηχανισμό λάσπης.
Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας:
Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε καθαρά για θέσπιση επταήμερης εργασίας. Αυτό είναι σαφές από τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Στη συνέχεια το επικοινωνιακό επιτελείο της ΝΔ επιδόθηκε σε μια αστεία προσπάθεια με στόχο να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα.
Κατανοούμε την ανάγκη τους να διαψεύσουν τα όσα ο ίδιος ο αρχηγός τους είπε, όμως η πραγματικότητα είναι συγκεκριμένη.
Η δυνατότητα συνεχούς επταήμερης λειτουργίας επιχειρήσεων, βιομηχανιών και εταιρειών ισχύει διαχρονικά και δεν έχει καμία σχέση με την επτάημερη εργασία για την οποία μίλησε ο κ. Μητσοτάκης.
Η σύμβαση στην επιχείρηση Παπαστράτος προβλέπει ότι εφόσον η επιχείρηση πάρει άδεια συνεχούς λειτουργίας και εφόσον εισαχθεί στην παραγωγή ένα νέο προϊόν, εργαζόμενοι και εργοδότης θα συμφωνήσουν την οργάνωση του χρόνου εργασίας σε βάρδιες, και δεν προβλέπει επταήμερη εργασία. Οι εργαζόμενοι, δηλαδή και με επταήμερη λειτουργία, θα εξακολουθούν να δουλεύουν με βάση όσα προβλέπει η εργατική νομοθεσία και σε καμία περίπτωση επταήμερο. Για την ιστορία, η επιχείρηση αυτήν τη στιγμή δουλεύει Δευτέρα έως Παρασκευή, με οχτάωρη εργασία.
Επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας υπήρχαν και θα υπάρχουν. Εργαζόμενοι συνεχούς και εξοντωτικής εργασίας υπάρχουν μόνο στα σχέδια του κ. Μητσοτάκη.
Εκεί όπου, επίσης, οι Συλλογικές Συμβάσεις είναι ιδεοληψίες και αγκυλώσεις, το 8ωρο ξεπερασμένο, τα κοινωνικά επιδόματα πελατειακές παροχές εξαγοράς, εκεί όπου το δώρο Χριστουγέννων και η 13η σύνταξη δεν πρέπει να υπάρχουν.
Το “αύριο” που υπόσχεται ο κ. Μητσοτάκης είναι κυριολεκτικά επιστροφή στο πιο σκληρό και εκμεταλλευτικό χτες για τους εργαζόμενους.
Η ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου:
Ο κ. Μητσοτάκης στη διακαναλική ξεπέρασε ακόμη και τον ίδιο τον εαυτό του. Χαρακτήρισε τη 13η σύνταξη “ξεδιάντροπο προεκλογικό επίδομα”. Και ενώ η σύνταξη αυτή θα είναι ΜΟΝΙΜΗ αρνήθηκε κατηγορηματικά να την εγγυηθεί», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Μέγαρο Μαξίμου.
«Για άλλη μια φορά μίλησε περιφρονητικά για τα κοινωνικά επιδόματα (επίδομα ανεργίας, επιδόματα αναπηρίας, οικογενειακά επιδόματα, κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης) τα συστατικά δηλαδή του κοινωνικού κράτους σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα, χαρακτηρίζοντάς τα ανακύκλωση της φτώχειας», επισημαίνει η ανακοίνωση και συνεχίζει: «Πηγαίνοντας ένα βήμα παρακάτω από την ανατριχιαστική του θέση για το ξεπερασμένο οκτάωρο, δεσμεύθηκε και για επταήμερη εργασία, δεσμεύθηκε δηλαδή ότι θα γυρίσει τους εργαζόμενους στον 18ο αιώνα».
«Τελικά ένα πράγμα εγγυάται ο αρχηγός της ΝΔ. Την ισοπέδωση των πολλών εν ονόματι της απολυταρχίας και του πλουτισμού των ελίτ. Στις 26 του Μάη θα λάβει την απάντηση από τον ελληνικό λαό», καταλήγει η ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου.