Υλικά συνταγής
3 ½ φλιτζάνια αλεύρι
25 γρ. νωπή μαγιά
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 φλιτζάνι ζεστό νερό
5-6 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλάκι αλάτι ψιλό και αλάτι χονδρό για το πασπάλισμα
200 γρ. ελιές πράσινες ψιλοκομμένες
200 γρ ψητές πιπεριές Φλωρίνης στραγγισμένες από το λάδι
4 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
1 κουταλάκι του γλυκού βασιλικό ή θυμάρι
λίγο ελαιόλαδο για το ταψί
Εκτέλεση συνταγής
Ανακατεύετε τη μαγιά με τη ζάχαρη και 1/4 φλιτζανιού ζεστό νερό. Αφήνετε το μείγμα να φουσκώσει για 30’.
Σ’ ένα μπολ ανακατεύετε το αλεύρι με τη μαγιά, το αλάτι και προσθέτετε το υπόλοιπο νερό και 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο. Ζυμώνετε καλά μέχρι να αποκτήσετε μια ζύμη λεία και μαλακή. Ζυμώνετε για 10’ και αφήνετε τη ζύμη σε ζεστό μέρος να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για 1 ώρα.
Δουλεύετε τη ζύμη ξανά σε αλευρωμένη επιφάνεια και τη χωρίζετε στα δύο. Απλώνετε τη μισή ζύμη σε καλά λαδωμένο ταψί πιέζοντάς τη με τα χέρια να πάει παντού. Απλώνετε επάνω τις ελιές, τις ψητές πιπεριές το σκόρδο, τη ρίγανη χωρίς να φτάνουν μέχρι την άκρη. Περιχύνετε με λίγο λάδι.
Απλώνετε την υπόλοιπη ζύμη πάνω από τη γέμιση και πιέζετε τις άκρες για να κολλήσουν οι 2 ζύμες μεταξύ τους. Τρυπάτε την επιφάνεια με πιρούνι και αφήνετε το ταψί σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει για 1 ώρα περίπου.
Αλείφετε την επιφάνεια με λίγο λάδι και πασπαλίζετε με χοντρό αλάτι. Ψήνετε σε δυνατό φούρνο για 15’ και ύστερα χαμηλώνετε τη θερμοκρασία του φούρνου και συνεχίζετε το ψήσιμο, μέχρι να ροδίσει το ψωμί και να ξεκολλά από τα τοιχώματα του ταψιού.