Μπυροκοιλιά. Μπάκα. Σαμπρέλα. Πολλά αστεία ονόματα για κάτι τόσο ενοχλητικό, έως και επικίνδυνο, δε βρίσκεις; Τα αισθητικά, πρακτικά και ψυχολογικά προβλήματα μιας κοιλιάς γεμάτη λίπος; Δεν κουμπώνουν πουκάμισα και σακάκια, δεν μπορείς να σκύψεις για να δέσεις τα κορδόνια σου, ντρέπεσαι να φορέσεις μαγιό, πιθανώς και κομπλάρεις να γδυθείς μπροστά σε μια γυναίκα.
Όμως, το πλεονάζον σπλαχνικό λίπος κρύβει και μεγάλους κινδύνους για την υγεία σου, ανεξάρτητα από το συνολικό βάρος του σώματός σου. Όλοι οι γιατροί μιλούν για αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου, διαβήτη τύπου 2, καρκίνο του παχέος εντέρου, υπνική άπνοια.
Πρόσθεσε, λοιπόν και άλλο ένα όνομα στο «σωσίβιό» σου -καθόλου αστείο αυτή τη φορά-: βόμβα αυτοκτονίας.
Το τίμημα της καλοπέρασης
Το λίγο ή πολύ λίπος που έχει αποθηκευθεί στην κοιλιά σου είναι το πιο πεισματάρικο που υπάρχει σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματός σου. Και παλεύοντας στο γυμναστήριο να το ρίξεις, πιο σίγουρο είναι ότι θα χτίσεις μυς παντού, αλλά το λίπος στην κοιλιά μπορεί να παραμένει.Γιατί; Ρίξε το φταίξιμο στην βιολογία.
«Ο αντρικός οργανισμός έχει την γονιδιακή τάση να αποθηκεύει πολύ εύκολα λίπος στην περιοχή της κοιλιάς, σε αντιδιαστολή με τις γυναίκες, οι οποίες το μαζεύουν στους γοφούς και τους μηρούς», λέει η διατροφολόγος Georgia Bellas και προσθέτει: «Και στις δυο περιπτώσεις, το λίπος αυτό δεν καίγεται ούτε εύκολα, ούτε γρήγορα, κυρίως, εξαιτίας της καθιστικής εργασίας και ζωής που έχει συνηθίσει να βιώνει ο άνθρωπος, από τη δεκαετία του ’50 και μετά. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός, πως ακόμη και αθλούμενοι ή αδύνατοι, ακόμη και πολύ ψηλοί άντρες αποκτούν εμφανή κοιλιά λίγο πριν ή λίγο μετά τα 30, καθώς κάθε θερμίδα που καταναλώνουν από τις τροφές βρίσκει πρόσφορο καταφύγιο στην κοιλιακή περιοχή -η οποία, συνήθως, είναι και η πιο αγύμναστη σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα».
Όπως αναφέρει η ειδικός, το σύνδρομο της παχιάς και πλαδαρής κοιλιάς στους άντρες οφείλεται και σε μερικές συνήθειες που αφορούν, κυρίως, τους πιο καλοπερασάκηδες από μας: περισσότερο αλκοόλ από το κανονικό, βαρεμάρα για άσκηση πριν ή μετά τη δουλειά, πολλά ματς στην τηλεόραση ή video games στον υπολογιστή, πρόχειρα φαγητά, παχυντικά φαγητά, γλυκά, ζάχαρη.
Η εξαφάνιση του λίπους στην κοιλιά δεν είναι μία μάχη, αλλά διαρκής πόλεμος
Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι το σωματικό λίπος γενικώς, είναι «μεταβολικά ενεργό» με υψηλή επίδραση στις ορμόνες. Αυτό έχει σαν συνέπεια την παραγωγή μορίων που αυξάνουν τις φλεγμονές ιδίως στα σπλάχνα, αυξάνουν την αντίσταση στην ινσουλίνη και οδηγούν σε μεταβολική νόσο. Και αυτά ακριβώς τα επιστημονικά συμπεράσματα είναι που πρέπει να σε κάνουν να αναθεωρήσεις τις απόψεις περί “σέξι μπυροκοιλιάς”.
«Το πιο δύσκολο κομμάτι στην προσπάθειά σου να απαλλαγείς από το κοιλιακό λίπος, είναι οι συνήθεις που πρέπει να αλλάξεις στη διατροφή και τον τρόπο ζωής σου, όσο ο χρόνος που πρέπει να αφιερώσεις για να το πετύχεις», τονίζει η Bellas. «Ακόμη και αν μειώσεις το ορατό, υποδόριο λίπος -αυτό που δείχνει την κοιλιά σου φουσκωμένη και πλαδαρή- μέσα σε λίγους μήνες με δίαιτα και γυμναστική, το σπλαχνικό λίπος είναι πολύ πιο επίμονο, μιας και καλύπτει ζωτικά όργανα, όπως το συκώτι και το πάγκρεας. Είναι επίσης και το πιο θανατηφόρο, όταν βρεθεί σε υψηλές συγκεντρώσεις».