Τον άμεσο τερματισμό των παράνομων ενεργειών του τουρκικού γεωτρύπανου «Φατίχ» (σ.σ. Πορθητής) και των υποστηρικτικών πλοίων που το συνοδεύει ζητά το «Ράδιο Κύπρος» με το μήνυμά του, προειδοποιώντας παράλληλα για σύλληψη όσων εμπλέκονται στις παράνομες ενέργειές του μέσω της κυπριακής ΑΟΖ μέσω διεθνούς εντάλματος σύλληψης.
Το μήνυμα του «Ράδιο Κύπρος», που είναι η συχνότητα μέσω της οποίας δίνονται πληροφορίες και οδηγίες προς ναυτιλομένους, δημοσιοποίησε το ΚΥΠΕ.
«Διεξάγετε παράνομες επιχειρήσεις στην αποκλειστική οικονομική ζώνη και στην υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι ενέργειες σας παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες ασφαλείας της ναυσιπλοΐας και διαπράττετε σοβαρά ποινικά αδικήματα βάσει των νόμων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όσα πρόσωπα και εταιρείες εργάζονται και/ή παρέχουν υπηρεσίες που υποστηρίζουν και υποκινούν τις παράνομες ενέργειες του ‘Φατίχ’ παραβιάζουν τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες ασφαλείας της ναυσιπλοΐας».
Ως εκ τούτου, συνεχίζει το μήνυμα, «θα αντιμετωπίσουν όλες τις συνέπειες στη βάση του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου και ένα διεθνές ένταλμα σύλληψης θα εκδοθεί εναντίον τους.
«Απαιτούμε όπως άμεσα τερματίσετε τις παράνομες ενέργειές σας», καταλήγει το μήνυμα.
Νέα πρόκληση Ακάρ
«Κόκκινο» έχει χτυπήσει η τουρκική προκλητικότητα με αφορμή την κυπριακή ΑΟΖ, με την Άγκυρα να διαμηνύει εκ νέου – αυτή τη φορά διά στόματος του υπουργού Άμυνας της χώρας Χουλουσί Ακάρ- ότι θα προχωρήσει σε γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και να προειδοποιεί πως «δεν θα επιτρέψει να καταπατηθούν τα δικαιώματά της».
Μετά τη χτεσινή αντιπαράθεση, ο Τούρκος υπουργός επανήλθε στο θέμα τονίζοντας ότι η Άγκυρα θα «υπερασπιστεί τα δικαιώματά της σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο».
«Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει να καταπατηθούν τα δικαιώματά της στην ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο Χουλουσί Ακάρ, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η πρόθεση της Άγκυρας να κάνει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ ήδη στην περιοχή βρίσκεται το γεωτρύπανο Fatih.
Όπως δήλωσε ο Ακάρ, «η Τουρκία είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, που προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο».
«Η Τουρκία είναι εγγυήτρια δύναμη, αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων» δήλωσε επίσης ο Ακάρ, ισχυριζόμενος παράλληλα ότι η Τουρκία δεν θα ανεχτεί τετελεσμένα.
«Τα ενεργειακά αποθέματα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να είναι γέφυρα για ειρήνη, διάλογο και κοινή ανάπτυξη» είπε ο υπουργός Άμυνας, προειδοποιώντας ότι η Τουρκία είναι σε θέση να υπερασπιστεί -εάν χρειαστεί- τα εθνική συμφέροντα και δικαιώματά της.
Το χρονικό της αντιπαράθεσης
Το «θερμόμετρο» άρχισε να ανεβαίνει από χτες, καθώς παρά τη σκληρή κριτική που δέχθηκε η Τουρκία από την Ε.Ε μέσω της Φεντερίκα Μογκερίνι, αλλά και των υπουργείων Εξωτερικών της Ελλάδας και της Κύπρου, η Άγκυρα απάντησε επιθετικά επιμένοντας στην ορθότητα των γεωτρήσεων που έχει προγραμματίσει στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Πάφου.
«Απορρίπτουμε τη δήλωση που έκανε σήμερα η κ. Φεντερίκα Μογκερίνι, Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, σχετικά με τις δραστηριότητες εξερεύνησης υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.
«Οι δραστηριότητες της Τουρκίας στον τομέα των υδρογονανθράκων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου βασίζονται στα νόμιμα δικαιώματά της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο. Όπως έχουμε τονίσει προηγουμένως πολλές φορές, έχοντας τη μακρύτερη παράκτια γραμμή στην περιοχή, θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά και τα συμφέροντά μας στην υφαλοκρηπίδα μας, καθώς και εκείνα των Τουρκοκυπρίων γύρω από το νησί της Κύπρου. Μέχρι στιγμής η Τουρκία δεν έχει αποφύγει να λάβει τα απαραίτητα προς αυτή την κατεύθυνση και δεν θα το πράξει στο μέλλον» τόνισε επίσης η εν λόγω ανακοίνωση.
Παράλληλα, τόνιζε ότι:
Η Ελληνοκυπριακή κυβέρνηση διακινδυνεύει ανεύθυνα την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο παραβιάζοντας τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και απορρίπτοντας τη συνεργασία παρά τις προειδοποιήσεις της Τουρκίας. Όσοι δεν έχουν λάβει μέτρα για την επίλυση αυτού του ζητήματος για χρόνια, δεν έχουν το δικαίωμα να μας συμβουλεύσουν.
Ανησυχία από την Ε.Ε. – Η ανακοίνωση της Μογκερίνι
Με ανακοίνωσή της η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι εξέφρασε την έντονη ανησυχία, εκ μέρους της Ε.Ε.
Υπενθυμίζοντας ότι, τον Μάρτιο του 2018, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είχε καταδικάσει έντονα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, η κ. Μογκερίνι κάλεσε «επειγόντως την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της και να απέχει από οποιαδήποτε παρόμοια παράνομη ενέργεια στην οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαντήσει με τον κατάλληλο τρόπο και σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο».
Η Κύπρος θα θέσει τις τουρκικές προκλήσεις στο Άτυπο Συμβούλιο Κορυφής στη Ρουμανία
Όπως έγινε γνωστό χτες, με αφορμή τις κινήσεις της Τουρκίας, ο Νίκος Αναστασιάδης θα θέσει στο ερχόμενο Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το θέμα των τουρκικών προκλήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Λευκωσία επικεντρώνει τις προσπάθειές της για αντιμετώπιση των τουρκικών ενεργειών εντός του πεδίου δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο σχεδιασμός για μια τέτοια εξέλιξη έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό, ενώ στόχος είναι να δημιουργηθεί κόστος για την Άγκυρα.
Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, συνέχεια αναμένεται να δοθεί στο Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο Σίμπιου της Ρουμανίας, στις 9 Μαΐου, όπου ο κ. Αναστασιάδης θα συζητήσει διεξοδικά το θέμα με τους Ευρωπαίους εταίρους.
Εξάλλου, η τουρκική κίνηση δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία και η Λευκωσία είχε κάνει την κατάλληλη προεργασία για να αντιμετωπίσει μια τέτοια εξέλιξη, όπως φανερώνουν και τα γρήγορα αντανακλαστικά της ΕΕ με την ανακοίνωση της Μογκερίνι.
Οι αρμόδιες αρχές είναι ενήμερες από τη στιγμή που το τουρκικό πλοίο-γεωτρύπανο «Πορθητής» ξεκίνησε την πορεία του με κατεύθυνση τη θαλάσσια περιοχή, δυτικά της Πάφου, τα μεσάνυχτα της Πέμπτης. Παράλληλα, η Λευκωσία τηρεί ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας με τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, χώρες της ΕΕ αλλά και γειτονικά κράτη. Ο Υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται σε συνεννόηση με ομολόγους του, ενώ την Τρίτη μεταβαίνει στο Παρίσι για επαφές.
Το υπουργείο Εξωτερικών είναι σε πλήρη κινητοποίηση ενώ έχει λάβει μια σειρά από μέτρα σε νομικό, διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο, πολλά από τα οποία έχουν ήδη ενεργοποιηθεί ήδη από τα τέλη του 2017.
Οι ίδιες διπλωματικές πηγές καταγράφουν επίσης την ικανοποίηση της Λευκωσίας για την πρόσφατη συζήτηση του θέματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας, όπου οι κυπριακές θέσεις αντιμετωπίστηκαν με κατανόηση και εκφράστηκε ανησυχία για τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις των τουρκικών ενεργειών στις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό.
Μετά την έκδοση σχετικής παράτυπης τουρκικής navtex για τη διενέργεια γεωτρήσεων μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου, ο «Πορθητής» συνοδευόμενος από τρία υποστηρικτικά πλοία, έχει σταθεροποιηθεί σε σημείο που βρίσκεται περί τα 40 ναυτικά μίλια ανατολικά του Ακάμα και 83 ναυτικά μίλια από τις τουρκικές ακτές.
Η περιοχή εμπίπτει εντός της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
ΥΠΕΞ: Σταματήστε άμεσα τις παράνομες δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ
Το ελληνικό ΥΠΕΞ έστειλε ξεκάθαρο και αυστηρό μήνυμα στη γείτονα.
«Καλούμε την Τουρκία να σταματήσει άμεσα τις παράνομες δραστηριότητές της, να σεβαστεί τα αναφαίρετα δικαιώματα της κυρίαρχης Κυπριακής Δημοκρατίας που ασκεί προς όφελος του συνόλου του Κυπριακού λαού και να αποστεί από περαιτέρω ενέργειες που υπονομεύουν τη σταθερότητα στην περιοχή, καθώς και την επανέναρξη συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού», ανέφερε με ανακοίνωσή του.
Παράλληλα, χαιρέτισε «την ψύχραιμη και νηφάλια στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας, που επιβεβαιώνει τον ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας και αξιόπιστου εταίρου στην Ανατολική Μεσόγειο».«Η Ελλάδα υπενθυμίζει το περιεχόμενο των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου 2018 και τις μετέπειτα σχετικές τοποθετήσεις της ΕΕ και παραμένει σε διαρκή επικοινωνία και συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και με τους κοινοτικούς της εταίρους και συμμάχους, για τις επόμενες ενδεδειγμένες ενέργειες», κατέληξε το υπουργείο Εξωτερικών.