Chernobyl: Μίνι σειρά για το πυρηνικό δυστύχημα


Τις τραγικές στιγμές μετά το πυρηνικό δυστύχημα του 1986 στο Τσερνόμπιλ αναβιώνει μία νέα τηλεοπτική σειρά του αμερικάνικου δικτύου HBO. Πρόκειται για την πρώτη τηλεοπτική.

Μια μίνι σειρά του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου HBO αναβιώνει τις τραγικές ώρες μετά το πυρηνικό δυστύχημα του 1986 στον πυρηνικό σταθμό Τσερνόμπιλ της Ουκρανίας, που τότε ανήκε στη Σοβιετική Ένωση. Ήδη έχουν γυριστεί πολλές ταινίες και ντοκιμαντέρ για το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία της ανθρωπότητας, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που γυρίζεται σειρά με το θέμα αυτό.

Το HBO, που θα μεταδώσει το πρώτο επεισόδιο του “Chernobyl” τη Δευτέρα 6 Μαΐου, έκανε ό,τι μπορούσε για να αναβιώσει με τον πιο ρεαλιστικό τρόπο τις ώρες εκείνες του Απριλίου του 1986. Ένα τεράστιο κτίριο στη Λιθουανία κατεδαφίστηκε προκειμένου να δημιουργηθεί το κατάλληλο σκηνικό για τα ερείπια του αντιδραστήρα νο4, ο οποίος εξερράγη στη μέση της νύκτας στη διάρκεια μιας δοκιμής ασφαλείας.

Σκηνές της σειράς γυρίστηκαν και στον πυρηνικό σταθμό της Λιθουανίας Ιγκναλίνα, ο οποίος τέθηκε εκτός λειτουργίας το 2009 και διαθέτει ίδιους αντιδραστήρες RBMK με αυτούς του Τσερνόμπιλ. «Αυτή η ιστορία απαιτεί σεβασμό», τόνισε ο Κρεγκ Μέιζιν, δημιουργός της μίνι αυτής σειράς των πέντε επεισοδίων μιλώντας στη διάρκεια του φεστιβάλ κινηματογράφου της Τραϊμπέκα.

«Και όλη αυτή η προσοχή στις λεπτομέρειες δίνεται για τον λόγο αυτό», τόνισε καθώς «διηγούμαστε την ιστορία μιας άλλης κουλτούρας». Αυτοκίνητα, ρούχα, γυαλιά, τα πάντα ως το πιο μικρό αξεσουάρ είναι προσεγμένα προκειμένου να ταξιδέψουν τον θεατή 33 χρόνια πριν στη Σοβιετική Ένωση. Η μόνη διαφορά είναι η γλώσσα: όλοι οι ηθοποιοί μιλούν αγγλικά. Εξάλλου η σειρά δεν ασχολείται μόνο με το ατύχημα, αλλά και με τη διαχείρισή του από τις αρχές.

Οι υπεύθυνοι του πυρηνικού σταθμού αρνήθηκαν την επιστημονική αλήθεια, όπως και οι πολιτικοί. Η ΕΣΣΔ ανακοίνωσε το δυστύχημα 48 ώρες μετά την έκρηξη, την ώρα που ένα ραδιενεργό σύννεφο κάλυπτε την Ευρώπη και ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ σχολίασε το συμβάν στις 14 Μαΐου, τρεις εβδομάδες αργότερα. Σύμφωνα με τον Μέιζιν, η άρνηση της πραγματικότητας παραπέμπει στα fake news και την αμφισβήτηση της κλιματικής αλλαγής, τα μεγάλα ζητήματα της εποχής μας.

«Αυτός ήταν και ένας βασικός λόγος για τον οποίο θέλαμε να κάνουμε τη σειρά αυτή», παραδέχθηκε. «Διεξάγεται ένας πόλεμος εναντίον της αλήθειας», τόνισε. Ο άνθρωπος «έχει μια μοναδική ικανότητα να διορθώνει τα λάθη του», αλλά επίσης «να αυταπατάται μέχρι να είναι πολύ αργά», εξήγησε ο Μέιζιν. Η σειρά “Chernobyl” δεν ασχολείται μόνο με «τους κινδύνους της πυρηνικής ενέργειας», αλλά «τα ψέματα και τον κίνδυνο της τύφλωσης».

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ