OHE και Unisef εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για εκτελέσεις πέντε ανηλίκων τις δύο τελευταίες εβδομάδες στο Ιράν και στη Σαουδική Αραβία.
«Στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε λάβει, δύο αγόρια ηλικίας 17 ετών εκτελέστηκαν σε μια φυλακή –όπου προφανώς κρατούνταν- στη Σιράζ, στο νότιο τμήμα της χώρας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Unicef
“Οι οικογένειες και οι δικηγόροι των αγοριών δεν είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων για την ποινή τους. Στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, πληροφορίες που έχουμε λάβει ανέφεραν πως τρία αγόρια που είχαν καταδικαστεί σε θάνατο εκτελέστηκαν στις 23 Απριλίου”, πρόσθεσε η Unicef, χωρίς να διευκρινίζει ποια ήταν η ηλικία τους.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ η Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των παιδιών αναφέρει πως «ούτε η θανατική ποινή ούτε η ισόβια κάθειρξη χωρίς δυνατότητα αποφυλάκισης μπορούν να επιβληθούν για αδικήματα που διαπράχθηκαν από άτομα κάτω των 18 ετών», υπενθυμίζει η Unicef.
Η Unicef υπογράμμισε επίσης την ανάγκη του σεβασμού του δικαιώματος σε μια δίκαιη δίκη για τους ανήλικους που κατηγορούνται για αδικήματα.
Στα τέλη Απριλίου, η Σαουδική Αραβία εκτέλεσε 37 πολίτες της που είχαν καταδικαστεί για «τρομοκρατία» ανεβάζοντας σε τουλάχιστον 100 τον αριθμό των εκτελεσθέντων στη χώρα από τις αρχές του έτους, σύμφωνα με καταμέτρηση που συντίθεται από επίσημες ανακοινώσεις. Στην παγκόσμια έκθεσή της για τη θανατική ποινή για το 2018, η ΜΚΟ Διεθνής Αμνηστία ανέφερε πως μετά την Κίνα (που δεν δημοσιεύει στατιστικά στοιχεία), οι χώρες οι οποίες προσέφυγαν πιο μαζικά στις εκτελέσεις είναι το Ιράν (253) και η Σαουδική Αραβία (149).
Πηγή: www.newsit.gr