Οι ταινίες – σταθμός, οι βραβεύσεις και ο εθισμός στα ναρκωτικά
Ο Τάκης Μόσχος γεννήθηκε στη Χαλκίδα. Σπούδασε στη Νομική Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια βρέθηκε στη Γερμανία.
Εκεί ξεκίνησε να σπουδάζει Κοινωνιολογία, την οποία τελικά παράτησε και ασχολήθηκε με τον πειραματικό κινηματογράφο. Αρχικά εργάστηκε ως μοντέλο, εργασία την οποία συνέχισε και όταν επέστρεψε στην Αθήνα. Ένας φίλος του από τη Χαλκίδα τον συνέστησε στον κριτικό κινηματογράφου Παναγιώτη Τιμογιαννάκη. Σύντομα έκανε την πρώτη του διαφήμιση, ενώ έπαιξε και ως κομπάρσος σε ένα αιγυπτιακό σίριαλ εποχής.
Ο πρώτος του επαγγελματικός ρόλος ήταν στην ταινία «Άγγελος» του Γιώργου Κατακουζηνού. Η ταινία διαγωνίστηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1982 και απέσπασε τα βραβεία καλύτερης ταινίας, σεναρίου και πρώτου ανδρικού ρόλου για τον Μιχάλη Μανιάτη. Κατόπιν, πάλι η τύχη τον έσπρωξε στη «Γλυκιά Συμμορία», την ταινία ορόσημο του Νίκου Νικολαΐδη, η οποία αντικατόπτριζε κάποιες από τις εμπειρίες του στην Γερμανία. Στην ταινία υποδύθηκε τον Αργύρη, έναν άνεργο ηθοποιό, που ζούσε στο περιθώριο και την παραβατικότητα. Η ταινία απέσπασε συνολικά οκτώ βραβεία, δίχασε κοινό και κριτικούς, ενθουσίασε όμως τη νεολαία μιας έντονα πολιτικοποιημένης εποχής μιλώντας μια διαφορετική γλώσσα και άφησε το δικό της στίγμα στην ιστορία του ελληνικού σινεμά με σκηνές εμβληματικές και «ατάκες» που αναπαράγονταν για χρόνια. Ο Τάκης Μόσχος είχε βραβευθεί και για το ρόλο του στην ταινία «Μετέωρο και σκιά» (1985), η οποία ήταν βασισμένη στη βιογραφία του ποιητή Ναπολέοντα Λαπαθιώτη.
Ο Τάκης Μόσχος έχει γυρίσει συνολικά 20 ταινίες, ενώ συμμετείχε σε επεισόδια του «Κόκκινου Κύκλου», στο «Η ζωή μας μια βόλτα» και σε άλλες τηλεοπτικές σειρές.
Η νέα του ζωή στη Σκόπελο
Ο ηθοποιός έχει μιλήσει ανοιχτά για τον εθισμό του στα ναρκωτικά, που κράτησε για περίπου 20 χρόνια. Όπως είχε δηλώσει, την πρώτη του επαφή με ναρκωτικές ουσίες την είχε κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας «Κόντρα». Για πολλά χρόνια έχασε τον εαυτό του και από ένα σημείο και πέρα, αποφάσισε να μη δέχεται προτάσεις και να αποκοπεί από την υποκριτική. Η περιπέτεια που έζησε τον έσπρωξε να αλλάξει στάση ζωής. Η Αθήνα τον κούρασε και έτσι πήρε την απόφαση να την εγκαταλείψει και να μείνει μόνιμα στο αγαπημένο του νησί, τη Σκόπελο.
Στη Σκόπελο, δηµιούργησε την Ερασιτεχνική Θεατρική Οµάδα Σκοπέλου (ΕΘΟΣ), µε σκοπό να διδάξει και να αναδείξει τη θεατρική τέχνη, ενώ παράλληλα έκανε µαθήµατα σε παιδιά Γυµνασίου.
Τον Οκτώβριο του 2018 εγκατέλειψε προσωρινά τη Σκόπελο και µετακόµισε στην Κοζάνη, όπου συµµετείχε στην παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ «Ρωµαίος και Ιουλιέτα», στον ρόλο του πατέρα Λαυρέντιου. Ωστόσο η υγεία του τον πρόδωσε και υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο. Παρά τις συστάσεις των γιατρών να περιορίσει τις δραστηριότητές του, συµµετείχε κανονικά στην περιοδεία και ετοιµαζόταν να ακολουθήσει το σχήµα στην Κροατία. Υπέστη όμως και νέο εγκεφαλικό επεισόδιο στην Αθήνα, το οποίο ξεπέρασε ενώ έμεινε σε κέντρο αποκατάστασης για να αναρρώσει.
Από τον Φεβρουάριο νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Αθήνας. Στις αρχές Μαρτίου, φίλοι και συνάδελφοί του είχαν απευθύνει έκκληση για βοήθεια, καθώς ανέμεναν να πάρει εξιτήριο, και χρειάζονταν χρήματα για θεραπεία σε κέντρο αποκατάστασης, καθώς και ένα σπίτι για να μείνει στη Σκόπελο. Ωστόσο, στο τέλος Μαρτίου ο Τάκης Μόσχος έπεσε σε κώμα, μετά από σειρά εγκεφαλικών επεισοδίων. Τελικά, άφησε την τελευταία του πνοή τη Δευτέρα (29/04/2019), σε ηλικία 68 ετών.
(Με πληροφορίες από mixanitouxronou.gr)