Αρκετές κατηγορίες μισθωτών του πρώην ΙΚΑ μπορούν να συνταξιοδοτηθούν εντός του 2019, με τα νέα όρια ηλικίας.
Αυτό που, ωστόσο, θα πρέπει να προσέξουν όσοι επιθυμούν την έξοδο σε σύνταξη τρέχον έτος είναι είτε να έχουν ήδη θεμελιώσει δικαίωμα και να μην το έχουν ακόμη ασκήσει ή να το θεμελιώνουν φέτος για πρώτη φορά.
Γράφει ο Γεώργιος Ι. Κουτσούκος Δικηγόρος – LL.M
Διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
Πιο συγκεκριμένα, εκείνες οι κατηγορίες των “παλαιών” ασφαλισμένων μισθωτών, οι οποίες θα πρέπει να σκεφθούν σοβαρά τη συνταξιοδότηση, αφορούν
α) σε άνδρες και γυναίκες με τουλάχιστον 15 χρόνια ασφάλισης για πλήρη ή μειωμένη σύνταξη,
β) σε άνδρες και γυναίκες με 10.000 ημέρες ασφάλισης,
γ) στις μητέρες με 5.500 ημέρες και ανήλικα,
δ) σε άνδρες και γυναίκες με 35 ή 40 χρόνια ασφάλισης και
ε) στους εργαζόμενους με ΒΑΡΕΑ.
Οι συγκεκριμένες ομάδες ασφαλισμένων μπορούν να επωφεληθούν ευνοϊκών διατάξεων που συνεχίζουν να τελούν σε ισχύ και μπορούν να συνταξιοδοτηθούν ακόμη και μια 10ετία νωρίτερα, λαμβάνοντας πλήρη σύνταξη σε ηλικίες 58 έως 61 ετών με 35, 36 ή 37 έτη ασφάλισης.
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες (ΟΑΕΕ), οι οποίοι έχουν ήδη συμπληρώσει (με πραγματικό χρόνο ή με εξαγορές) την 35ετία μέχρι 31/12/2012 και παραλλήλως συμπληρώνουν και τα 60 ηλικιακά τους έτη εντός του 2019, μπορούν να αποφύγουν τα 62, εκτός και αν επιθυμούν να πιάσουν το «ταβάνι» της 40ετίας, αξιοποιώντας, ως επί το πλείστον, εξαγορές πλασματικών ετών, εκτός και αν αυτές αποβούν αρκετά
δαπανηρές.
Επισημαίνεται ότι, όταν ο τελευταίος ενταχθείς φορέας είναι φορέας αυτοτελώς απασχολούμενων ή ελεύθερων επαγγελματιών», ξεκαθαρίζεται πλέον ότι είναι δυνατή η συνταξιοδότηση στα 60 αντί τα 62 σε ασφαλισμένους του πρώην ΟΑΕΕ που είχαν χρόνο διαδοχικής ή και παράλληλης ασφάλισης στο πρώην ΙΚΑ.
Μάλιστα, ο ΕΦΚΑ ξεκαθαρίζει ότι όσοι ασφαλισμένοι υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης και αυτή απορρίφθηκε λόγω του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, πλέον, μπορούν να επανυποβάλουν την αίτηση.
Βέβαια, ορίζεται ότι το συνταξιοδοτικό δικαίωμα θα ξεκινά από την ημερομηνία υποβολής της νέας αυτής αίτησης.
Δύο είναι οι βασικές κατηγορίες ασφαλισμένων που μπορούν να κάνουν χρήση των νέων δεδομένων. Ασφαλισμένοι που είχαν συμπληρώσει 35ετία έως το 2012, αλλά δεν είχαν συμπληρώσει τα 60 έτη της ηλικίας τους στις 18 Αυγούστου του 2015 και συνεπώς δεν θεμελίωσαν τότε δικαίωμα με τις διατάξεις του ΟΑΕΕ, καθώς και μητέρες ανηλίκων που είχαν ανήλικο παιδί και 5.500 ημέρες ασφάλισης (18,4 έτη ασφάλισης) μέχρι τις 31/12/2012. Εφόσον έχουν τελευταίο φορέα ασφάλισης τον πρ. ΟΑΕΕ νυν ΕΦΚΑ, μπορούν πλέον να αποχωρήσουν νωρίτερα από τα 62.