Τον κεντρικό ρόλο της Ελλάδας ως περιφερειακού κόμβου διασυνδεσιμότητας, με παγκόσμια σημασία και εμβέλεια στο πλαίσιο και του σύγχρονου δρόμου του Μεταξιού, ανέδειξε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του, στο 2ο Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου του σύγχρονου «Δρόμου του Μεταξιού».
Ο κ. Τσίπρας πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Κίνα, όπου μεταξύ άλλων, έχει διμερείς συναντήσεις με τον Κινέζο Πρωθυπουργό, Li Keqiang και τον Κινέζο Πρόεδρο, Xi Jinping.
Στις εργασίες του φόρουμ «Belt and Road Forum II», ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στο λιμάνι του Πειραιά, το οποίο μετεξελίσσεται «σε παγκόσμια πύλη προς την Ευρώπη για προϊόντα που έρχονται από κινεζικά και ασιατικά λιμάνια μέσω της Διώρυγας του Σουέζ. Και στόχος μας είναι να συνδεθεί με δίκτυα μεταφορών προς τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη» τόνισε. Ανέφερε, επίσης, ότι ευελπιστεί σε περισσότερες κινεζικές επενδύσεις στη χώρα μας, στο χρηματοπιστωτικό και τεχνολογικό τομέα.
Ειδικότερα για την Ελλάδα, οι στοχεύσεις της Πρωτοβουλίας του σύγχρονου «Δρόμου του Μεταξιού» συμβαδίζουν με σημαντικούς περιφερειακούς οικονομικούς στόχους που έχουμε θέσει και θέλουμε να προωθήσουμε, αφήνοντας πίσω μας την κρίση, είπε ο πρωθυπουργός.
«Η χώρα μου σήμερα εκμεταλλεύεται και θέλει να αξιοποιήσει τη μοναδική γεωπολιτική της θέση στο αντάμωμα τριών ηπείρων, καθώς και τον ρόλο της ως δύναμη με παγκόσμια εμβέλεια στους τομείς της ναυτιλίας και του τουρισμού.
Θέλουμε η γειτονιά μας, η Νοτιανατολική Μεσόγειος, αλλά και τα Βαλκάνια να μην είναι το σύνορο ανάμεσα στη Δύση και στην Ανατολή. Αλλά να είναι η γέφυρα ανάμεσα στη Δύση και στην Ανατολή.
Να γίνει η περιοχή μας παγκόσμιος κόμβος μεταφορών, ενέργειας και εμπορίου. Η κινεζική επένδυση, η επένδυση της Κινεζικής Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, παίζει κεντρικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια» τόνισε.
Για τα δίκτυα διασυνδεσιμότητας από την Ελλάδα στα Βαλκάνια, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένει περαιτέρω ενίσχυση με κινεζικές επενδύσεις στη χώρα μας, στον χρηματοπιστωτικό και τον τεχνολογικό τομέα.
«Η Ελλάδα προωθεί μια ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και σε αυτό το πλαίσιο προωθούμε την διμερή στρατηγική σχέση με την Κίνα, έχουμε αναπτύξει μια εξαιρετικά επιτυχή πρωτοβουλία με Βαλκανικές χώρες, την Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Σερβία, που επικεντρώνεται σε προγράμματα διασυνδεσιμότητας. Λύσαμε μια διαφορά 30 χρόνων με το βόρειο γείτονά μας, τη Βόρεια Μακεδονία και αυτό ενισχύει τη δυναμική για την σταθερότητα και την ανάπτυξη στην περιοχή μας, αλλά ταυτόχρονα είμαστε και γέφυρα των Βαλκανίων με τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο μέσα από τριμερή σχήματα συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου-Ισραήλ και άλλων σημαντικών χωρών στην περιοχή μας.
Στο πλαίσιο αυτό και με το νέο ρόλο που έχουμε αναλάβει στην περιοχή μας, διαβλέπουμε ακόμα περισσότερο στην ενίσχυση της συνεργασίας ΕΕ-Κίνας, στο πλαίσιο των διεθνών κανόνων που διέπουν τους όρους του εμπορίου καθώς και των επιμέρους δεσμεύσεών μας ως μέλη της ΕΕ» κατέληξε ο πρωθυπουργός.