Αλήθεια αναρωτήθηκες ποτέ …ποιά είναι η εποχή της σοκολάτας; Υπάρχει εποχή της σοκολάτας; Εντάξει… μπορώ να δεχτώ ότι τα Χριστούγεννα είναι η εποχή που απαιτεί σοκολάτα αλλά μήπως το Πάσχα δεν είναι; Το φθινόπωρο πάλι τί αποζητάς με τις πρώτες ψύχρες; Μια ζεστή σοκολάτα σκέτη ή ποτισμένη με λίγο καφέ. Και την άνοιξη όμως, εκείνη η καταπληκτική mousse σοκολάτας με την ανάλαφρη δροσιά της που προοιωνίζει το καλοκαίρι δεν είναι θεσπέσια και εθιστική; Για να μην πω για τον χειμώνα, δίπλα στο τζάκι όταν η σοκολάτα από απλά ζεστή γίνεται πολύ ζεστή, μήπως δεν πάει ένα επίπεδο πιο πάνω; Κι έρχεται το καλοκαίρι με το παγωτό σοκολάτα και σου κλέβει την ψυχή και μαζί και την γευστική μνήμη!
Εγώ πάντως …εποχή της σοκολάτας δεν βρίσκω!! Για μένα κάθε εποχή έχει και τις δικές της σοκολατένιες λιχουδιές με αποκορύφωμα τις σοκολατένιες τούρτες! Ποιός μπορεί να αντισταθεί σε μια σοκολατένια τούρτα; Κανείς, φυσικά!
Και ιδιαίτερα σε μια σοκολατένια τούρτα σαν αυτή που σου δείχνω στις φωτογραφίες κι όχι για να σε κάνω να λιγωθείς, να λιγουρευτείς και να λαχταρήσεις αλλά για να σε πείσω να την φτιάξεις μια που είναι τόσο εύκολη όσο καμιά άλλη αλλά και τόσο νόστιμη που δεν θα αφήνεις από τα χέρια σου το κουτάλι!!
Ακόμα κι εσύ που δεν έχεις ξαναφτιάξει τούρτα θα εκπλαγείς και θα τους ξετρελλάνεις όλους. Για βάση φτιάχνεις ένα πανεύκολο κέικ, οικονομικό και αφράτο ενώ για κρέμα χτυπάς, απλά, μια κρέμα γάλακτος όπου προσθέτεις μια γρήγορη γκανάς με βούτυρο! ‘Ετσι! Τόσο απλά κι εύκολα, σου το είπα!!
Τί λες; Δεν αξίζει να το δοκιμάσεις;
Τούρτα… φουλ της σοκολάτας
Περιγραφή: Φούλ της σοκολάτας… μια τούρτα τόσο εύκολη όσο και νόστιμη
Μέγεθος: διάμετρος 20-22 εκ.
ΥΛΙΚΑ
Για το κέικ
60 γρ. βούτυρο λιωμένο, σε θερμοκρασία δωματίου
150 γρ. ζάχαρη καστανή
1 αυγό μεγάλο
110 ml αριάνι
150 γρ. φαρίνα που φουσκώνει
2 κ.σ. ηλιέλαιο ή αραβοσιτέλαιο
1 φακελάκι βανίλιας (βανιλέτα)
Για την mousse-κρέμα γέμισης
500 γρ. κρέμα γάλακτος φυτική, πολύ κρύα
70 γρ. βούτυρο
1 κουβερτούρα (200 γρ.) με 55% κακάο
80 ml γάλα
Για την κάλυψη του κέικ
Μερέντα σοκολάτας υγείας
Για την διακόσμηση του κέικ
Πουράκια σοκολάτας (καφέ και λευκά)
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Για το κέικ (μπορεί να γίνει και από την προηγούμενη μέρα)
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
Σε ένα μπολ, χτυπάμε το αυγό με την ζάχαρη και την βανίλια.
Προσθέτουμε το βούτυρο και το ηλιέλαιο συνεχίζοντας το χτύπημα για 2-3 λεπτά.
Μόλις το μείγμα φουσκώσει προσθέτουμε εναλλάξ το αριάνι και την φαρίνα, σε δύο δόσεις, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα σιλικόνης (μαρίζ).
Καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί μια φόρμα με διάμετρο 20-22 εκ.
Βάζουμε το μείγμα στην φόρμα και ψήνουμε για 25-30 λεπτά.
Αφού ψηθεί το κέικ, το βγάζουμε από τον φούρνο, το αφήνουμε για 20 λεπτά να κρυώσει και το ξεφορμάρουμε.
Το αφήνουμε να κρυώσει καλά, για 2 ώρες και μετά το κόβουμε σε δύο κομμάτια.
Για την κρέμα γέμισης – mousse
Βάζουμε σε ειδικό μπολ για φούρνο μικροκυμμάτων, το βούτυρο, την κουβερτούρα κομμένη σε κομμάτια και 100 ml κρέμα γάλακτος.
Καλύπτουμε το μπολ με διαφανή μεμβράνη και το βάζουμε στον φούρνο μικροκυμμάτων για 2 λεπτά στους 300 βαθμούς.
Μετά τον χρόνο αυτό, και αν το βούτυρο έχει λιώσει βγάζουμε το μπολ από τον φούρνο μικροκυμμάτων και ελέγχουμε αν η σοκολάτα μπορεί να λιώσει εντελώς και το μείγμα να ομογενοποιηθεί.
Ανακατεύουμε καλά το μείγμα και το αφήνουμε για μισή ώρα να κρυώσει και να σφίξει λίγο.
Χτυπάμε την φυτική κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει παχύρρευστη σαν γιαούρτι.
Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο με την λιωμένη σοκολάτα και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρις ότου έχουμε μια σφιχτή σοκολατένια σαντιγύ-mousse.
Φτιάχνουμε την τούρτα
Σε μια πιατέλα, βάζουμε τον ένα δίσκο του κέικ.
Το αλείφουμε καλά με μερικές κουταλιές της σούπας Μερέντα σοκολάτας υγείας.
Από πάνω στρώνουμε την μισή mousse-κρέμα.
Αφήνουμε για μισή ώρα στο ψυγείο και μετά τοποθετούμε επάνω στην κρέμα τον δεύτερο δίσκο του κέικ.
Το αλείφουμε και πάλι με Μερέντα σοκολάτας υγείας και απλώνουμε από πάνω την υπόλοιπη mousse-κρέμα.
Διακοσμούμε με πουράκια και βάζουμε στο ψυγείο.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Εύκολη, απλή και με υπέροχη γεύση αυτή η τούρτα γίνεται σε χρόνο ρεκόρ ακόμα και από έναν αρχάριο.