Φυγή από την Πολακειάδα επιχειρεί η κυβέρνηση προγραμματίζοντας τις επόμενες κινήσεις της οι οποίες είναι άμεσα συνδεδεμένες με το μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα και τα μέτρα ελάφρυνσης που θα πάρει η κυβέρνηση αμέσως μετά τις γιορτές του Πάσχα.
Ο πρωθυπουργός επιθυμεί με αυτό τον τρόπο να κατευνάσει τις αντιδράσεις που υπάρχουν σε ένα κομμάτι της κοινωνίας αλλά και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα Πολάκη, καθώς οι πληροφορίες λένε ότι η Κουμουνδούρου εισέπραξε τις διαμαρτυρίες πολλών μελών και στελεχών του κυβερνώντος κόμματος οι οποίοι διαφώνησαν με τον χειρισμό της υπόθεσης Κυμπουρόπουλου από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας.
Όπως έλεγαν μάλιστα κορυφαία στελέχη του κόμματος ο τρόπος του Παύλου Πολάκη έφερε σε δύσκολη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς δίχασε το κόμμα δεδομένου ότι ο σκληρός πυρήνας του κυβερνώντος κόμματος αντέδρασε έντονα κατά του υπουργού, ενώ ένα άλλο κομμάτι πιο ριζοσπαστικό τον κάλυψε αναγνωρίζοντας του ότι έκανε πολιτική παρέμβαση με λάθος τρόπο. “Σφάζει” με το γάντι τον Πολάκη ο Τσακαλώτος! “Πρέπει να υπάρχουν όρια”!
Η κυβέρνηση πάντως – λένε οι ίδιοι άνθρωποι- δεν πρόκειται να ακολουθήσει την αξιωματική αντιπολίτευση στην συζήτηση αυτή καθώς η Πειραιώς είδε το θέμα ως χρυσή ευκαιρία για να ξεφύγει από τα δυσάρεστα που είχε μπροστά της να αντιμετωπίσει όπως οι περικοπές των δώρων και των επιδομάτων.Επιχείριση αποκατάστασης των αδικιών
Έτσι ο πρωθυπουργός χθες πραγματοποίησε την σύσκεψη που είχε προαναγγείλει και στην οποία μετείχαν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Χουλιάρακης. Εκεί μελετήθηκαν αναλυτικά όλες οι κινήσεις οικονομικής ανακούφισης των πολιτών που θα κάνει η κυβέρνηση έχοντας ως όπλο το πρωτογενές πλεόνασμα
«Μπορούμε τώρα να καταστρώσουμε ένα συνολικό σχέδιο προσανατολισμένο όχι στην τρέχουσα συγκυρία αλλά στην επόμενη τετραετία με στόχο μόνιμες ελαφρύνσεις που θα δώσουν μεγάλη ώθηση στην ανάπτυξη και θα ενισχύσουν περαιτέρω τον ενάρετο κύκλο στον οποίο έχει μπει η οικονομία χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού» είπε σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός.
Στην σύσκεψη αναγνωρίστηκε η ανάγκη να συνεχιστεί και να βαθύνει η νέα οικονομική πολιτική που εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβρη του 2018 στη ΔΕΘ από την κυβέρνηση με τη λήψη μόνιμων μέτρων φορολογικής και εισφοροδοτικής ελάφρυνσης, αλλά και μέτρων αύξησης των κοινωνικών δαπανών (επίδομα ενοικίου, μόνιμες προσλήψεις).
Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμήθηκε ότι «μετά και το νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά και τις αποφάσεις για την νομοθέτηση των ρυθμίσεων των 120 δόσεων, είναι αναγκαίο και εφικτό να ληφθούν νέα άμεσα μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης και σταδιακής αποκατάστασης των αδικιών της μνημονιακής περιόδου προς όφελος της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας».
Στα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα έχει κατά καιρούς συζητηθεί να συμπεριληφθούν οι ελαφρύνσεις στον ΦΠΑ (είτε με μείωση του κανονικού συντελεστή 24% είτε με μετατάξεις από τον κανονικό στον μειωμένο συντελεστή), η μείωση του εισαγωγικού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από το 22% στο 20%, όπως και νέες διορθωτικές κινήσεις στον ΕΝΦΙΑ.
Πηγή: www.newsit.gr