Είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά ιστορικά αξιοθέατα της Ευρώπης και από μερικούς θεωρείται ως η απάντηση στο Σινικό Τείχος της Κίνας. Το Ovech Fortress είναι ένα πέτρινο οχυρό που βρίσκεται ανατολικά της πόλης της Προβάντια στη Βουλγαρία και είναι ένα από τα πιο δύσβατα φρούρια στη χώρα. Είναι χτισμένο σε ένα οροπέδιο και από όλες τις πλευρές περιβάλλεται από βράχους ύψους 11 έως 25 μέτρων.
Σύμφωνα με αρχαιολογικές έρευνες το φρούριο χρησιμοποιήθηκε τις περιόδους από τον 3ο αιώνα μέχρι τις πρώτες δεκαετίες του 7ου αιώνα και στη συνέχεια από τον 10ο μέχρι τα τέλη του 17ου αιώνα. Οι κάτοικοί του ήταν κυρίως Θράκες, Ρωμαίοι, Βούλγαροι, Βυζαντινοί και Τούρκοι.
Η φυσική αυτή ακρόπολη χρησιμοποιήθηκε από τους Θράκες. Τον 3ο – 4ο αιώνα, οι Ρωμαίοι έχτισαν το φρούριο Provaton και το Khan Omurtag και πιθανότατα χρησιμοποίησαν το Ovech αργότερα, αλλά έγινε περισσότερο γνωστό κατά την περίοδο της Δεύτερης Βουλγαρικής Βασιλείας, με την ηγεμονία του Peter II και Kaloyan. Στον 13ο – 14ο αιώνα, το οχυρό Ovech καθιερώθηκε όχι μόνο ως στρατιωτικό, αλλά και ως θρησκευτικό και διοικητικό κέντρο της περιοχής.
Στα τέλη του 13ου αιώνα, ένας στρατός από 30 Οθωμανούς στρατιώτες κατέλαβε το Ovech. Το 1409 έγινε το κέντρο της εξέγερσης του Fruzhin, γιου του Shishman, αλλά καταλήφθηκε και πάλι από τον Musa, γιο του Bayazid Ι. Στα μέσα του 15ου αιώνα, ο στρατός του Vladislav Varnenchik κατέστρεψε το Ovech. Αν και αποκαταστάθηκε από τους Οθωμανούς, το φρούριο έχασε τον αρχικό σκοπό του και εγκαταλείφθηκε τελικά στα τέλη του 17ου αιώνα.
Το οχυρό είναι προσβάσιμο από διάφορα σημεία, το πιο δημοφιλές όμως σημείο είναι μέσω μιας διαδρομής που οδηγεί κατευθείαν στην κορυφή. Προσφέρει τη δυνατότητα στους ταξιδιώτες να καθίσουν και να απολαύσουν τη χλωρίδα και πανίδα που απλώνεται στο δρόμο προς το οχυρό, ενώ είναι ιδανικό και για οικογενειακό τουρισμό. Με την άφιξη στο οχυρό, μια εκπληκτική πανοραμική θέα της πόλης της Προβάντια και της γύρω περιοχής περιμένει τους επισκέπτες.
Το φρούριο έχει τρεις εισόδους:
η ανατολική είσοδος διατηρείται στην αρχική της μορφή, με πέτρινες σκάλες χτισμένες στους βράχους και είναι βολική για τους επισκέπτες με ιδιωτικά οχήματα.
η δυτική είσοδος είναι προσβάσιμη από την πόλη μέσω μιας σπειροειδούς σκάλας με 111 σκαλοπάτια.
η βόρεια είσοδος που είναι και η κύρια, έχει μπροστά της μια γέφυρα μήκους 150 μ. που συνδέει το φρούριο με το γειτονικό οροπέδιο Ταβίτη.
Επιπλέον, στο φρούριο διατηρείται η βάση τριών μεσαιωνικών εκκλησιών, μία εκ των οποίων είναι μητροπολιτική. Παλαιότερα, υπήρχε ένα σύστημα ύδρευσης, το οποίο περιλάμβανε ένα πηγάδι 79 μέτρων, καθώς και μια φυλακή ιπποτών και ένα μονοπάτι επονομαζόμενο Το Μονοπάτι του Διαβόλου.