Κίνα και ΗΠΑ ανταγωνίζονται όχι μόνο στην απόκτηση φονικότερων οπλικών συστημάτων, αλλά και την αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης στο πότε θα εμφανιστούν βλάβες σε οπλικά συστήματα, κάτι που μειώνει το κόστος επισκευών.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο επιχειρηματίας Tom Siebel. Ο Siebel είναι ιδιοκτήτης της εταιρείας C3IOT στη Silicon Valley, η οποία στοχεύει στην πρόβλεψη κακής λειτουργίας συστημάτων. Στο παρελθόν, ο Siebel πέτυχε τη μείωση του κόστους λειτουργίας της Baltimore Gas Electric κατά $20 εκατ. τον χρόνο ελέγχοντας το δίκτυο μεταφοράς ενέργειας, κάτι που έφερε το 2011 στην πόρτα του Κινέζους αξιωματούχους, με προσφορές εργασιών για τεράστιες αποσβέσεις χρημάτων. Σύμφωνα με το «C4ISRNET», ο Siebel απέκρουσε τις προτάσεις και τέσσερα έτη μετά, αποδέχθηκε να εργασθεί για το Αμερικανικό Πεντάγωνο.
Η ιστορία του Siebel δείχνει ότι οι ΗΠΑ είναι αρκετά πίσω από την Κίνα στο συγκεκριμένο χώρο ή ότι η Ουάσινγκτον μόλις τώρα γοητεύεται να εφαρμόσει τέτοιες δράσεις για στρατιωτικούς σκοπούς.
Τα οπλικά συστήματα κοστίζουν ολοένα και περισσότερο, ενώ «συνταξιοδοτούνται» αργότερα από ότι στο παρελθόν, μια τάση με αυξητικές τάσεις στο μέλλον που θα καταστήσει εφαρμογές, όπως του Siebel, αναγκαίες. Η πρώτη δουλειά της C3IOT για το Πεντάγωνο αφορούσε τα E-3 Sentry. Ακολούθησαν τα C-5, F-15, F-16, F/A-18 και F-35. Σειρά πήρε μετά ο Αμερικανικός Στρατός και το ΤΟΜΑ Bradley. Το αποτέλεσμα: Ο Siebel αύξησε σε ένα έτος το δείκτη διαθεσιμότητας των εναέριων μέσων του προγράμματος κατά 40%. Κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξοικονόμηση $15 δις τον χρόνο, εφόσον οι συγκεκριμένες εφαρμογές επεκταθούν στο σύνολο των αμερικανικών εναέριων μέσων!
Μένει, ωστόσο, να αποδειχθεί…