Η κυβέρνηση υπόσχεται φορολογικές ελαφρύνσεις τις οποίες θα ανακοινώσει αμέσως μετά το Πάσχα, λίγο πριν από τις ευρωεκλογές. Στα σενάρια για τον νέο κύκλο παροχών περιλαμβάνεται και η διανομή έξτρα μερίσματος, άμεσα πριν από το τέλος του έτους.
Μία δήλωση της υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου στην ΕΡΤ ήρθε να αναδείξει το νέο κυβερνητικό αφήγημα παροχών μετά την εκτίναξη του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2018 στο 4,3% του ΑΕΠ. Η υφυπουργός είπε, ότι «δεν είμαστε πλέον σε πρόγραμμα για να περιμένουμε το τέλος του χρόνου όπως κάναμε το προηγούμενο διάστημα για να δώσουμε αυτό που θα απομείνει, εκεί που θέλουμε να το δώσουμε, έχουμε τη δυνατότητα επειδή οι προβλέψεις μας είναι σωστές, ξέρουμε τι μας περιμένει, δεν χρειάζεται να περιμένουμε μέχρι το τέλος του χρόνου…».
Αναφερόμενη στις φοροελαφρύνσεις προανήγγειλε τη μείωση του ΦΠΑ και του εισαγωγικού συντελεστή φορολόγησης των φυσικών προσώπων. Όπως είπε «στο τραπέζι βρίσκονται διάφορες προτάσεις, τις κοστολογούμε και μετά το Πάσχα θα αποφασίσουμε. Και μείωση του ΦΠΑ έχει συζητηθεί και μείωση του κατώτερου φορολογικού συντελεστή έχει συζητηθεί. Έχουν μπει στο τραπέζι αρκετά. Θα κοστολογηθούν».
Τα σενάρια που εξετάζονται περιλαμβάνουν τη μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 22%, τη μετάταξη προϊόντων όπως είδη διατροφής από τον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ στον χαμηλό (13%), τη μείωση του εισαγωγικού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από το 22% στο 20% και την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 30.000 ευρώ.
Σε ερώτηση σχετική με τον ΦΠΑ στην εστίαση η υφυπουργός διευκρίνισε ότι το θέμα είναι ευρύτερο επαναλαμβάνοντας ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν μετά το Πάσχα. Ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει τη θεσμοθέτηση των ελαφρύνσεων πριν στηθούν οι κάλπες των εθνικών εκλογών.
Μετά το Πάσχα θα κατατεθούν στη Βουλή, όπως είπε η υφυπουργός, και οι ρυθμίσεις για τις 120 δόσεις στην εφορία και τα Ταμεία. Για τη ρύθμιση της εφορίας είπε ότι θα είναι πιο ευνοϊκή για τα χαμηλά εισοδήματα, ενώ για τα υψηλότερα ο αριθμός των δόσεων θα καθορίζεται ανάλογα με το εισόδημα του φορολογούμενου και το ύψος της οφειλής. Ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων θα ξεκινάει από 18 και θα φθάνει τις 120 τις οποίες θα κερδίζουν οι οφειλέτες με χαμηλό εισόδημα.