Στις… επάλξεις ο επιθεωρητής Μεγκρέ 30 χρόνια μετά τον θάνατο του “πατέρα” του.


Ο επιθεωρητής Μεγκρέ αναλαμβάνει εκ νέου υπηρεσία 30 χρόνια μετά τον θάνατο του δημιουργού του

Ο επιθεωρητής Μεγκρέ επανακάμπτει στην ενεργό δράση… 90 χρόνια μετά την πρώτη του εμφάνιση σε ένα μυθιστόρημα του βέλγου συγγραφέα Ζορζ Σιμενόν (1903–1989), που έφυγε από τη ζωή πριν από 30 χρόνια.

Με αφορμή αυτή τη διπλή επέτειο, οι εκδόσεις Omnibus (όμιλος Editis) πήραν την πρωτοβουλία να επανεκδώσουν σε 30.000 αντίτυπα «‘Ολον τον Μεγκρέ» , δηλαδή 103 μυθιστορήματα και νουβέλες συγκεντρωμένα σε δέκα τόμους με εξώφυλλα εικονογραφημένα από τον Γάλλο Ζακ ντε Λουστάλ, καλλιτέχνη κόμικς. Ο επιθεωρητής Μεγκρέ και η επιστροφή

Στο σινεμά, ο κινηματογραφιστής Πατρίς Λεκόντ θα σκηνοθετήσει φέτος το φθινόπωρο τον Ντανιέλ Οτέιγ που θα υποδυθεί τον επιθεωρητή σε μια ταινία βασισμένη στο μυθιστόρημα «Maigret et la jeune morte». Προαναγγέλλονται νέα ακουστικά βιβλία του Μεγκρέ.

Ο Πιέρ Ασουλίν, μέλος της Ακαδημίας Γκονκούρ και συγγραφέας μιας βιογραφίας του Ζορζ Σιμενόν («Simenon», εκδ. Folio), και ο Φιλίπ Κλοντέλ υπογράφουν ο καθένας έναν πρόλογο σε έναν από τους τόμους της ανθολογίας του Omnibus, μαζί με άλλους συγγραφείς, όπως ο γάλλος ακαδημαϊκός Ντομινίκ Φερναντέζ, ο σκηνοθέτης Μπερτράν Ταβερνιέ και ο ηθοποιός Μπρυνό Σολό.

Το όνομα του Μεγκρέ πρωτοεμφανίστηκε το 1929 στα κείμενα του Σιμενόν (που τότε υπέγραφε με το ψευδώνυμο Ζορζ-Μαρτέν Ζορζ) στο αισθηματικό μυθιστόρημα «Une ombre dans la nuit», αλλά τότε είχε τα χαρακτηριστικά γιατρού.

Γιατρός ή επιθεωρητής; Στη βιογραφία του για τον Σιμενόν, ο Πιερ Ασουλίν σημειώνει ότι ο επιθεωρητής Μεγκρέ θα παραδεχτεί αργότερα ότι ήταν ένας αποτυχημένος γιατρός.

Πράγματι, ο Ζιλ Μεγκρέ, ο αστυνομικός που εκατομμύρια αναγνώστες γνωρίζουν, έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του το 1930 στο «Train de nuit» που υπογράφει ο Κριστιάν Μπριλς, άλλο ψευδώνυμο του Σιμενόν), αλλά δεν έχει ακόμη παρά μια δεύτερη θέση στο μυθιστόρημα.Ουδεμία επιτυχία

Ο πρώτος «αληθινός» Μεγκρέ θα πρέπει να είναι αυτός που ερευνά στο αισθηματικό και αστυνομικό μυθιστόρημα «La Maison de l’ inquietude», αλλά ο Σιμενόν εκτιμά ότι το μυθιστόρημα δεν είναι πετυχημένο και αρνήθηκε να το εντάξει στη σειρά του.

Ο πρώτος «επίσημος» Μεγκρέ είναι ο «Πιετρ ο Λετονός», το πρώτο βιβλίο που ο Σιμενόν υπογράφει με το όνομά του. Εκδόθηκε το 1931, αλλά ο Σιμενόν θα διηγηθεί αργότερα ότι το έγραψε απνευστί, τον Σεπτέμβριο του 1929, κατά της διάρκεια μιας διαμονής του στην Ολλανδία.

Αυτός ο πρώτος Μεγκρέ είναι ήδη οικείος. Ο Σιμενόν τον περιγράφει ως «πανύψηλο και οστεώδη με την πίπα καρφωμένη στο στόμα».

Ο πρώτος εκδότης του Σιμενόν, ο Αρτέμ Φαγιάρ, δεν πείθεται από τον σκυθρωπό και πνευματώδη επιθεωρητή. «Δεν μπορεί να εκδοθεί», είπε στον Σιμενόν πριν βεβαιώσει, όπως θυμίζει ο Ασουλίν, ότι «οι ιστορίες του Μεγκρέ δεν θα έχουν καμιά επιτυχία».

Απέναντι στον 27χρονο τότε συγγραφέα, ο εκδότης αναστενάζει: «Θα χάσουμε πολλά λεφτά και δεν θέλω να δοκιμάσω αυτή την εμπειρία».

Η συνέχεια είναι γνωστή. Από το 1931, έχουν πωληθεί 600 εκατομμύρια βιβλία του Σιμενόν σε όλον τον κόσμο, καθώς ο Μεγκρέ γίνεται δημοφιλής και πέραν των γαλλόφωνων χωρών. Ο Βέλγος Σιμενόν είναι ο τρίτος κατά σειρά γαλλόφωνος συγγραφέας με τις περισσότερες μεταφράσεις των βιβλίων του παγκοσμίως.Οι ιστορίες του Μεγκρέ εκδίδονται με φρενήρη ρυθμό. Μεταξύ 1931 και 1934 εκδόθηκαν 19 επιθεωρητές Μεγκρέ (ο τελευταίος το 1972).

Ο επιθεωρητής Μεγκρέ θα γίνει ένα οικείο πρόσωπο και στον κινηματογράφο. Από το 1932 ο Ζυλιέν Ντυβιβιέ σκηνοθετεί το «La tete d’ un homme» με τον Χάρι Μπορ στον ρόλο του επιθεωρητή. Ο Ζαν Ρενουάρ σκηνοθετεί τον αδελφό του, τον Πιερ, στην ταινία «Νύχτα στο σταυροδρόμι». Ο Ζαν Ταρίντ, τον πατέρα του, τον Αμπέλ, στην ταινία «Ο Κίτρινος Σκύλος».

Σχεδόν 70 ταινίες και περισσότερες από 400 τηλεταινίες βασίστηκαν σε 75 μυθιστορήματα και 28 νουβέλες με τον Μεγκρέ, χωρίς να συνυπολογιστούν οι ταινίες όπως «Ο Κύριος Χάιρ» ή «Η χήρα Κουντρέκ» ή τηλεταινίες διασκευασμένες από μυθιστορήματα του Σιμενόν χωρίς τον επιθεωρητή, τα οποία ο συγγραφέας αποκαλούσε «σκληρά μυθιστορήματα».

Ανάμεσα σε αυτούς που υποδύθηκαν τον Μεγκρέ ήταν ο Μισέλ Σιμόν, ο Ζαν Γκαμπέν, ο Αμερικανός Τσαρλς Λότον, ο Ιταλός Τζίνο Τσέρβι, ο Γερμανός Χάινς Ρούμαν. Στην τηλεόραση, ήταν ο Ζαν Ρισάρ, ο Μπρυνό Κρεμέρ, ο Ιάπωνας Κίνια Αΐκαβα, ο Βρετανός Ρόουαν ‘Ατκινσον.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ