Πόσοι από εμάς ξέρουμε άραγε το σωστό και το λάθος για την υγεία του σκύλου μας και πόσες φορές ευσυνείδητα αδιαφορούμε; Από την πρώτη κιόλας μέρα που θα κρατήσουμε στα χέρια μας ένα κουταβάκι πρέπει να του διασφαλίσουμε εκτός από αγάπη και στέγη τα απαραίτητα εφόδια και μέτρα ασφάλειας ώστε να αποτρέψουμε κάθε είδους κίνδυνο για την υγεία του.
Ο κτηνίατρος Ιωάννου Βασίλης ιδιοκτήτης του «Ιατρείου Μικρών Ζωών» μας διαφωτίζει και μας καθοδηγεί καταρρίπτοντας μύθους και διασαφηνίζοντάς μας τους τρόπους ώστε να έχουμε μια ομαλή συμβίωση με το κατοικίδιο μας, μακριά από προβλήματα και διάφορα απρόβλεπτα νοσήματα.
Ποιο προληπτικό πρόγραμμα πρέπει να ακολουθήσει ένας ιδιοκτήτης κατοικίδιου για να διασφαλίσει την υγεία του σκύλου του;
Το κουταβάκι από την ηλικία των 40 ημερών θα πρέπει να εμβολιαστεί κατά των δύο επικίνδυνων νοσημάτων τύφος ( αιμορραγική γαστρεντερίτιδα από τον Parvo-ιο με θνησιμότητα 80-90% αφού προκαλεί νέκρωση του μυοκαρδίου) και την μόρβα (Νόσος Carreκατά την οποία αν εκδηλωθεί η νευρική μορφή τότε το κουταβάκι χάνει τη ζωή του ).
Εκτός από τα εμβόλια στον νομό μας υπάρχουν και άλλα δύο πάρα πολύ συχνά νοσήματα:
Διροφιλαρίωση ή σκουλήκι καρδιάς: Μεταδίδεται από πολλά είδη κουνουπιών (θηλυκών μόνο κατά την διάρκεια του γεύματος τους πάνω στους μολυσμένους σκύλους), τα οποία μεταδίδουν τις μολύνουσες προνύμφες σε 2-3 εβδομάδες από την μύζηση του αίματος.Το μέτρο πρόληψης που μπορούμε να εφαρμόσουμε είναι η χορήγηση ενός χαπιού κάθε μήνα για ολόκληρο το έτος .Σχέση με τη δημόσια υγεία: Δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.
Λεισμανίαση ή Καλα αζαρ: Προκαλείται από το πρωτόζωο Leishmaniainfantum το οποίο μεταδίδεται με τα νύγματα σκνιπών (μόνο των θηλυκών κατά την περίοδο της αναπαραγωγής τους) που ανήκουν στο γένος Phlebotomus.Μέτρα πρόληψης: Απαιτούνται φαρμακευτικές ουσίες με εντομοαπωθητική δράση. Στο εμπόριο υπάρχει μια μόνο αμπόυλα με εντομοαπωθητική δράση την οποία πρέπει να την χορηγούμε κάθε 3 εβδομάδες και για ολόκληρο το έτος.Επίσης υπάρχουν ειδικά spray με συτρονέλα τα οποία μπορούμε να ψεκάζουμε τα σκυλιά μας κάθε ημέρα ή 2-3 φορές την εβδομάδα όπως και δυο αποπαρασιτικά λουριά τα οποία περιέχουν εντομοαπωθητικές ουσίες όπου μπορούμε να τα έχουμε μόνιμα στον σκύλο μας ολόκληρο το έτος κα να τα αλλάζουμε κάθε 4 μήνες.Σχέση με τη δημόσια υγεία: Η λεισμανιαση κολλάει μόνο από μολυσμένη σκνίπα και όχι από τον σκύλος μας. Τα άτομα που συνήθως προσβάλλονται έχουν ανοσοκαταστολή ή ανοσοπενία.
Ερλιχίωση: Μεταδίδεται από το σάλιο των προσκολλημένων κροτώνων (τσιμπούρια) που μολύνονται όταν μυζούν αίμα από τους σκύλους φορείς. Πρέπει κάθε μήνα να χορηγούμε μια αμπούλα και για καλύτερα αποτελέσματα κάθε εβδομάδα από ένα ψεκασμό με τα ειδικά spray που κυκλοφορούν στο εμπόριο.
Γενικό συμπέρασμα για τα μέτρα πρόληψης με λίγα λόγια:
1. Χάπι κάθε μήνα για ολόκληρο το έτος
2. Αμπούλα με εντομοαπωθητική δράση κάθε μήνα για ολόκληρο το έτος.
3. Αποπαρασιτικά λουριά με εντομοαπωθητική δράση ολόκληρο το έτος και αλλαγή κάθε 4 μήνες.
Γιατί δεν πρέπει να δίνουμε κόκκαλα στο σκύλο μας;
Ο σκύλος δεν πρέπει να τρώει κόκαλα ειδικά από κοτόπουλο επειδή μπορεί να σφηνωθεί είτε στην στοματική κοιλότητα ή σε οποιοδήποτε σημείο της πεπτικής οδούμε αποτέλεσμα να κινδυνεύει η ζωή του σκύλου, καθώς επίσης στο στομάχι ή στο έντερο με αποτέλεσμα τον σχηματισμό περιτονίτιδας και τον θάνατο του σκύλου.
Πολλοί πιστεύουν ότι ο σκύλος είναι καλύτερα να γεννήσει μια φορά πριν στειρωθεί.Ισχύει κάτι τέτοιο;
Το να γεννήσει ο σκύλος μια φορά και μετά να στειρωθεί για μένα προσωπικά είναι μύθος και όχι πραγματικότητα.Η συμβουλή μου είναι αφού ολοκληρωθεί ο πρώτος οίστρος του σκύλου και έχει ωριμάσει γεννητικά μπορεί να στειρωθεί άμεσα.Τα θετικά της στείρωσης είναι περισσότερα από τα αρνητικά, δηλαδή αποφεύγεται μια ανεπιθύμητη κυοφορία ή πιθανών και δύο σε ένα έτος η οποία θα καταλήξει στη γέννηση κουταβιών τα οποία συνήθως δεν μπορούμε να τα κρατήσουμε ή να τα χαρίσουμε με αποτελέσματα να αυξάνεται ο αριθμός των αδέσποτων ή των σκύλων μας και στο τέλος να μην μπορούμε να ανταποκριθούμε στον μεγάλο αριθμό σκύλων που έχουμε στην κατοχή μας.Επίσης αποφεύγεται η πυομήτρα, οι νεοπλασίες της μήτρας, των ωοθηκών, των μαστών και γενικά το μεγαλύτερο ποσοστό της παθολογίας του συσχετίζεται με την αναπαραγωγή του θηλυκού μας σκύλου.
Πολλές φορές παρατηρούμε το σκυλί μας να τρώει χόρτα; Πρέπει να ανησυχήσουμε;
Όταν το σκυλί μας τρώει χόρτα συνήθως οφείλεται σε κάποια φλεγμονή του στομάχου και πρέπει άμεσα να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο.
Ο χειμώνας είναι το ίδιο επικίνδυνος με το καλοκαίρι όσον αφορά τα νοσήματα που μπορεί να προσβάλουν τα σκυλιά;
Το καλοκαίρι καθώς επίσης και η άνοιξη είναι πιο επικίνδυνα από τον χειμώνα επειδή εμφανίζονται τα εξωπαράσιτα όπως οι κρότωνες (τσιμπούρια) και οι ψύλλοι και τα έντομα όπως τα κουνούπια και οι σκνίπες.
Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε ένα σκυλί αν διαπιστώσουμε ότι έχει δηλητηριαστεί; Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε;
Στην περίπτωση της δηλητηρίασης πρέπει να προκαλέσουμε εμετό στον σκύλο όσο πιο γρήγορα γίνεται ώστε να απορροφηθεί από τον οργανισμό το δυνατόν μικρότερη ποσότητα δηλητήριου με αποτέλεσμα να προκληθεί μικρότερη ζημιά στον σκύλο.Στα ιατρεία υπάρχουν φάρμακα τα οποία μπορεί να αγοράσει ένας ιδιοκτήτης και να τα έχει μαζί του ώστε αν δηλητηριαστεί το σκυλί να το βοηθήσει. Στη συνέχεια άμεσα πάμε στον κτηνίατρο για να το βοηθήσει.Επίσης για να προκληθεί εμετός μπορούμε σε μια σύριγγα με νερό να βάλουμε αλάτι και να το δώσουμε να το πιεί.